Supermarktbranche
Reference date: April 2022
43 MB
Welke partijen zijn het beste zichtbaar in Google binnen de online boodschappen markt?
Supermarktbranche

In het Organic Growth Report van vorig jaar ontdekten we dat consumenten hun boodschappen tijdens de pandemie steeds vaker online deden. Inmiddels beïnvloedt Corona onze levens een stuk minder, dus is het een goed moment om te onderzoeken hoe we er nu voor staan. Heeft de pandemie ons koopgedrag structureel veranderd? Tijd voor een Organic Growth Report Online boodschappen 3.0! We duiken dieper in de ontwikkelingen van de online markt, maar we onderzoeken ook of de flitsbezorgers de grote supermarkten online voorbij gaan. Dit en meer lees je allemaal in het nieuwe report.

72.4 miljoen keer werd er afgelopen jaar op non-branded keywords gezocht in Google. Dat is een groei van 27% t.o.v. van een jaar geleden. We zien dus geen afname in het zoekgedrag nu Corona ons leven minder bepaalt, maar de consument blijft massaal hun boodschappen online opzoeken. We zien dat de consument vooral zoekt naar producten en ingrediënten.

In de vorige rapporten kwam Albert Heijn als duidelijke winnaar uit de bus. Ook in 2022 pakt Albert Heijn het grootste marktaandeel, en ondanks de inspanningen van de andere partijen is dit marktaandeel zelfs verder gegroeid met 1.8%. Waarom Albert Heijn nog steeds de grootste is? Ze domineren de receptenmarkt online. Waarbij ze zelfs 10% meer marktaandeel op de nummer 2, Smulweb (Jumbo) hebben.

In het rapport duiken we dieper in de verschillende zoekcategorieen. We kijken naar de 4 soorten zoekopdrachten waar binnen de markt naar gezocht wordt, recepten, producten services en branded termen. We bepalen per categorie de grote winnaar.

Sinds een aantal maanden zijn de flitsbezorgers niet meer uit het straatbeeld te denken. Maar hoe zit dit online? Langzaam veroveren Gorillas, Flink, Zapp en Getir marktaandeel. Pakken deze partijen ook een grotere rol in Google? Of gaat het meeste verkeer, naast Albert Heijn, naar de andere traditionele supermarkten? Je leest het in het nieuwste organic growth rapport.

Dit lees je in het Organic Growth Report:

  • De groei van de online boodschappen markt.
  • De winnaars en verliezers binnen de vier zoekcategorieën
  • De opkomst van de flitsbezorgers in Google
MORE LIKE THIS
Download the organic growth report
Top
Exciting news!
After 4.5 years, OAK continues as the Organic marketing team within the Newcraft brand, so it will no longer exist as a separate entity. Read more about it and find contact information for any questions through the link below.