Podcast
The Growth Room #27
49:39 min
Van organic data tot business strategy met Onno Franken

Wat de (potentiele) klant echt wil, dat dat wil elke marketeer wel weten. Maar hoe weet je dit precies? Focus groups, panels, surveys, allemaal verschillende methodes die bij marketeers bekend zijn maar niet altijd de beste afspiegeling van het echte leven geven. Organische data kan helpen bij belangrijke inzichten voor uit het dagelijks leven. In deze aflevering van the Growth room zijn Onno Franken Strategy lead bij Newcraft en Sebastiaan Elsholz managing partner van OAK te gast, en zijn leggen uit hoe organische data een belangrijke rol spelen binnen strategische business vraagstukken.

Moet je als bedrijf een grotere markt gaan bedienen en in andere landen gaan opereren? Zijn er nieuwe producten die je moet gaan verkopen? En moet dit assortiment dan worden verdiept of verbreed? Dat zijn verschillende vraagstukken waar een strategy consultant zich over buigt. De combinatie van verschillende data-bronnen zoals statistische data zoals CBS maar ook macro economische data zoals importgegevens worden gebruikt om tot inzichten te komen, en dus ook organische data om nog beter te weten waar de behoefte van de klant ligt.

Om te weten welke vragen klanten hebben zou je een panelonderzoek kunnen doen, en het gewoon kunnen uitvragen. Alleen bestaat er er al een plek waar mensen met al met al hun vragen naar toe gaan en waar we de data ook al van hebben, Google. SEO’ers gebruiken al jaren keywordonderzoek om te ontdekken waar op gezocht wordt. De keywords en het zoekvolume geven aan, in welke fase, klanten welke vragen hebben. In Google toets de gebruiker de vraag namelijk in omdat op dat moment de vraag speelt, en in vergelijking tot het panel onderzoek wordt de gebruiker niet getriggerd door een onderzoeker. Op deze manier kan het keywordonderzoek nooit bijsturend zijn.

De data die binnen SEO wordt verzameld is dus breder toepasbaar dan we nu al doen. Nu wordt het vaak alleen gebruikt voor betere posities in Google, maar de data is veel waardevoller dan dat. Met die data kan je richting geven waar het assortiment op moet verbreden of verdiepen. In welke markten er een hoge vraag ligt of in welke fase de klant welke vragen heeft. Wat we nu zien, is dat de informatie wel beschikbaar is, alleen de vraag nog niet aan juiste persoon wordt gesteld, en dat is niet alleen binnen SEO, ook bij andere disciplines zoals Paid, UX en CRO hebben klantinformatie beschikbaar. Tijd dus om de samenwerking beter op te zoeken.

In deze podcast ontdek je hoe organische data een belangrijke rol gaat spelen binnen het bepalen van je strategie. En vooral dat je dus moet samenwerken om alle data te combineren. Daarnaast leggen Sebastiaan en Onno uit naar welke data je kunt kijken, en bij welke vraagstukken dit belangrijk is.

listen on apple podcast logo
MORE LIKE THIS
Top
Exciting news!
After 4.5 years, OAK continues as the Organic marketing team within the Newcraft brand, so it will no longer exist as a separate entity. Read more about it and find contact information for any questions through the link below.