Blog article
Reference date: aug 2020
Vraag naar zonnebrand explodeert

Wie speelt het beste in op deze seizoenspiek?

 

De afgelopen twee weken kan het je niet ontgaan zijn: we zaten middenin een hittegolf, die nog steeds aanhoudt. Deze hoge temperaturen zorgen niet alleen voor volle stranden en klamme nachten, maar ook voor een hoge vraag naar zonproducten als zonnebrandcrème en aftersun.

En dat was duidelijk te zien aan het zoekgedrag van de Nederlanders: vanaf het begin van de hittegolf explodeerde de vraag naar zonnebrandproducten. Hieronder zie je de trendlijn van het zoekgedrag naar zonnebrand over de afgelopen 30 dagen. De piek lag op zaterdag 8 augustus, op die dag werd het in sommige plaatsen wel 35 graden.

Zo’n piek in zoekgedrag is niet vreemd. Zodra het warmer wordt en de zon meer gaat schijnen, neemt de behoefte aan zonproducten toe. Hieronder is de trendlijn te zien van het zoekgedrag naar zonnebrand over de afgelopen 5 jaar. Wanneer het voorjaar begint, schiet de vraag naar zonnebrandproducten omhoog.

 

Hoe hoog is het zoekgedrag naar zonproducten tijdens de seizoenspiek?

We zoeken jaarlijks heel wat af naar online zonproducten: gemiddeld gezien wordt er iedere maand meer dan 25.000 keer naar zonnebrandcrèmes en aftersuns gezocht in Google. In de piekmaanden ligt dit zoekvolume dubbel zo hoog. Zo werd er in juni 2020 wel 50.000 keer gezocht naar zonproducten. Dat wil niet zeggen dat iedere Nederlander deze producten daadwerkelijk online koopt. Veel mensen doen online onderzoek, waarna ze het product in de winkel kopen.

Welke partijen spelen slim in op deze piek in consumentengedrag?

Om te onderzoeken welke partijen goed inspelen op deze seizoenspiek, hebben we 120 zoektermen geanalyseerd die gerelateerd zijn aan zonnebrandproducten. Denk aan zoektermen als:

  • Zonnebrand (gemiddeld maandelijks zoekvolume: 4400, zoekvolume juni: 12100)
  • Zonnebrand gezicht (gemiddeld maandelijks zoekvolume: 1300, zoekvolume juni: 2400)
  • Zonnebrand olie (gemiddeld maandelijks zoekvolume: 390, zoekvolume juni: 1000)
  • Zonnebrand factor 50 (gemiddeld maandelijks zoekvolume: 320, zoekvolume juni: 590)
  • Zonnebrand spray (gemiddeld maandelijks zoekvolume: 320, zoekvolume juni: 1000)

 

In onderstaand overzicht lees je welke partijen het beste zichtbaar zijn op deze 120 zoektermen.

 

Etos en Bol.com zijn het beste zichtbaar

Het blijkt dat Bol.com en Etos.nl, beide lid van de Ahold-familie, er met de winst vandoor gaan. Als het gaat om zonproducten, zijn zij het meest zichtbaar in Google. Samen drukken ze de concurrentie weg en geven ze andere online drogisterijen het nakijken. Dat is ook niet zo gek: Etos en Bol.com spelen met hun content namelijk goed in op de intentie van de consument, focussen zich op de belangrijkste zoektermen en hebben een ruim aanbod aan zonproducten. Bovendien hebben deze partijen relevante filteropties, waarmee de consument gemakkelijk het gewenste product kan vinden. Grote kans dus dat consumenten direct vinden waarnaar ze op zoek zijn. En dat is precies waar Google van houdt.

Online zichtbaarheid geeft online én offline sales een boost

Voor Etos is dit een uitstekende situatie: door deze grote zichtbaarheid trekken ze niet alleen verkeer naar hun website, maar ook naar hun winkels. Veel consumenten zoeken namelijk online naar producten, waarna ze het in de winkel aanschaffen. Dit wordt ook wel het ROPO-effect genoemd (research online, purchase offline). Een hoge positie in Google heeft dus zowel effect op de online sales als de offline sales van Etos.

Conclusie: online zichtbaarheid komt niet vanzelf

Uit bovenstaande inzichten blijkt maar weer eens dat online zichtbaarheid niet vanzelf komt. Ook al ben je een bekende online drogisterij, garanties op hoge posities krijg je daarmee niet. Voor Google is het vooral van belang dat de zoeker precies vindt wat hij of zij zoekt. Geef je iedere pagina een duidelijke focus, gebruik je de juiste zoektermen, speel je goed in op de intentie van de zoeker en bied je de juiste producten aan? Dan beloont Google dit met hoge posities. Kijk maar naar de grote winnaars van ons marktonderzoek: Etos en Bol.com

MORE LIKE THIS
Top
Exciting news!
After 4.5 years, OAK continues as the Organic marketing team within the Newcraft brand, so it will no longer exist as a separate entity. Read more about it and find contact information for any questions through the link below.