Optiekbranche
Reference date: oktober 2019
7 MB
Pearle & Specsavers zitten online marktleider Hans Anders op de hielen
Optiekbranche

De online markt voor de optiekbranche is groot en blijft groeien. Steeds meer mensen zoeken online naar producten zoals brillen, contactlenzen of zonnebrillen. Maandelijks worden er in Nederland ruim 320.000 optiekgerelateerde zoekopdrachten in Google gedaan. Een goede reden (lees: noodzaak) voor opticiens om dus online zichtbaar te zijn.

Maar wie is nou die grootste speler in de optiekbranche? Hans Anders bezit momenteel met 7,88% het grootste online marktaandeel binnen de branche. Pearle, Specsavers en Visiondirect zitten Hans Anders nauw op de hielen. Wat gebeurt er precies in de online optiekbranche? Hoe ziet de online marktverdeling er nu uit en welke verschuivingen vinden er plaats? Ontdek hier de belangrijkste cijfers van de online optiekmarkt.

Opzet onderzoek

Dit onderzoek bekijkt de topspelers in de online optiekbranche. Om deze spelers te analyseren, hebben we een lijst gemaakt van de 900 meest relevante non-branded zoekwoorden binnen deze markt. Branded (merkgelateerde) zoekwoorden, zoals “Pearle” of “Specsavers”, zijn hierbij dus uitgesloten. Vervolgens hebben we gekeken naar de posities waarover de deelnemende bedrijven beschikken in de Google zoekresultatenpagina van elk zoekwoord.

Clusters

Om te kijken naar wie die topspelers zijn in de markt hebben we de optiekwereld ingedeeld in drie verschillende “clusters”: overkoepelende categorieën waaronder meerdere gerelateerde zoekwoorden vallen. Dit zijn de volgende clusters:

 • Opticien
 • Bril
 • Lenzen

Twee andere grote clusters in het onderzoek, namelijk “zonnebril” en “ooglaseren”, zijn buiten beschouwing gelaten in het onderzoek. “Ooglaseren” vanwege de medische aard van dit cluster, “zonnebril” omdat dit ook als fashion item wordt beschouwd. Wel lichten we zonnebril later in het onderzoek als los cluster toe en laten we zien welke partijen het grootste organische marktaandeel hebben.

Een uitgebreide toelichting van onze onderzoeksmethode en de tools die wij hiervoor hebben gebruikt vind je aan het einde van dit onderzoek, in het hoofdstuk toelichting & tools onderzoek.

Belangrijkste zoekwoorden in de optiekbranche

De belangrijkste zoekwoorden optiekbrancheZoekopdrachten per cluster

De zoekwoorden waar Nederlanders het meest op zoeken binnen de optiekbranche zijn onderverdeeld in de meerdere clusters. Hier zie je hoeveel zoekopdrachten de belangrijkste clusters ieder per maand omvatten:

 1. Opticien – 62.670
 2. Bril – 58.800
 3. Lenzen – 46.080

Top 5 online topspelers

Deze optiekretailers hebben online het grootste traffic aandeel op relevante zoektermen:

 1. Hans Anders – 7,88
 2. Pearle – 6,06
 3. Specsavers – 5,58
 4. Vision Direct – 4,32
 5. Eye Wish – 3,30

Hans Anders pakt het grootste traffic aandeel

Het valt direct op dat de traditionele retailers nog de touwtjes in handen hebben. Hans Anders heeft niet het hoogste aantal topposities (zie onderstaande tabel) maar pakt wél topposities op de meestgezochte zoekwoorden. Zo claimt het bedrijf de meeste top drie posities binnen Google voor de zoekopdrachten met een hoog zoekvolume ( >1.000 per maand). Dit geeft Hans Anders met een marktaandeel van 7,88% de grootste traffic share in de branche.

Specsavers heeft de meeste top 3 posities

Hoewel Specsavers meer topposities claimt op relevante zoekwoorden, hebben die van Hans Anders samen een hoger zoekvolume. Vandaar dat Specsavers het – op het moment dat wij dit onderzoek uitvoerden –  nét aflegt tegen Hans Anders.

In onderstaande tabellen is per cluster te zien welke spelers de meeste topposities claimen. Download het onderzoek voor een volledige lijst van de topspelers per cluster.

Aantal top 3 posities per bedrijf per cluster optiekbranche

Hans Anders vs Pearle: online product assortiment verschilt

De grootste concurrent van Hans Anders is momenteel Pearle. Deze twee spelers zijn dan ook aan elkaar gewaagd. In het onderzoek is te zien dat zij de winst qua traffic en posities met elkaar afwisselen.

Het grote verschil tussen Hans Anders en Pearle? De manier waarop en mate waarin zij hun producten online aanbieden. Hans Anders heeft een ruim assortiment en het is voor klanten mogelijk deze producten online te bestellen. Bij Pearle ligt dit anders, contactlenzen en zonnebrillen zijn wel online te bestellen, maar brillen niet.

Niet gek dus dat Hans Anders goed scoort op zoekopdrachten met een koopintentie. Ook heeft Hans Anders unieke content bij verschillende filters binnen de webshop. Denk hierbij aan teksten over damesbrillen, herenbrillen of kinderbrillen.

