Online zichtbaarheid

Waarom wij het essentieel vinden

Heeft jouw bedrijf of het bedrijf waarvoor je werkt eigen online kanalen, zoals een website of een Facebookpagina? Dan heb ongetwijfeld al een keer gehoord over online verkeer en het belang van online zichtbaarheid. Maar wat is het precies en hoe zorg je ervoor dat je ook resultaat haalt uit online zichtbaar zijn? Na het lezen van dit artikel weet je als geen ander hoe je online zichtbaar wordt!

In dit artikel lees je:

Wat is online zichtbaarheid?

Online zichtbaarheid houdt in dat jouw online kanalen zichtbaar zijn op het internet, bijvoorbeeld in de zoekmachine van Google. Dit zorgt ervoor dat je online bezoekers aantrekt, of dat je online verkeer genereert naar jouw kanalen. Stel jezelf maar eens de vraag: “Hoe zorg ik ervoor dat gebruikers op mijn website terechtkomen?”. Eén van de antwoorden op deze vraag is: “De website moet vindbaar zijn voor mijn doelgroep”. Die vindbaarheid stimuleer je door online zichtbaar te zijn op verschillende kanalen, zoals in zoekmachines of op social media. Het resultaat: organisch verkeer.

Wat is organisch verkeer?

Organisch verkeer zijn bezoekers die in hun online zoektocht op jouw online kanaal terechtkomen, zonder de inzet van advertenties. Hoe komen ze er dan wel? Dit kan onder andere door content te schrijven die volgens Google het beste antwoord geeft op de vraag van de gebruiker. Jouw kanaal wordt dan eerder getoond in de zoekresultaten, waardoor je meer organisch verkeer aantrekt. Dat is precies wat je wilt: duurzaam en ongedwongen.

Waarom is online zichtbaarheid belangrijk?

Dit zijn enkele redenen waarom online zichtbaarheid belangrijk is:

 • Het zorgt voor online verkeer. Wanneer je doelgroep niet zoekt op jouw merknaam, ben je zonder online zichtbaarheid niet vindbaar. En dat betekent geen of minder online verkeer.
 • Het is een duurzame investering. Als bezoekers door goede content en zonder tussenkomst van advertenties op jouw website komen, ben je duurzaam aan het investeren.
 • Het draagt bij aan het bereiken van jouw bedrijfsdoelen. Door jouw online bezoekers aan te zetten tot actie, kun je jouw bedrijfsdoelen bereiken.

Online zichtbaarheid zorgt ervoor dat jouw online kanalen vindbaar zijn, daarmee is de eerste stap naar het verkrijgen van online verkeer gezet. Door deze online bezoekers met content te prikkelen, kun je ze aanzetten tot actie. Dit is een belangrijke stap in het bereiken van jouw doelen. Voorbeelden van doelen zijn bijvoorbeeld het genereren van meer leads om omzetgroei te bereiken. En ja het is een open deur, maar blijven de bezoekers weg, dan zal succes ook eerder uitblijven. Dat wil je natuurlijk niet!

Hoe vergroot je jouw online zichtbaarheid?

DSC_9160

Nu wordt het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Wat kun je doen om je online zichtbaarheid te vergroten? We geven je enkele belangrijke handvatten, waarmee jij de spotlight kunt claimen. Maar voor we dat doen, is er een aantal belangrijke basisprincipes om rekening mee te houden bij het ontwikkelen van een goede en datagedreven strategie:

 • Weet wie je doelgroep is en waar deze zich bevindt. Met andere woorden: welke kanalen zijn het meest geschikt om jouw doelgroep te bereiken?
 • Blijf up-to-date door de laatste online trends te volgen. Zo weet je op het juiste moment de aanpassingen te doen om online zichtbaar te blijven.
 • Wees scherp op wat je concurrentie doet. Probeer dat te gebruiken als inspiratiebron en doe dit vervolgens beter.

Val op met verschillende vormen van content

Tegenwoordig gaat content verder dan alleen maar geschreven teksten en kennen we de uitdrukking ‘een beeld zegt meer dan duizend woorden’ maar al te goed. We moedigen je dan ook aan om met visuele content te werken, zoals:

 • Foto’s
 • Video’s
 • Infographics

Het zijn goede middelen om boodschappen over te brengen en zorgen ervoor dat je content dynamisch blijft. De lezer blijft daardoor geprikkeld om door te lezen. En laat dat nou net van belang zijn om jouw doelgroep aan je te binden.

