Tuinbranche
Reference date: nov 2019
8 MB
Marketplaces domineren retailers in de online tuinbranche
Tuinbranche

De herfst is begonnen en het tuinseizoen raast voorbij. Voor marketeers binnen de tuin- en buitenlevenbranche breekt nu de tijd aan om zich voor te bereiden op het tuinseizoen van 2020. Een goed moment om in te zoomen op de huidige status quo: wie heeft momenteel het grootste (niet-betaalde) online marktaandeel binnen de branche? Wie moet er nog hard aan de weg timmeren voor aankomend voorjaar? Wij gingen op onderzoek uit en ontdekten welke spelers de 10 meestgezochte categorieën domineren, zoals tuinmeubelen, barbecues of zwembaden.

Bol.com pakt leidende posities

Steeds meer consumenten vinden via Google hun weg naar een grote online marketplace. Ook binnen de markt van barbecues, loungesets en andere tuinproducten is de toenemende populariteit van de marketplace een feit: In totaal zijn er jaarlijks meer dan 34 miljoen zoekopdrachten binnen de tuin- en buitenlevenwereld. De speler die hiervan verreweg het meeste verkeer binnenhaalt is bol.com.

Retailers waaronder Gamma en Intratuin nauwelijks zichtbaar in Google

De grote doe-het-zelf retailers zoals Praxis of Hornbach en tuincentra zoals Intratuin en Welkoop blijven verrassend genoeg achter. Hier ligt dus een grote uitdaging voor deze bedrijven: hoe concurreer je met online giganten en zorg je ervoor dat jouw online shop vindbaar is in Google en organisch blijft groeien?

Top 10 meest gezochte categorieën

Elk jaar wordt er via Google in Nederland ruim 34 miljoen keer gezocht op commerciële zoekwoorden die gerelateerd zijn aan de tuin-en buitenleven branche. De belangrijkste, meest voorkomende zoekwoorden zijn onderverdeeld in onderstaande 10 hoofdcategorieën, waardoor elke categorie een totaal zoekvolume krijgt. Zo zijn ze samen goed voor het onderstaande aantal zoekopdrachten per maand (cijfers zijn afgerond in miljoenen):

Tuinbranche cirkel diagram 2019 categorieenNB: plant-gerelateerde clusters zijn hierin niet meegenomen. Deze is namelijk enkel relevant voor tuincentra, en vertekent daardoor de vergelijking binnen de branche (+ deze zoektermen bevatten vooral informatieve zoekopdrachten).

Top 5 grootste online spelers

In de onderzochte markt wordt op jaarbasis dus ruim 34 miljoen keer via Google gezocht. Hierbij hebben we zoekopdrachten met eigen merknamen van bedrijven (zoals Gamma of Hornbach) buiten beschouwing gelaten. Bol, Marktplaats, Beslist, Hornbach en Kees Smit pakken op dit moment het grootste marktaandeel.

Bol.com veruit het grootste, Marktplaats en Beslist volgen

Het valt gelijk op dat de top 3 grootste organische partijen geen retailers zijn. Bovenaan de lijst piekt bol.com. Met een totaal marktaandeel van ruim 5% heeft bol.com een flink deel van de markt in handen!

Op de tweede plaats staat Marktplaats met 3% marktaandeel. Marktplaats telt mee als marketplace, maar is niet geheel te vergelijken met typische marketplaces zoals bol.com en Coolblue. De partij boort namelijk een ander segment aan: de tweedehands markt. Vergelijkingssite Beslist staat op positie drie met 2,15% van het organische traffic.

Retailers vallen tegen

Interessant aan dit alles is dat pas hierna de traditionele retailers naar voren komen. In dit geval zijn het Hornbach (#4) en Kees Smit (#5), met respectievelijk 1,75% en 1,66% van het traffic aandeel.

Wanneer we kijken naar de overige namen in de top 100 van de branche (zie volledige whitepaper) is het opvallend dat meer van de grote online spelers een stuk minder zichtbaar zijn binnen Google. Denk aan partijen als Praxis, Gamma, Karwei, Intratuin, Hornbach, Welkoop en VidaXL: dit zijn allemaal grote namen in de branche, maar op organisch vlak laten zij kansen liggen.

Om de disbalans tussen off- en online voor deze retailers nog maar eens te benadrukken: VidaXL behaalde dit jaar een toppositie in de Twinkle100 lijst van grootste retailers in Nederland, maar bungelt onderaan in onze lijst met slechts 0,08% traffic aandeel. Kun je nagaan wat een potentie dit bedrijf heeft om organisch online te groeien!

Opvallend: Kees Smit groot in Tuinmeubelen

Dit bedrijf doet het als retailer van tuinmeubelen dan wel weer heel goed online, en dan ook nog eens in de categorie met het meeste verkeer binnen de branche. Binnen de categorie tuinmeubelen pakt het bedrijf de tweede positie met 4,85% van het marktaandeel organisch verkeer, terwijl het bedrijf een relatief laag aantal topposities in Google claimt. Kees Smit heeft dus tactisch ingezet op een kleiner aantal zoekwoorden met een groot zoekvolume, en heeft hierdoor dus een flink marktaandeel in de organische zoekresultaten weten te bemachtigen!

De belangrijkste inzichten

  • In de tuin- en buitenlevenbranche wordt er via Google het meest gezocht binnen de categorieën “tuinmeubelen”, gevolgd door “barbecues & tuinhaarden” en “zonwering”;
  • Marketplaces bol.com en Marktplaats, gevolgd door prijsvergelijker Beslist, zijn op organisch vlak zichtbaarder dan de traditionele bouwmarkten en tuincentra in de branche;
  • In vrijwel elke categorie weet bol.com de meeste (top)posities te pakken op belangrijke zoekwoorden in Google. Als resultaat pakt bol.com ongeveer 5,59% van het totale marktaandeel binnen de onderzochte tuin- en buitenlevenbranche;
  • Hetzelfde geldt voor Marktplaats, wat ongeveer 2,96% van het marktaandeel bezit. Dit laat ook de behoefte zien van zoekers voor tweedehands, dan wel voordelige, tuinproducten;
  • Zwaargewichten uit de Nederlandse online retail zullen voor 2020 aan de bak moeten om binnen deze branche te kunnen profiteren. Gamma, Intratuin, Hornbach en VidaXL zijn hier voorbeelden van.

Voor meer inzichten, zie de volledige whitepaper.

MORE LIKE THIS
Top