Vision Direct enige pure online player 

Een opvallend punt is dat in de overall top 5 maar één pure online player – online shops zonder fysieke winkels – te vinden is: Visiondirect. Andere online spelers zoals Misterspex (pos. 8) en 123lens.nl (pos. 10) blijven ver achter. Hier is dus voor de andere online spelers nog een hoop resultaat te behalen op het gebied van organische groei.

Top 5 online topspelers cluster: Opticien

 1. nl.wikipedia.org – 6,58%
 2. optometrie – 5,77%
 3. specsavers.nl – 5,68%
 4. eyewish.nl – 5,32%
 5.  hansanders.nl – 3,86%

Opvallend is dat de eerste twee posities niet worden geclaimd door opticiens zelf, maar door de informatieve website Wikipedia en de landelijke optometristen vereniging Optometrie.nl. Pas daarna komen opticiens Specsavers, Eyewish en Hans Anders in beeld. Daarnaast wordt runner-up Pearle pas zichtbaar op positie 7.

Top 5 online topspelers cluster: Bril

 1. Hansanders.nl – 16,14
 2. Pearle.nl – 8,85
 3. Specsavers.nl – 7,92
 4. Misterspex.nl – 5,53
 5. Eyewish.nl – 3,65

Hier zien we dat Hans Anders echt by far het best scoort op het cluster bril. Zo heeft het bedrijf bijna twee keer zoveel marktaandeel als concurrent en nummer 2 in de lijst: Pearle. Pure online players blijven (op Mister Spex na) weer ver achter in de ranglijst.

Top 5 online topspelers cluster: Lenzen

 1. Visiondirect.nl – 16,51
 2. Pearle.nl – 8,94
 3. Hansanders.nl – 7,29
 4. 123lens.nl – 5,84
 5. Specsavers.nl – 5,1

Direct valt op dat op nummer 1 een pure online player te vinden is: Visiondirect. Zij claimen twee keer zoveel marktaandeel binnen dit cluster als de runner-up: Pearle en zijn dus absoluut de marktleider online op het gebied van lenzen.

Hans Anders pakt slechts een derde positie op dit belangrijke cluster. Dit toont aan dat het dus zeker mogelijk is voor pure online spelers om met de juiste strategie de concurrentie aan te gaan tegen de grote gevestigde retailers.

Top 5 online topspelers cluster: Zonnebril

 1. Zalando.nl – 14,78%
 2. Brandfield.nl – 13,47%
 3. Debijenkorf.nl – 10,09%
 4. Pearle.nl – 4,06%
 5. Bol.com – 4,05%

Hoewel het cluster zonnebril niet binnen het onderzoek valt, brengen we dit cluster wel beknopt los in kaart. Als we kijken wie het grootst marktaandeel bezicht op zoekwoorden binnen dit cluster dan valt het direct op dat fashionbrands en marketplaces naar voren komen. Gezien dit grote websites zijn waar maandelijks enorm veel verkeer op binnenkomt, is het lastig voor kleinere (opticien) websites om hier tegen te concurreren.

Top groeiers in de markt

Top groeiers optiekbranche 2019

Wanneer we kijken naar de groei in organische zichtbaarheid over een jaar zien we een aantal opvallende zaken. Percentueel de snelste groeier is optometrie.nl. Wanneer we naar de grote retailers kijken dan zien we Specsavers en Pearle onder de top groeiers, maar marktleider Hans Anders ontbreekt.

Visiondirect, nu al marktleider in het cluster “lenzen” bouwt de voorsprong verder uit op de runners-up Pearle en Hans Anders. In dit cluster wordt de dominantie van online pure players dus groter.

De belangrijkste inzichten:

 • De grote retailers hebben momenteel nog de touwtjes in handen binnen de online optiekbranche.
 • De categorieën waar mensen het meest op zoeken, zijn: zonnebril, opticien en bril.
 • Hans Anders staat met een overall marktaandeel van 7,88% op nummer 1. Het bedrijf pakt topposities op de meest belangrijke zoekwoorden.
 • Pearle staat op nummer 2. Het bedrijf rankt goed op meer belangrijke zoekwoorden dan Hans Anders. Die van Hans Anders hebben alleen een hoger zoekvolume.
 • De bedrijven die online de grootste groei hebben doorgemaakt ten opzichte van vorige jaar, zijn: Vision Direct, Pearle en Specsavers.
 • Pearle groeit momenteel harder online dan Hans Anders dus inhalen ligt op de loer.
 • Vision Direct is de enige pure online player in de lijst van topspelers. Voor de anderen liggen nog veel groeimogelijkheden.
 • Vision Direct domineert het cluster lenzen en blijft flink groeien. Grote kans dus dat zij voorlopig marktleider blijven binnen dit cluster.
 • De topspelers, zoals Hans Anders en Pearle, scoren hoog op koopintentie. Populaire zoekopdrachten zijn: ‘brillen kopen’, ‘lenzen bestellen’ en ‘brillen online’.
 • Marketplaces en grote (online) warenhuizen met veel verkeer doen het goed op de term zonnebril: Zalando haalt met 14,78% het meeste verkeer binnen op het zoekwoord “zonnebril”, gevolgd door Brandfield (13,47%) en de Bijenkorf (10,09%).
 • Hans Anders doet het met 16,14% duidelijk het best op de zoekopdracht ‘bril’. Pearle staat in deze ranking met 8,85% op de tweede plaats.
MORE LIKE THIS
Top