
Op 25 augustus was het eindelijk zo ver, heel Nederland kon namelijk kennismaken met Google for Jobs. Hét nieuwe paradepaardje van Google in de vacaturemarkt. In september zag je deze nieuwe feature van Google zichtbaar zich als een olievlek verspreiden. Maar wat is Google for Jobs nu precies? En waarom is het interessant voor zowel grote als kleine bedrijven? Hieronder lees je alles wat je nu moet weten.
Wat is Google for Jobs?
Google for Jobs is een onderdeel van het nieuwe recruitment ecosysteem van Google. Gebruikers die op zoek zijn naar een vacature met behulp van de Google zoekfunctie vinden nu bovenaan de zoekresultaten alle relevante vacatures. Zodra een gebruiker interesse heeft in een van de vacatures, en dus klikt, wordt deze doorverwezen naar het Google Jobs platform. Vanuit daar kun je als gebruiker verder zoeken met behulp van filters, of solliciteren op de website van het bedrijf.
Hoe dat er precies uit ziet in Google? Hieronder een voorbeeld van onze eigen marketing trainee vacatures.
De samenwerking van Google met de giganten
De lancering van Google for Jobs is onderdeel van een reeks samenwerkingen, producten en trainingen die Google aanbiedt om werkzoekenden en werknemers te helpen tijdens en na de corona crisis, aldus Google zelf. In samenwerking met DPG Recruitment (bekend van Intermediair, Tweakers en Nationale Vacaturebank) Randstad, Monsterboard en Rijksoverheid zijn er al duizenden vacatures te vinden via het nieuwe platform.
Wat zijn de voor- en nadelen van Google for Jobs
Er zijn verschillende voor- en nadelen van Google for Jobs. Dit is voornamelijk afhankelijk van je huidige positie in de resultatenpagina en in hoeverre je al voorbereid bent op Google for Jobs. Hieronder per situatie de belangrijkste punten waar je als HR manager of recruiter even over na moet denken.
1. Organische resultaten zakken nog verder naar beneden op de resultatenpagina
De resultaten van Google for Jobs zijn direct onder de advertenties te vinden. Dit betekent dat er nieuwe organische resultaten boven de huidige organische resultaten zijn gekomen. Een opvallend blok, dat de huidige resultaten naar beneden heeft gebracht. Hier ligt dus een nieuwe kans om zichtbaar te worden. Of je er nu al organisch stond of niet. De first movers sloegen direct toe in september. Ook wij zagen een extra toestroom van kandidaten na de implementatie.
2. Door een nieuwe user flow kan er minder verkeer op je vacature komen
Google for Jobs biedt een nieuwe user flow aan in de vacaturemarkt. Deze is hieronder goed uitgelegd in een diagram (geïnspireerd door de marketeers van VONQ).
Door deze nieuwe user flow kan het zijn dat er minder verkeer op je website en/of vacature komt. Echter, het verkeer dat op je vacature land is gemotiveerder en naar alle waarschijnlijkheid ook een betere fit. Dit leidt automatisch dus weer tot kwalitatieve aanmeldingen. Je moet dus goed bedenken wat je liever hebt. Meer verkeer op je website, of relevantere leads. Wat ons betreft een eenvoudige vraag.
Hoe pak je positie #1 in Google for Jobs?
Leuk, Google for Jobs, maar hoe zorg je er nu voor dat jouw vacature daar ook zichtbaar is? Vanuit Google zijn er een aantal richtlijnen waaraan je moet voldoen. Lees hieronder hoe je dit aanpakt.
1. Zorg dat je structured data up-to-date is
Met structured data (stukjes html-codering) vertel je aan Google waaruit je pagina is opgebouwd. Hierdoor kan Google je pagina niet alleen beter lezen, maar weet de zoekmachine ook hoe relevant de vacature is voor de gegeven zoekopdracht. In de guidelines van Google staat dat je minimaal de onderstaande zaken in je structured data moet hebben staan:
- Datum van publicatie
- Bedrijfsnaam en werkgever
- Locatie
- Functienaam
- Omschrijving van de vacature
- Einddatum
- Salarisindicatie
- Soort dienstverband
- Vacature ID
2. Zorg dat je Sitemap op orde is
Door deze goed up-to-date te houden weet Google altijd wat de laatste status is van de vacatures die je aanbiedt. Je kunt hiervoor de tool Indexing Api gebruiken. Hiermee geef je direct aan bij Google welke (vacature)pagina’s zijn toegevoegd of verwijderd van je website. Daarnaast kun je ook een volledig aparte sitemap aanmaken voor je vacatures.
3. Target en optimaliseer voor de juiste keywords
Gebruik de juiste keywords (zoektermen) in je vacature. Verwerk ze zowel in je titel, als de tekst en de meta tag. Blijf daarnaast optimaliseren, want anders ga je de wedstrijd met je concurrenten op de lange termijn niet winnen. Bekijk hier alvast wat optimalisatie tips:
- Probeer je functietitel zo relevant en accuraat mogelijk te maken voor de zoeker. Gebruik dus geen vage termen zoals ‘projectmanager’ of ‘marketing ninja’, maar ga voor een duidelijke titel met locatie aanduiding: ‘senior projectmanager Utrecht’.
- Neem een kijkje op Google Trends. Hier kun je per locatie zien welke specifieke functietitels relevant zijn voor jouw vacature.
- Vermijd keyword stuffing. Vroeger kon dat nog, nu is dit een echte no-go. Probeer zo veel mogelijk synoniemen te gebruiken. Google snapt de relatie en het leest fijner voor de gebruiker.
4. Schrijf voor een mens, niet voor een machine
Hoe langer de gebruiker op je pagina zit, hoe positiever dit is voor je rankings. Daarnaast is niet alle tekst direct zichtbaar wanneer de gebruiker op jouw vacaturepagina landt. Een gebruiker moet namelijk eerst op een “lees meer” knop drukken alvorens de gehele vacaturetekst zichtbaar is. Besteed dus genoeg aandacht aan je intro zodat de gebruiker op de pagina blijft en verder klikt. Hieronder nog wat tips om je op weg te helpen:
- Vermijd jeukwoorden
- Schrijf actief
- Vertel wat er zo leuk is aan jouw bedrijf, waarom wil je daar werken?
- Vermijd lange zinnen in de lijdende vorm
- Zorg dat het taalgebruik past bij de doelgroep
Ben je al geoptimaliseerd voor Google for Jobs?
- Let op: kwaliteit gaat boven autoriteit
Een relevante en geoptimaliseerde vacature zal ranken boven een vacature met slechte content van een gigant. Autoriteit heeft hier dus weinig tot geen invloed. Let er dus goed op dat je een vacature aanbiedt die volledig is geoptimaliseerd voor Google for Jobs om goed te ranken met je vacature op het nieuwe vacatureplatform.
- Kleine partijen kunnen ten strijde tegen de marktleiders
Verlies je het normaliter van de grote leiders in de vacaturemarkt zoals Youngcapital of Brunel? Dan is dit je kans om als kleinere partij de interessante leads weg te kapen met jouw geoptimaliseerde vacature in Google for Jobs! De marktgiganten moeten dus snel te werk gaan willen ze hun positie behouden.
Pak nu je kans
Het is duidelijk, wil je gaan meespelen (of juist blijven meespelen) in de vacaturemarkt, dan heb je nu veel werk te doen! Optimaliseer je vacatures voor Google for Jobs en speel mee in de markt voor die ideale kandidaat.
Wil je weten hoe jouw bedrijf ervoor staat? Of wil je graag hulp met de optimalisatie van de vacatures van jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op!