Blog article
Reference date: jul 2022
Werken als SEO specialist, zo doet Tom dat!

Online verkeer binnenhalen, platformen laten groeien, dealen met de continu wisselende handleiding van Google… Een Search Engine Optimization specialist (SEO’er) krijgt hier elke dag mee te maken. Maar hoe ziet dit er precies uit binnen OAK en voor welke uitdagingen sta je? In dit artikel neemt Tom je mee in zijn rol als SEO-specialist.

Wat doe jij als SEO’er bij OAK?
Iedere dag ziet er anders uit, maar ik hou mij vooral bezig met het in kaart brengen van zoekgedrag. Zo analyseer ik de online data van het consumentengedrag en onderzoek ik hun hulpvragen. Waar zijn ze naar op zoek en hoe kan onze opdrachtgever, de winkel of serviceverlener, antwoord geven op hun vraag? Wanneer we dit samen met een opdrachtgever helder hebben, bepalen we de rest van de strategie. Hierbij hou ik uiteraard rekening met de drie SEO pilaren: content, autoriteit en techniek. Voor elke pilaar hebben we specialisten in huis. Samen met het content marketing team zorgen de SEO specialisten voor extra traffic en meer conversies voor opdrachtgevers. Daarnaast monitor ik de resultaten en bespreek ik dit met de opdrachtgever. En zo is de cirkel rond. 

Ben je benieuwd naar hoe een gemiddelde week van een SEO specialist bij Oak eruit ziet? Check it out hieronder in de agenda!

agenda seo specialist oak

Waarom SEO specialist bij Oak?
Bij Oak ben je niet de enige SEO specialist. We werken samen met een team van meer dan 10 SEO’ers. Soms werk je met meerdere SEO’ers op een project, en soms werk je alleen. Maar wanneer je een moeilijk vraagstuk hebt, weet je het team altijd te vinden. Je houdt elkaar daardoor scherp en je bent nooit uitgeleerd. Elke twee weken bespreken we in de SEO lunch de laatste updates en best practices. De ene keer praten we over het uitschrijven van de impact op tickets, het berekenen van ROI van je SEO werkzaamheden of bespreken we de best practices rondom E-commerce en het gebruik van filters. Daarnaast is op elk project een Black Belt beschikbaar. SEO’ers met meer dan 10 jaar ervaring zoals Kevin Verleg, Sander Tamaëla of Roy Huiskes. Als je het dus even niet weet, kunnen zij met je meedenken om tot een oplossing te komen. 

Voor welke uitdaging sta je als SEO’er?
Op het moment is mijn grootste uitdaging, de monopolie van Google. Ongeveer 90% van alle zoekopdrachten gaan via Google en de zoekmachine neemt beslissingen die niet altijd in het voordeel van bedrijven zijn. Zo zien we dat Google er alles aan doet om een gebruiker binnen het ecosysteem van Google te houden met als resultaat dalende click through rates. Dit heeft een directe impact op het verkeer. Het is mijn taak om het dalende verkeer om te zetten in kansen. Daarom kijken we hoe we zichtbaar kunnen worden in de nieuwe features. Bijvoorbeeld het schrijven van structured data zodat we zichtbaar worden binnen People also ask, of focussen op local SEO zodat we in de mappack verschijnen. Het is mijn werk om proactief kansen te spotten om zo de concurrentie voor te zijn.

Een tweede uitdaging is het veranderend digitale landschap. Waar SEO eerst goed was voor last click conversies, draagt het nu meer bij aan branding. Daardoor kun je moeilijker doorrekenen wat de impact van je werkzaamheden zijn. Denk maar eens aan COVID-19. Aan het begin van de pandemie zie je een exponentiële groei in zoekacties, verkeer en click-through-rates. Je kan daardoor nu moeilijker aantonen wat jouw werk heeft opgeleverd. Komen die hogere conversies bijvoorbeeld door zoektrends, of is jouw werk voor daar verantwoordelijk voor geweest? Het is dan mijn taak om de effectiviteit en impact van ons werk aan te tonen. Daarvoor schakel ik met het data science team van Newcraft.  

Waar moet je als SEO’er op letten?
Je kunt heel snel de ‘rabbit hole’ ingaan en dan vergeet je wat nu echt belangrijk is. Dus prioriteit kiezen staat zeker op #1. Daarnaast moet je als SEO’er oppassen voor foutieve data. Daarom moet je altijd kritisch blijven, alles dubbel checken en je data valideren door meerdere bronnen te gebruiken.

Waarom ben je bij OAK gaan werken?
Hiervoor was ik werkzaam als allround marketeer voor een B2B bedrijf. Op een dag kreeg ik de opdracht om aan “een nieuwe corporate website” te werken. Dit was mijn eerste ervaring op de werkvloer met analytics, wat ik super leuk en uitdagend vond. Maar ik was niet blij met de sfeer binnen het bedrijf, dus ging ik op zoek naar banen in digital marketing. Toen kwam ik bij een traineeship van Oak terecht. Er hing een prettige sfeer, we hadden goede gesprekken en ik kreeg het gevoel dat ik echt veel mocht leren. Bij Oak krijg je de kans om te werken met echte specialisten voor grote merken. Ondertussen werk ik 3 jaar bij Oak en blijf ik doorleren door middel van trainingen maar ook samen met de Black Belts.

Als collega ben je bij Tom op het juiste adres, als je:

  • vanuit de markt en het bedrijf moet denken, zoals het maken van een businesscase;
  • hulp nodig hebt met data monitoren en rapporteren;
  • iets extra’s over SEO wilt leren.

Tom in a nutshell.

  • Weet alles over speciaalbier (hij brouwt zelfs zijn eigen bier!)
  • Is verslaafd aan flauwe grappen
  • Is groot fan van koken en snowboarden
  • Heeft geen geduld 
  • Zou een zwaluw in het dierenrijk zijn

Spreekt deze rol jou ook aan? Bekijk dan onze vacature, we zijn op zoek naar je!

MORE LIKE THIS
Top
Exciting news!
After 4.5 years, OAK continues as the Organic marketing team within the Newcraft brand, so it will no longer exist as a separate entity. Read more about it and find contact information for any questions through the link below.