Experimenteer daarnaast ook met nieuwere trends van content, zoals het uitzenden van podcasts. Dit is een goede manier om je expertise over te brengen aan je doelgroep. Met onze podcast serie The Growth Room geven we verdiepende informatie en waardevolle insights over organische groei.

Al met al, maak content die aanzet tot interactie, uniek is en relevant blijft. Bekijk hoe ons content marketing team jou kan helpen.

Gevonden worden in Google

Google is de meest gebruikte zoekmachine in Nederland, meer dan 95% van de zoekopdrachten worden hier uitgevoerd. Om goed gevonden te worden in Google, is het daarom van belang om actief bezig te zijn met search engine optimization (SEO). Zeker wanneer jouw merk nog niet top of mind is bij je doelgroep, is SEO nodig. Zo word je, ondanks dat jouw merknaam nog niet wordt opgezocht, gevonden op relevante zoekwoorden.

Je website klaarstomen voor SEO? Dat begint met het doorvoeren van technische optimalisaties aan de achterkant. Je zorgt ervoor dat je eventuele foutmeldingen op jouw website, zoals 404’s, oplost, en dat je de juiste redirects met 301’s instelt.

Vervolgens komt de content. In jouw strategie bepaal je op welke zoekwoorden je gevonden wilt worden. Om dit te bepalen doe je goed onderzoek naar de zoekwoorden die voor jouw bedrijf het meest interessant zijn. Voor de juiste balans en optimaal resultaat, richt je je daarbij op zowel algemene (bredere) zoekwoorden als specifieke zoekwoorden. Een zoekwoordenonderzoek gaat je hierbij helpen.

Laatste pijler is van SEO is autoriteit. Als je website technisch goed in elkaar zit en je content strak staat, is het belangrijk om te bouwen aan een sterk domein. Dit gebeurt aan de hand van externe links naar jouw website. Je merkt dat zoekmachine optimalisatie een complex proces is. Geen paniek, wij helpen je graag! Bekijk hoe we je kunnen helpen met SEO.

Weet de juiste social media kanalen te vinden

Een langdurige relatie met je doelgroep opbouwen is een belangrijke stap naar succes. Social media is daar het perfecte middel daarvoor. Het geeft je namelijk de mogelijkheid om real time in gesprek te gaan met je doelgroep. Zo leer je ze kennen en ontdek je nieuwe kansen om op in te spelen. Maar zij zijn ook benieuwd naar wie jij bent. Geef jouw bedrijf daarom een gezicht door via social media leuke persoonlijke informatie over je werknemers te delen. Je doelgroep zal zich nog meer verbonden voelen met je merk wanneer je hier actief mee bezig bent.

Het is belangrijk dat je een bewuste keuze maakt op welk kanaal je gaat inzetten. Elk platform heeft zijn eigen karakteristieke kenmerken. Zo is LinkedIn gericht op zakelijke content, terwijl de content op instagram moet inspireren. Kijk goed op welk kanaal jouw doelgroep zich bevindt en zorg dat jouw bedrijf daar zichtbaar is.

Nu ben je zichtbaar, maar hoe blijf je zichtbaar?

Er is een verschil tussen zorgen dat je online zichtbaar bent en zorgen dat je online zichtbaar blijft. Om zichtbaar te blijven is het namelijk van belang dat je constant bezig bent met:

 • Het monitoren van jouw online prestaties.
 • Het optimaliseren van jouw content.
 • Het op de voet volgen van de ontwikkelingen op de markt.

Zo blijf je de concurrent twee stappen voor en blijf je online zichtbaar met jouw merk.

Organische groei scan

Wil jij weten hoe jij nu scoort op SEO en contentmarketing?

Vraag de gratis organische groei scan aan!

Top
Exciting news!
After 4.5 years, OAK continues as the Organic marketing team within the Newcraft brand, so it will no longer exist as a separate entity. Read more about it and find contact information for any questions through the link below.