Blog article
Reference date: mei 2020
Google Core update mei 2020

Het is 4 mei 2020. Google stuurt een twitterbericht de wereld in waar bedrijvn gedurende de coronacrisis niet op zitten te wachten en waarvan de nekharen van menig SEO marketeer overeind gaan staan. Nog geen 24 uur later is de ‘May 2020 Core Update’ een feit en zijn veel zoekresultaten door elkaar gehusseld. Welke impact zagen we?

Zoals we gewend zijn deelt Google weinig tot geen informatie over de core updates die ze uitvoeren. Gelukkig kunnen we door onze eigen inzichten en de ontwikkelingen binnen de SEO gemeenschap een correlatie vaststellen in de oorzaak van de positie verschuivingen. Het lijkt vooral te draaien om de relevantie en geloofwaardigheid van een website. Daar is een fancy afkorting voor: E-A-T (expertise, authoritativeness and trustworthiness).

We zijn nu een maand verder. De update is uitgerold en de posities binnen zoekmarkten stabiliseren. In dit artikel bespreken we de belangrijkste inzichten (Wat is ‘E-A-T’? Waarom is dit belangrijk?) en welke stappen je nu als marketeer moet nemen.

 

E-A-T is de rode draad van de Google Mei Core Update

Veel ontwikkelingen zijn terug te brengen naar één ontwikkeling binnen het Google algoritme: E-A-T. Dit onderwerp speelt al langer en was ook na de Google update in september 2019 een belangrijk onderwerp.

E-A-T staat voor ‘expertise, authoritativeness and trustworthiness’ en is een combinatie van:

 • Expertise: betrouwbaarheids signalen op de website zelf (= kwalitatieve, relevante content)
 • Autoriteit: externe betrouwbaarheids signalen over de website (= kwalitatieve externe links van zoveel mogelijk andere betrouwbare websites)
 • Trust: sterke en betrouwbare merk signalen

 

Dit betekent dat betrouwbaarheid en relevantie direct zichtbaar moeten terugkomen in je content en in het linkprofiel van je website. Het is dus niet “of-of”. Het is “en-en”. Daarom is het aannemelijk om deze update vooral te zien als een correctie op de E-A-T richting die Google is ingeslagen. Een stabiel fundament op de drie genoemde E-A-T aspecten is belangrijker dan focus op één van de aspecten (door je bijvoorbeeld alleen op content te richten).

We bespreken beide onderwerpen (content en externe links) en geven je concrete adviezen.

Expertise in content op je website

Maak jij gebruik van thin content (lage kwaliteit en irrelevante content over het onderwerp waar men naar op zoek is), matcht jouw pagina niet met de zoekintentie van bezoekers, worden jouw teksten niet geschreven door betrouwbare experts en vermeld je geen bronnen? Dan zouden alle alarmbellen af moeten gaan.

 

Welke content pagina’s zijn de verliezers na de mei update?

Het Google algoritme is sinds de Panda update al beter geworden in het herkennen van kwalitatieve content (unieke pagina’s die veelgestelde vragen beantwoorden en waarde toevoegen aan de behoefte van een bezoeker) en kwantitatieve content. Voorbeelden van kwantitatieve content pagina’s die we na de mei update rankings zien verliezen zijn:

 • Doorway pagina’s: dit zijn pagina’s die expliciet gemaakt worden om zoekverkeer op te vangen en voegen inhoudelijk niets toe voor bezoekers. Voorbeeld: dienst+plaatsnaam zoekopdrachten, waar voor elke dienst + plaatsnaam een aparte pagina voor gemaakt wordt
 • Affiliate pagina’s van lage kwaliteit
 • Pagina’s met weinig/geen content
 • Pagina’s waarvan de content gekopieerd is van andere pagina’s
 • Pagina’s met identieke content die onder meer URL’s bestaan
 • Pagina’s die over geoptimaliseerd zijn voor keywords

 

Welke contentpagina’s zijn de winnaars na de mei update?

Google beloont kwalitatieve content. Onder kwalitatieve content verstaan we:

 • Pagina’s met bronvermelding. Vooral bij onderwerpen waar informatie cruciaal is voor het leven van de bezoeker (bijvoorbeeld de financiële sector of gezondheid) moet content wetenschappelijk worden onderbouwd
 • Pagina’s geschreven door een expert op het gebied van het onderwerp. Dit moet vervolgens voor een zoekmachine ook traceerbaar zijn (bijvoorbeeld door een verwijzing naar een auteurspagina of LinkedIn profiel)
 • Pagina’s die voldoen aan de vraag en behoefte van de bezoeker
 • Pagina’s met unieke content: geen gekopieerde of hergebruikte teksten en gebruiksvriendelijke functionaliteit. Iemand wil een maximale hypotheek berekenen? Dan zul je dus een rekentool nodig hebben
 • Content inspelend op ‘de volgende vraag’ van je doelgroep. Intentie en behoefte kan veranderen. Content is een middel om iemand aan de hand te nemen en op weg te helpen

 

Wat betekent dit concreet voor jou als marketeer?

