Blog article
Reference date: mei 2019
Digital Marketeer in de dop? Ontdek alvast deze tools

Klinkt een baan als digital marketeer je als muziek in de oren? Wil jij na je studie bedrijven helpen met hun online (organische) groei? Maar heb je nog geen duidelijk idee wat voor werkzaamheden hier precies bij horen?

Dit horen wij vaker.

Reden voor ons om op 6 mei 2019 een Careerlab bij de VU Amsterdam te organiseren. In deze interactieve workshop gaven we masterstudenten met behulp van enkele tools een kijkje in de keuken van het leven als online marketeers.

Op 13 juni 2019 organiseren wij opnieuw een digital marketing tooling workshop mét aansluitend een in-house borrel. Bijwonen? Schrijf je hier in.


Data en tools zijn noodzakelijk voor duurzame groei

Om een goede digital marketeer te zijn en duurzame groei te realiseren, heb je data nodig. Veel data.

Hierbij heb je tools nodig om deze data te kunnen inzien. Want om je content en advertenties optimaal in te richten en te verspreiden, heb je inzichten nodig waar jouw doelgroep zich bevindt, waar ze naar zoekt en hoe je concurrenten presteren.

Voorbeeld: keyword analyse
Binnen SEO en contentmarketing begin je doorgaans met een goede keyword analyse. Dit doe je met behulp van verschillende tools om zo te ontdekken waar jouw beoogde doelgroep nou precies naar op zoek is in online zoekmachines zoals Google. Zo weet je hoe je jouw website qua zoekwoorden het beste in kunt richten, én spot je direct kansen voor nieuwe zoekwoorden om op gevonden te worden.

 

“If you don’t measure, you can’t manage, control and improve”.

Kortom: als je digital marketeer wilt worden, is het noodzakelijk dat je begrijpt hoe je data via tools kunt interpreteren. Wil je dus solliciteren op een startersfunctie als digital marketeer, dan is het handig dat je al een begrip hebt van de basistools om mee te werken. Zo weet je direct of je dit interessant vindt en of je er affiniteit mee hebt.

 

Top 3 tools om onder de knie te krijgen

Bij OAK werken we voor veel grote organisaties. We werken met tientallen tools om inzicht te krijgen in hun organische groei. En nog belangrijker: hoe we die kunnen versnellen. Denk hierbij aan grote enterprise tools, zoals Conductor, Searchmetrics, Semrush en Brightedge.

In onze workshop aan de VU lichtten we drie praktische en toegankelijke tools voor starters uit waarmee je als digital marketeer in de dop direct relevante inzichten krijgt:

 

1. Neil Patel’s Keyword ToolNeil Patel’s Keyword Tool geeft je inzicht in relevante keywords voor jouw merk of product: dé start van een goede digital marketing strategie. De tool biedt je onder andere een inzicht in maandelijkse zoekvolumes en relevante gerelateerde keywords waarmee je vervolgens aan de slag kunt.

Zoek je bijvoorbeeld op het keyword ‘leuke baan’, dan zie je hierboven relevante gerelateerde zoekwoorden, de trend op jaarbasis en het volume per maand. Deze informatie is handig, omdat je zo ziet welke woorden interessant zijn om bijvoorbeeld content over te schrijven of om op te adverteren.

 

2. Google Trends

Met Google Trends kun je – jawel-  trends zien. De tool laat je zien hoe vaak, waar en wanneer op bepaalde woorden of termen is gezocht, van nu tot jaren terug. Zo kun je bijvoorbeeld een duidelijk inzicht krijgen in trends die opkomen of juist dalen. Ook kun je achterhalen of er seizoenstrends op jouw zoektermen van toepassing zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘hooikoorts’ in de zomer, of ‘foute kersttrui’ rondom de feestdagen.

Een superhandige tool dus waarmee je ontdekt in welke neerwaartse trend je dus niet hoeft te investeren en in welke opwaartse trend juist wel (en wanneer).

3. Google Analytics

Google Analytics is de basis voor alle digital marketeers. In ons traineeship is het dan ook een van de eerste tools die je onder de knie krijgt. Met Google Analytics verkrijg je heldere inzichten in het gedrag van jouw websitebezoekers. Je kunt er ein-de-loos veel in meten en onderzoeken.

Zo zie je onder andere wie je publiek is (geslacht, leeftijd, demografie), maar ook via welke kanalen ze op je website zijn beland. Ook geeft de tool je inzicht in de performance van verschillende pagina’s en welke producten wel en niet goed verkopen.

Google Analytics uitproberen? Volg de Google Analytics Academy!

Zelf oefenen met Google Analytics? Dat kan. Google heeft een demo account van de Google Merchandise Shop waar iedereen in kan kijken. Door met een Google account in te loggen kun je alle functionaliteiten van Google Analytics eens goed bekijken.

Je kunt ook gratis de Google Analytics Academy doorlopen en belangrijke Google certificaten behalen. Dit kost wat tijd, maar het is helemaal gratis. En natuurlijk erg handig om op je CV te hebben staan wanneer je solliciteert voor een startersfunctie als digital marketeer.

 

Laatste tip: bouw je eigen website

Wil je de belangrijkste digital marketing tools echt onder de knie krijgen? Zet dan je eigen website op. Koop een domeinnaam, zet een website of blog op over een onderwerp dat jij leuk vindt (en natuurlijk eerst via een keyword onderzoek bepaalt), en koppel Google Analytics aan je website.

Door zelf aan de slag te gaan met het bouwen van een website en de belangrijkste tools leer je het meest. Meet, analyseer en verbeter, en blijf dit herhalen. Je zult zien hoe snel je vooruitgang boekt wat betreft je skills en kennis. Succes en most of all: have fun!

Over NEWCRAFT & OAK’s traineeships

Elk kwartaal start OAK met een SEO & Contentmarketing traineeship.

In OAK’s traineeship word je in 1 jaar opgeleid tot consultant op het gebied van organic digital marketing. Oftewel, je wordt een pro op het gebied van zoekmachineoptimalisatie en je leert de juiste content te maken om je doelgroep te bereiken.

In NEWCRAFT’s Marketing Automation traineeship leer je alles over betaalde marketing kanalen.

Interesse in OAK’s traineeship?
Check onze vacaturepagina voor meer informatie.

Ook deze workshop bijwonen?

Ben je geïnteresseerd in een carrière als digital marketeer, en wil je verder de diepte in op het gebied van deze tools? Of weten waarom je specifieke digital marketing tools gebruikt?

Wegens succes herhalen wij deze workshop op 13 juni 2019 en organiseren we ook nog eens een gezellige in-house borrel na afloop.

Wil jij erbij zijn? Meld je dan aan via dit formulier.

MORE LIKE THIS
Top
Exciting news!
After 4.5 years, OAK continues as the Organic marketing team within the Newcraft brand, so it will no longer exist as a separate entity. Read more about it and find contact information for any questions through the link below.