Blog article
Reference date: aug 2019
Blackbelt Kevin Verleg over organische groei en organisatie

Meet the Team: Kevin is specialist op het gebied van organische groei en blackbelt bij OAK. Hij weet als geen ander complexe migraties succesvol te regisseren en hoe je duurzame organische groei binnen een organisatie realiseert. Hoe hij dat aanpakt? Lees het hieronder.

Kevin, wat doe je precies bij OAK?

“We werken voor serieuze opdrachtgevers, maar ook met leergierige trainees en bluebelts. Ik streef binnen OAK naar een mooie balans tussen een begeleidende rol en het behalen van organische groeiresultaten bij onze opdrachtgevers. Een van de leukste en belangrijkste aspecten in mijn werk bij OAK vind ik het bijdragen aan een snellere ontwikkeling van onze talenten: leermomenten die ik in mijn carrière heb meegemaakt, probeer ik over te brengen binnen OAK.”

Waar haal je plezier uit in je werk?

“Organische groei heeft een sterk technisch component. Het is noodzakelijk om constant te blijven vernieuwen. Dit technische en innovatieve spreekt mij erg aan.”

“Het digitale marketing landschap is een snel veranderende branche. Goed inspelen op deze dynamiek is belangrijk om onze opdrachtgevers verder te kunnen helpen. Maar ik neem dan ook met plezier de rol als de schakel aan, tussen de vraag van de opdrachtgever en de aanpak vanuit onze kant.”

Waar zit voor jou de uitdaging in?

“De uitdaging zit hem in zo efficiënt mogelijk een organisch groeipad realiseren en het inzetten van de nodige middelen in combinatie met de tijd waarin je het eindresultaat wil behalen.”

“Je moet goed kunnen prioriteren: ergens iets tussenuit knippen waar de opdrachtgever bijvoorbeeld wel enthousiast over is, maar wat naar onze mening niet bijdraagt aan organische groei. Mijn prioriteit ligt dan bij het beoogde eindresultaat. Een perfect geoptimaliseerd domein is mooi, maar belangrijker is dat in de beginfase de nadruk op een schaalbare proof of concepts ligt. Als de impact van dit concept significant is in de beginfase (en dus succesvol) kunnen we dit vervolgens op grote schaal toepassen. Dus klein beginnen, testen en dan het grote werk.”

Hoe ga je om met stakeholders?

“Organische groei heeft een sterke marketing en content focus. Om organische groei te realiseren hebben we echter ook IT-specialisten nodig.”

“Vaak zijn de belangen van deze teams heel anders en dat kan voor wrijving zorgen. De markt heeft last van schaarste op het gebied van IT-ers, en dat merk je soms bij opdrachtgevers. Er is altijd te veel werk en te weinig tijd. Daarom neem ik in projecten vaak de rol aan als product owner-SEO: een schakelrol tussen marketing en IT. Zo probeer ik IT-specialisten in te laten inzien hoe belangrijk marketing en content is voor organische groei.”

“Schakelen tussen samenwerkende partijen en zorgen voor goede communicatie is key voor een goede samenwerking. Zo komen alle beslissingen langs mij en weten beide partijen waar ze naartoe moeten. Dit voorkomt een hoop problemen.”

Hoe zorg je daarin voor een energiek proces?

“Non-verbale communicatie vind ik heel belangrijk. Je kan inhoudelijk nog zo sterk zijn, maar vaak worden soft skills onderschat. Leiderschap tonen wanneer dat nodig is, maar met een glimlach, is onmisbaar!”

Wat vind jij in deze tijd interessante ontwikkelingen om in de gaten te houden?

“De ontwikkelingen in de Search Quality Rater Guidelines van Google zijn waardevol om in de gaten te houden en te delen met de teams die verantwoordelijk zijn voor het creëren van content. In deze guidelines legt Google in begrijpelijke taal uit wat ze verstaan onder kwalitatieve content. De manier waarop Google de kwaliteit van zoekresultaten benadert en voornamelijk de richtlijnen van concepten zoals EAT (Expertise, Authoritiveness and Trustworthiness) en YMYL (Your Money Your Life), zijn echt essentieel om te begrijpen voordat je met content creatie aan de slag gaat.”

“Andere ontwikkelingen die ik in de gaten houd, zijn andere vormen van search. Neem bijvoorbeeld voice search. Deze manier van zoeken stond in 2018 en 2019 in de trendlijsten. Daarnaast heb je ook nog visual search,  Ik zie in deze ontwikkeling meer betekenis voor de consument dan in voice search. Bij visual search is het mogelijk om met een tool, zoals Google Lens, een foto te maken van een product en consumenten kunnen dit product dan vervolgens kopen of meer informatie verkrijgen.”

“Ten slotte: Single Page Apps (SPA) en SEO. Voornamelijk de misconceptie onder developers over het verschil tussen crawlen en renderen. Vaak denken zij dat SPA’s zonder enige aanpassing goed gevonden worden door zoekmachines. In de praktijk werkt het echter anders: een SPA werkt niet zonder aanvullende technische requirements. Daar zijn oplossingen voor, maar het is goed om jouw SEO-consultant hier zo vroeg mogelijk in het proces bij te betrekken.”

Tot slot, wat vind je leuk aan werken bij OAK?

“OAK hanteert een sterke missie én heeft de capaciteit om een contentmarketingplan waar te maken. Daarnaast vind ik het echt bijzonder dat OAK een talenten opleider is. Het beter maken van talent, het zien groeien van trainees met beperkte kennis tot waardige consultants, geeft veel voldoening.”

 

Over Kevin:

Kevin werkt al ruim dertien jaar in de digitale marketing branche en is al ruim tien jaar SEO specialist en consultant. Tegenwoordig werkt hij als freelancer voor OAK.

Meer leren over wie we zijn & wat we doen?

Lees dan alles over OAK, en over onze expertise op het gebied van SEO & Content marketing.

MORE LIKE THIS
Top
Exciting news!
After 4.5 years, OAK continues as the Organic marketing team within the Newcraft brand, so it will no longer exist as a separate entity. Read more about it and find contact information for any questions through the link below.