SEO proof content schrijven

Voorkom de typische keyword stuffing fouten

Wil je content creëren die organische traffic aan gaat trekken? Dan is gebruik maken van keyword stuffing nu echt verledentijd! Want je site wordt pas relevant als er goede intentie-dekkende content opstaat.  Maak content voor de gebruiker, dan is het in de meeste gevallen ook Google-vriendelijk. Om je opgang te helpen geven wij je zes belangrijke richtlijnen.

Lees je liever gelijk wat SEO tips op een rij? Die hebben we hier voor je klaar staan. 

True or false: SEO-teksten zijn volgepropt met één keyword

Ken je keyword stuffing nog? Vroeger was dit dé manier om snel hoog te ranken. Een pagina die propvol stond met één bepaald zoekwoord zag Google als relevant. Tegenwoordig werkt deze aanpak niet meer – gelukkig maar, want zulke SEO-teksten zijn bijna onleesbaar voor de gebruiker. We hebben dus niet alleen afscheid genomen van het begrip ‘SEO-teksten’, maar per definitie ook van de keyword stuffing tactiek.

voorbeeld van hoe het niet moet: keyword stuffing

Maar hoe benut je die keywords dan wel optimaal?

Het is niet zo dat keywords niet meer belangrijk zijn. Maar tegenwoordig begrijpt Google ook hoe topics (‘onderwerpen’) in elkaar zitten en hoe keywords, topics en gebruikersvragen zich tot elkaar verhouden.

Door middel van keywordonderzoek en organisch marktonderzoek ontdek je welke gebruikersvragen jouw potentiële websitebezoekers hebben en met welke keywords ze antwoorden zoeken. Op basis van dat onderzoek creëer je relevante content die een heel topic behandelt. Niet volgepropt met één keyword, wel strategisch ingericht met oog op de verschillende keywords en gebruikersvragen rondom een bepaald topic. Wat is meer SEO-proof: meerdere pagina’s die zich allemaal op één specifiek zoekwoord binnen hetzelfde topic richten, of één sterke pagina die al deze zoekwoorden target?

De sweet spot tussen wat de klant zoekt en wat jij aanbiedt

Als je hebt onderzocht op welke zoekwoorden je je wilt gaan richten, is het zaak om de zoekintentie van de Googlegebruikers vast te stellen. Wat willen ze vinden met dat keyword? Willen ze iets kopen, informatie vergaren of producten vergelijken? Als je het keyword intikt in Google, geeft de zoekresultatenpagina je al veel clues: zie je alleen webshops of staat Wikipedia op nummer één?

verschillende intenties zichtbaar in de SERP: informatief, koop en een combi van beide

De zoekintentie is bekend. Wat nu?

Door je onderzoeken naar de organische markt en de zoekintenties van de Google-gebruikers, kun je inzicht krijgen in doelgroepen die voor jou interessant zijn. Daaraan verbind je een doel voor de content die je gaat creëren. Om die organische markt daadwerkelijk aan te boren, stel je vervolgens een contentkalender samen. Daarin staat welke content je wanneer gaat creëren. Een goede, complete website bestaat uit meerdere typen content die inspeelt op de verschillende informatiebehoeftes van de potentiële klant.

Zo hebben we voor Gall & Gall een Ontdek-omgeving ingericht, waarin allerlei informatieve content te vinden is. Daarnaast hebben we de webshop geoptimaliseerd met productspecifieke content. Mede hierdoor kon Gall & Gall duurzaam organisch groeien. Lees hier meer over hoe Gall & Gall organische groei realiseerde.

Je website is gevuld met content. Nu ben je klaar, toch?

Om je content zo compleet mogelijk te maken, creëer je je teksten vanuit twee invalshoeken: tijdloos en actueel.

Tijdloze content is evergreen: teksten die relevant blijven en informatie bevatten die niet veroudert (zolang je de informatie updatet!). Actuele content neemt de vorm aan van blogs met informatie die bijvoorbeeld nieuwswaarde heeft.

Beide soorten zijn cruciaal voor de zoekmachineoptimalisatie van je website: evergreen content creëert een sterke basis waarin jij als expert gepresenteerd wordt, terwijl het schrijven van nieuwe blogs aan Google laat zien dat je website nog actief en dus relevant is. Dus het antwoord op de vraag is: nee. Om relevant te blijven ben je nooit klaar met het creëren van content.

Lees verder op onze blog over evergreen content.

