Blog article
Reference date: jul 2019
SEO Benelux Meetup Summer Edition met Sander Tamaëla

Op donderdag 27 juni 2019 hostte OAK de zomereditie van de SEO Benelux Meetup. Naast bitterballen en bier konden gasten ook een talk van SEO specialist Sander Tamaëla verwachten over recentelijke updates in Google en hoe je als bedrijf inspeelt op deze veranderingen. Lees hier een samenvatting en bekijk de slides van zijn presentatie.*

*Slides van de presentatie vind je onderaan deze pagina.

 

 

Aanleiding: Google Updates

De recente update (aug/sept 2018) van Google genaamd EAT heeft voor fikse fluctuaties in rankings en verkeer gezorgd. Voor een flink aantal bedrijven heeft dit nadelige gevolgen gehad met dalend verkeer naar websites en slechtere rankings in de SERP.

Wat houden deze recente updates van Google in? En hoe kun je zelf als bedrijf plotselinge fluctuaties voorkomen?

 

Focus organische groei verschuift

Vaak wordt nog veelal binnen de SEO wereld gefocust op keyword onderzoeken en het schrijven van teksten om snel meer verkeer binnen te halen. Sander stelt dat we meer vooruit moeten kijken naar updates van Google om te ontdekken waar je rekening mee moet houden om structureel organisch te blijven groeien.

De EAT en Your Money Your Life updates gebruikt hij hierbij als voorbeeld:

In 2013 kwam Google met de Your Money Your Life melding in haar guidelines. Hier hebben zij het over reputable expertise en authority. Dit betekent dat een expert en autoriteit zijn binnen een niche een steeds belangrijkere organische rankingfactor wordt. EAT is eigenlijk een gevolg, of update van de Your Money Your Life update. De EAT update zorgt ervoor, dat de volgende onderwerpen nog belangrijker worden als rankingfactoren:

  • Expertise – Hoe deskundig de site-eigenaar of auteur van de inhoud is over het onderwerp waarover gepraat wordt.
  • Autoriteit – De geloofwaardigheid van de website die de inhoud publiceert. Dit omvat referenties, externe beoordelingen, getuigenissen, enz.
  • Betrouwbaarheid – Onderzoekt hoe betrouwbaar de site in kwestie is. Het betekent algemene kwaliteit van de site, en factoren zoals de veiligheid van de site, contactgegevens, personeelsgegevens etcetera.

 

Serve the Customer, Satisfy the Machine

Waar beweegt Google heen?

Wat zijn verdere gevolgen van Google updates? Sander onderscheidt de volgende drie:

1: Cut out the Middle Man

Steeds meer zoekresultaten worden weergegeven binnen Google’s eigen platformen. Denk aan Google Maps, YouTube,Google Flights of Google Jobs. Zo blijven gebruikers veel meer binnen de Google platformen en hoeven zij niet meer naar externe websites om het antwoord op hun vraag te vinden. Het resultaat: minder verkeer.

De enige oplossing? Het spelletje meespelen. Zorg dat je op die Google platformen aanwezig bent met jouw product.

2: Intentie en relevantie

Intentie is veel belangrijker geworden. Zo is Google met RankBrain gekomen. Begrijp dus wat de gebruiker wil en houd semantische organische content in gedachten: geef meer body aan een keyword. Gebruik niet 1 bepaalde zoekterm maar zoek uit wat hij of zij precies wil weten met die zoekterm.

Voorbeeld snel internet: 

Als iemand ‘snel internet’ intoetst wil je weten wat diegene precies wil met deze zoekterm. De achterliggende intentie kan namelijk enorm verschillen per gebruiker: de één wil snel een mail versturen terwijl de ander 4K Netflix wil streamen. Door eerst te focussen op deze verschillende intenties op je pagina kun je de gebruiker zo goed mogelijk helpen. Vervolgens kun je gaan kijken naar behoeftes en je doelgroep. Pas daarna verschuift je focus naar het keyword.

3: EAT: Expert en autoriteit

Een stockfoto op je klantenservice pagina straalt geen autoriteit en expertise uit. Het principe ‘fake it till you make it’ is dan ook niet van toepassing op het gebied van expertise en autoriteit volgens Sander.

Dit voorbeeld werd aangehaald door Sander om te laten zien dat het gebruik van een stockfoto om je expertise te weergeven niet betrouwbaar en professioneel overkomt.

Door experts valideerbaar te maken en deze te linken aan je website, kun je langzaam je autoriteit opbouwen.

Betrouwbaarheid

In dit geval is het van belang dat je minimaal net zo goed bent als de beste binnen je niche. Ben je dit niet? Dan zal je niet boven de concurrent ranken. Verder kun je letten op de volgende zaken om betrouwbaarheid te verbeteren:

  • Techniek: zorg voor een ssl certificaat
  • Contactpagina: zorg voor een werkend telefoonnummer
  • Vindbaarheid: zorg voor adresgegevens
  • Reviews: is wat jij doet valideerbaar voor derden

 

Praktische tips

Tot slot gaf Sander met betrekking tot deze updates de volgende tips:

  • Lees de Search Quality Evaluator Guidelines: Google vertelt tussen de regels door wat jij moet doen om in de toekomst beter te ranken.
  • “Serve the customer, satisfy the machine”. Denk meer vanuit de intentie van de gebruiker: Kijk daarna naar de behoefte en relevantie. Als laatste kijk je pas naar het keyword.
  • Koppel een expert aan je website: zo kun je op den duur autoriteit opbouwen. Belangrijk hierbij is dat de expert ook valideerbaar is. Tip van Sander: Heb je ze zelf (nog) niet in huis, dan kan je ze ook inhuren.

Luister de voor- en nabespreking

Luister hier de voor- en nabespreking van het event:

Over Sander:

Sander Tamaëla is werkzaam in SEO sinds 2003. Momenteel werkt hij als Freelance SEO consultant en als blackbelt/trainer bij OAK.

Meer weten over onze SEO diensten?

Op onze expertise pagina lees je wat wij voor bedrijven kunnen betekenen.

MORE LIKE THIS
Top
Exciting news!
After 4.5 years, OAK continues as the Organic marketing team within the Newcraft brand, so it will no longer exist as a separate entity. Read more about it and find contact information for any questions through the link below.