 • Zorg voor (wetenschappelijke) bronvermelding die informatieve pagina’s ondersteunen.
 • Voeg betrouwbare experts toe aan informatieve pagina’s die het gezicht van de onderwerpen op je website worden.
 • Bouw auteur pagina’s die alle experts beschrijven. Verwijs in je content naar deze pagina’s.
 • Kruip in het hoofd van je bezoekers en speel in op de vervolgvragen die ze kunnen hebben. Verwijs in je content naar verdiepende artikelen, relevante onderwerpen of je dienstverlening.
 • Maak unieke content. Dit is een herhaling van zetten, maar het is nog steeds verleidelijk om in het kader van tijdsbesparing content op een website zoveel mogelijk te hergebruiken. Pak gericht bepaalde onderwerpen op je website één-voor-één aan en besteed hier voldoende tijd aan.

 

Autoriteit in externe links

Naast betrouwbare en relevante content zijn signalen over jouw website op andere websites nog steeds belangrijk. Dit zijn externe relevante links die naar jouw website verwijzen. Het is belangrijk om een kwalitatief linkprofiel te hebben: links van andere websites die relevant en betrouwbaar zijn.

Stel: jij hebt een website over speelgoed. Dan is het belangrijk om bijvoorbeeld te zorgen dat andere speelgoed-gerelateerde websites naar jou linken. Krijg je een link van een website die over kleding gaat? Dit is een niet-relevante link in de ogen van zoekmachines.

Het gaat dus niet om de hoeveelheid links, maar om de kwaliteit van de link: zijn de websites die naar jou verwijzen ook betrouwbaar en relevant voor het onderwerp en doel van jouw website? Zo niet, dan moet je nu in actie komen.

 

Wat betekent dit voor jou als marketeer?

 • Breng je concurrenten in kaart: welke externe relevante links krijgen zij?
 • Maak een actieplan om nieuwe links te vergaren. Neem bijvoorbeeld contact op met leveranciers of zet een interessant artikel uit bij lokale nieuws websites
 • Zet content marketing in als middel om je waardevolle content binnen je eigen kanalen – of andere websites – te verspreiden om meer zichtbaarheid, verkeer en links op te bouwen

 

Trust: een sterk en betrouwbaar merk

Een derde belangrijke factor zijn merk signalen. Wordt er over jouw merk geschreven? Hoe vaak wordt er naar jouw merk gezocht in vergelijking met de concurrentie? Na de uitrol van deze update zien we dat sterke en betrouwbare merken posities winnen ten opzichte van partijen die alleen op content en/of externe links leunen.

 

Wat betekent dit voor jou als marketeer?

 • Zorg dat er een Wikipedia pagina is van jouw merk en update deze pagina regelmatig.
 • Zet transparante informatie over het bedrijf of het merk op je website. Voorbeelden: contactgegevens zoals een fysiek adres, KvK-nummer, bereikbare klantenservice, expert advies, voorwaarden en privacy statement
 • Beantwoord veelgestelde vragen die bezoekers hebben.
 • Zet je merk boodschap en toegevoegde waarde uit op andere platformen. Zorg dat mensen jouw merk zien, kennen en begrijpen

 

Deze update in het kort:

 • Veel ontwikkelingen zijn terug te brengen naar correctie op de recente E-A-T ontwikkelingen binnen Google (expertise, authoritativeness and trustworthiness).
 • E-A-T = relevantie en betrouwbaarheid van jouw website.
 • Drie factoren zijn belangrijk: kwalitatieve content, een relevant en betrouwbaar linkprofiel, en merkperceptie.
 • De kans om te winnen in Google is afgenomen als je je enkel richt op één factor.
 • Expertise: zorg dat je content uniek, relevant en betrouwbaar is. Focus op de toegevoegde waarde voor bezoekers.
 • Autoriteit: bouw een relevant linkprofiel op.
 • Trust: zorg dat jouw merk een niet weg te denken speler wordt – of blijft.

 

Is jouw website geraakt door de mei algoritme update?

Zie je tot op de dag van vandaag geen duurzaam herstel in je organische posities in zoekmachines? Wij helpen graag! Neem contact met ons op en samen bespreken we de te nemen stappen op weg naar herstel. Neem dan contact op

MORE LIKE THIS
Top
Exciting news!
After 4.5 years, OAK continues as the Organic marketing team within the Newcraft brand, so it will no longer exist as a separate entity. Read more about it and find contact information for any questions through the link below.