De nummer één in Google pakt niet per se de meeste clicks

Elk stuk content heeft metadata nodig. Als jij het niet zelf invult, bijvoorbeeld in het CMS dat je gebruikt, dan beslist Google zelf wat er getoond wordt. Je kunt dus invloed op de metadata hebben! En dat is van belang, want metadata kunnen je positie en je click through rate beïnvloeden. Door aantrekkelijke metadata kan jouw website dus meer clicks krijgen dan een onaantrekkelijk ogende website die hoger rankt.

voorbeeld van Meta data in Google SERP

Dat klinkt leuk, maar hoe doe je dat dan?

De twee belangrijkste vormen van metadata zijn de title tag en de meta description. Deze zijn zichtbaar op de zoekresultatenpagina en zijn dus hét middel om die felbegeerde gebruiker naar jouw site te trekken. De title tag is ook een ranking factor: maak hem dus zo relevant mogelijk door je focuszoekwoord helemaal vooraan te zetten en je merknaam achteraan te zetten voor de branding.

De meta description hoef je alleen vorm te geven naar de behoefte van de gebruiker. Een goede meta description laat zien dat jouw pagina precies de informatie bevat die de gebruiker zoekt. Ook bevatten meta descriptions vaak een call to action: ‘Lees snel verder!’. Metadata heeft dus invloed op de zichtbaarheid van jouw website op de zoekresultatenpagina waarin jij wilt ranken, maar ook op de click through rate naar jouw website.

Een betere code is makkelijker op te lossen

Via de HTML-code van je website kun je Google ook signalen geven over het onderwerp van je tekst.

Zo kan het lonen om focuskeywords in de title, headings en subheadings van je tekst terug te laten komen. Houd hierbij wel de lezer in gedachten: de kopjes zijn in de eerste plaats bedoeld om de lezer door de tekst te laten navigeren. Ook hier vallen gebruiksvriendelijkheid en ‘Google-vriendelijkheid’ grotendeels samen.

 

Google heeft geen ogen, maar kan je visuals op deze manier toch zien

Alt tags, alt description of alt text zijn de benamingen voor de alternatieve tekst van afbeeldingen. Google kan (nog) niet lezen wat er precies op een afbeelding staat en gebruikt daarom de alt tag om dat toch te begrijpen. Zo is de afbeelding het best vindbaar via Google Afbeeldingen en draagt hij bij aan een beter begrip van de website door Google. Wil je beter zichtbaar worden in Google Image Search? Zorg er dan ook voor dat de afbeeldingen en de tekst rondom de visuals naadloos op elkaar aansluiten. Ook worden alt tags gebruikt door screenreaders voor slechtziende en blinde mensen en verschijnt de alt tag als de afbeelding niet laadt op het scherm van de lezer.

Hoe Google een pagina indexeerd vs hoe een gebruiker een pagina ziet

SEO-teksten zijn het enige type content dat ertoe doet (toch?)

Content: dat zijn (SEO-)teksten, toch? Zo lijkt het soms wel te zijn. Maar ook foto’s, video’s, podcasts, infographics en reviews zijn content. En deze content kun je ook optimaliseren voor Google.

Dat is belangrijk, want de zoekresultatenpagina verandert.

Niet alleen text-based pagina’s worden getoond, maar bepaalde zoektermen geven juist veel video’s of afbeeldingen. Wist je dat live events ook onder de noemer content kunnen vallen? Door online en offline content op elkaar af te stemmen, versterk je je merk. Lees daar meer over in ons artikel over content marketing.

7 tips naar goede SEO content

Een aantal tips die je gaan helpen om effectief goede SEO content te maken:

  • Stop jouw teksten niet vol met het keyword waarop je wilt scoren. Zorg er in plaats daarvan voor dat de teksten leesbaar blijven en dat je de keywords bewust toepast wanneer ze ertoe doen.
  • Vind de sweet spot tussen de klantbehoefte en dat wat jij aanbiedt. Hiervoor is dat zoekwoorden onderzoek heel handig!
  • Ga op zoek naar content die tijdloos is, ook wel evergreen content. Wil je wel content maken over een specifieke periode? Dan hebben we het over seasonal content.
  • Zorg ervoor dat je jouw content blijft analyseren en optimaliseren voor het maximale resultaat. SEO content creëren is een continu proces!
  • Zorg voor een goede meta title en meta description. Een goede meta title zorgt ervoor dat je hogere posities kunt pakken in Google. Een goede meta description overtuigt om op jouw website te klikken.
  • Zorg ervoor dat de inrichting van de HTML codes aan de achterkant van jouw website goed staan. Zo begrijpt Google goed waar jouw website over gaat.
  • Wees je ervan bewust dat in de zoekmachines ook andere vormen van content worden getoond, zoals video’s en afbeeldingen. Door je zoekwoorden onderzoek goed uit te voeren, weet je welke vormen van content passen bij de door jou gekozen onderwerpen.

GA AAN DE SLAG

Zelf beginnen met SEO? Download dan onze SEO cheatsheet!