Blog article
Reference date: jan 2020
De belangrijkste SEO-trends van 2020 volgens de industrie

Hoe bruikbaar zijn ze voor de Nederlandse markt?

Begin 2020 wemelt het van de SEO-trend voorspellingen. Het lijkt alsof elke Amerikaanse search partij wel een eigen lijstje heeft gepubliceerd. De taak is nu aan de marketeer in Nederland om te bepalen welke trends écht belangrijk zijn voor je positie in Google. Om dit voor jou makkelijker te maken hebben we de meest voorkomende trends onder een vergrootglas gelegd. Wat moet je in 2020 écht aanpakken om resultaten te behalen? En welke trends zijn minder belangrijk dan gedacht? Je leest het in dit artikel.

De top 5 SEO-trends vanuit de industrie

Om te achterhalen welke SEO-trends het belangrijkst zijn in 2020 kijken we naar onze collega marketeers in de Verenigde Staten. Dit land is namelijk voorloper op het gebied van Google. We onderzochten: hoe vaak wordt elke trend genoemd in alle artikelen van de top 100 URL’s in Google op het keyword: ‘SEO trends 2020’?  (Zoals in dit artikel van SEJ en deze van Backlinko) Dit geeft een goed beeld weer van de verwachtingen rondom SEO in 2020 volgens de industrie.

De top 5 meest genoemde SEO-trends in de VS: 

  1. Voice search
  2. Relevant content
  3. Rich Snippets
  4. Mobile first
  5. Machine Learning & Artificial Intelligence

 

1. Voice search

Voice search is al een aantal jaren een stijgende trend in de VS. Kijk maar naar de stijgende verkoopcijfers van de Google Home en Amazon Alexa. Daarnaast zoeken steeds meer mensen op hun telefoon via Siri of Cortana. Toch is de populariteit van voice search in Nederland nog ver te zoeken. Of dit in de toekomst gaat veranderen? Waarschijnlijk wel. Het is dus goed om je site hier alvast op voor te bereiden. Dit doe je door Google te helpen met het begrijpen van waar je content over gaat. Met een volledige toepassing van structured data kom je al heel ver. Het echte belang van voice voor je rankings in Google plaatsen wij in 2020 nog niet zo hoog.

2. Relevante content

Relevante content is niet zozeer een trend, maar meer een vereiste. Een goede SEO-specialist biedt namelijk áltijd content aan die relevant is voor de gebruiker. Wat is relevante content dan? Dat is content die vraag van de bezoeker beantwoord; één van de belangrijkste aspecten binnen SEO. We zien wel dat Google steeds strenger toeziet op deze relevantie. Wij verwachten dat Google de criteria nog verder gaat aanscherpen omdat er nog diverse branches zijn waarin content niet altijd optimaal aansluit op de wensen van de zoeker.

3. Rich Snippets

Tegenwoordig wil Google steeds meer gebruikers binnen het eigen ecosysteem houden: het zero-clicks fenomeen. Ook in Nederland speelt dit. Daarom is het goed om op zoveel mogelijk manieren in de zoekresultatenpagina (SERP) zichtbaar te zijn. Optimaliseer je website voor SERP-features, zoals: featured snippets, FAQ schema, search bar, knowledge panels en dergelijke, zodat je zo veel mogelijk ruimte in de SERP inneemt. Door onder andere video content en afbeeldingen toe te voegen verhoog je wellicht geen websiteverkeer, maar wel de zichtbaarheid van je domein en producten.

4. Mobile first

Dat mobile first op de vierde plek staat in deze lijst vinden wij nogal vreemd. De voorkeur van mobiel over desktop zien wij ook niet als een trend voor 2020. Het gebruik van mobile first is al jaren de standaard binnen SEO. Een grote meerderheid van de gebruikers browst namelijk meer via mobiele apparaten dan via desktop. Daarom is het van groot belang om je content altijd passend te maken voor dit formaat. Dit verhoogt de user experience, wat weer bijdraagt aan het behouden van website bezoekers.

5. Machine Learning & Artificial Intelligence

Deze trend sluit aan bij voice search en bij de laatste update van Google genaamd BERT. Google wordt steeds slimmer in het herkennen van geraffineerde zinnen en de samenhang tussen woorden. Steeds menselijker, dus. Daarom zijn wij van mening dat het belangrijk is om content te optimaliseren voor de mens en niet voor de ‘zoekmachine’.

Speel hier op in 2020!

De belangrijkste trends volgens de industrie zijn volgens ons niet altijd relevant voor de Nederlandse marketeer. Waar wil je dan wel op focussen? Eigenlijk op de nog onbenoemde ontwikkelingen van Google: optimaliseer je website voor E-A-T, Beyond Google en UX. Dit zijn de laatste ontwikkelingen rondom Google waar je direct voor aan het werk kunt gaan en mee kunt winnen.

Benieuwd wat deze ontwikkelingen precies inhouden en hoe je hier op in speelt?

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en word slimmer.

MORE LIKE THIS
Top
Exciting news!
After 4.5 years, OAK continues as the Organic marketing team within the Newcraft brand, so it will no longer exist as a separate entity. Read more about it and find contact information for any questions through the link below.