search engine optimization

Beter vindbaar binnen online zoekresultaten

Wat is SEO?

De afkorting SEO staat voor search engine optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Door middel van SEO-tools krijg je inzichten in hoe je jouw zichtbaarheid in zoekmachines kunt vergroten. Zonder daarvoor afhankelijk te zijn van betaalde advertenties. Door de juiste SEO-technieken toe te passen kun je zo op een duurzame manier je organische posities en daarmee online vindbaarheid verbeteren. Werken aan het krijgen van toppossities, that’s how we like it.

SEO is samen met Search Engine Advertising (SEA) onderdeel van Search Engine Marketing (SEM). Met SEO verdien jij jouw plekje in de zoekresultaten, met SEA adverteer je in de zoekresultaten. Betere posities krijg je door volgens de SEO-principes aan de slag te gaan met de content, techniek en autoriteit van je website. SEO is dus de methode om de kwaliteit en kwantiteit van het verkeer naar je website te verhogen door goed zichtbaar te zijn in de organische zoekresultaten.

Hoe werkt een online zoekmachine?

Voordat je SEO kunt toepassen, is het belangrijk dat je begrijpt hoe een zoekmachine werkt. Het doel van een zoekmachine is om de gebruiker het beste zoekresultaat bij een bepaalde zoekopdracht te geven. Je kunt bij het woord zoekmachine denken aan Google, maar ook aan YouTube en online marketplaces, zoals Bol.com en Amazon. Deze platformen hebben hun eigen, interne zoekmachines.

Zoekmachines gebruiken crawlers (ook wel spiders genoemd) om de miljarden pagina’s die het internet telt te verkennen. Dit doen zij door links te volgen. Dit noemen we crawlen. Die informatie wordt vervolgens verzameld en geordend in een zoekindex. Dit noemen we indexeren.

Het algoritme van de zoekmachine bepaalt ten slotte in welke volgorde de pagina’s worden getoond bij een bepaalde zoekopdracht. Dit noemen we ranken. Hoe relevanter de zoekmachine informatie op een pagina vindt, hoe hoger de positie binnen de zoekmachine.

De SEO driehoek

De sweet spot van organische groei

SEO is gebaseerd op drie pijlers: techniekcontent en autoriteit. De combinatie van deze pijlers wordt ook wel de SEO-driehoek genoemd. Heb je alledrie goed op orde, dan zit je in de sweet spot van organische groei.

1. Techniek

Techniek is niet alleen de ruggengraat van je website, het vormt ook het fundament van je SEO. Onder techniek vallen alle technische aspecten van een website, zoals een schone HTML-code, het gebruik van de juiste headings en URL-structuur, HTTPS-statuscodes, canonicals, redirects en nog veel meer. Samen maken deze aspecten het mogelijk voor een crawler om je website optimaal te crawlen.

Ook heeft de techniek een echte impact op de gebruikservaring van je bezoeker. Je wil bijvoorbeeld niet dat je bezoeker in slaap valt tijdens het laden van je pagina. Of nog erger: naar je concurrent overstapt.

2. Content

Content moet relevant zijn. Relevante en waardevolle content sluit aan op de zoekintentie van de gebruiker. Hoe beter je content aansluit op de zoekintentie, hoe hoger je pagina zal ranken in de zoekresultaten. Per zoekterm kan de intentie verschillen. Vaak is een enkele zoekterm informatie gedreven, terwijl een zoekterm met het woord “kopen” erachter logischerwijs een meer koopgerichte intentie heeft.

Tekst is een klassieke én een effectieve manier om content te maken. Maar content staat voor alle informatie waaruit een pagina kan bestaan. Afhankelijk van het onderwerp en de zoekintentie waarin de klant zich bevindt, kun je bijvoorbeeld ook denken aan content in de vorm van beeld, video of podcasts.

Lees hier verder over hoe je je content SEO-proof maakt.

3. Autoriteit

Een website met een hoge autoriteit is waardevoller in de ogen van een zoekmachine. Autoriteit draait om een sterk linkprofiel: relevante links van andere websites naar jouw site. Bij OAK brengen we in kaart hoe sterk jouw autoriteit is. Welke risico’s loop je? En welke kansen heb je? En vooral: hoe belangrijk is het voor jouw organische groei om hier actief mee aan de slag te gaan?

Waarom met SEO aan de slag?

Volgens StatCounter begint ongeveer 90% van de zoekopdrachten in Google. Daar wil je dus staan! Door jouw website te optimaliseren voor zoektermen die jouw doelgroep gebruikt, toont Google jouw website hoger in de Search Engine Result Page (SERP), oftewel: de zoekresultaten. Eigenlijk is de rekensom heel simpel: hoe beter jij zichtbaar bent in de SERP, hoe meer mensen op jouw website klikken. Ga dus altijd voor positie nummer 1 om het maximale uit jouw zoekmachine optimalisatie te halen.

Behaal met SEO de volgende resultaten:

  • Grotere naamsbekendheid.
  • Meer organische en duurzame omzet.
  • Meer loyale klanten.
  • Minder investeren SEA, dit bespaart costs per click (CPC).
  • Slimmer investeren in betaalde kanalen door retargeting op het organische verkeer.
Top
STAY IN THE LOOP
Subscribe to our newsletter

Met het delen van je gegevens houden we je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen binnen SEO en contentmarketing, net zoals slimme organische marketing inzichten.

Wil je geen insights meer van ons ontvangen? Dan kun je je afmelden via de link in de mail. Check voor meer informatie ons privacy en cookiebeleid.

Exciting news!
After 4.5 years, OAK continues as the Organic marketing team within the Newcraft brand, so it will no longer exist as a separate entity. Read more about it and find contact information for any questions through the link below.