SEO: Search Engine Optimization

Wat is het & hoe werkt het?

Heb je een eigen website? Dan wil je natuurlijk dat mensen jouw website goed kunnen vinden. Search Engine Optimization (SEO) helpt daarbij! Door je website te optimaliseren voor zoekmachines trek je meer organisch verkeer aan en ben je minder afhankelijk van betaalde advertenties. Maar wat houdt SEO precies in en hoe kun je hiermee resultaat behalen? Na het lezen van dit artikel weet je het!

In dit artikel lees je:

 • Wat SEO inhoudt.
 • Waarom SEO belangrijk is.
 • Hoe je SEO toepast.
 • Hoe OAK SEO aanpakt.

SEO: Search Engine Optimization

De afkorting SEO staat voor search engine optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Door middel van SEO-tools krijg je inzichten in hoe je jouw zichtbaarheid in zoekmachines kunt vergroten. Zonder daarvoor afhankelijk te zijn van betaalde advertenties. Door de juiste technieken toe te passen en hierbij de juiste SEO-tools te gebruiken, kun je zo op duurzame wijze betere online vindbaarheid creëren.

Hoe werkt een online zoekmachine?

Voordat je SEO kunt toepassen is het belangrijk dat je begrijpt hoe een zoekmachine werkt. Het doel van een zoekmachine is om de gebruiker het beste zoekresultaat van een bepaalde zoekopdracht te geven. Je kunt bij het woord zoekmachine denken aan het Google, maar ook aan YouTube of online marketplaces zoals Bol.com en Amazon. Deze platformen hebben hun eigen interne zoekmachines.

Zoekmachines gebruiken crawlers (ook wel spiders genoemd) om de miljarden pagina’s die het internet telt te verkennen. Dit doen zij door links te volgen. Dit noemen we crawlen. Die informatie wordt vervolgens verzameld en geordend in een zoekindex. Dit noemen we indexeren.

Het algoritme van de zoekmachine bepaalt ten slotte in welke volgorde de pagina’s worden getoond bij een bepaalde zoekopdracht. Dit noemen we ranken. Hoe relevanter de zoekmachine informatie op een pagina vindt, hoe hoger de positie binnen de zoekmachine.

 

 

google crawler

Wat is de meerwaarde van SEO?

Of je nou het aantal bezoekers op je website wil verhogen, informatie wil verzamelen of meer online producten wil verkopen, het helpt in alle gevallen om bovenaan in de zoekresultaten van Google of andere zoekmachines (zoals YouTube of online marketplaces Bol.com en Amazon) te staan.

Niet alleen worden de eerste vijf zoekresultaten het meest bezocht door gebruikers, gebruikers kijken ook zelden verder dan de eerste pagina aan resultaten. Het optimaliseren van je website en verkrijgen van een toppositie in de zoekmachine resultaten kan daarom grote impact hebben op het aantal bezoekers en de conversies van jouw website.

 

Ook helpt SEO met:

 • Je website beter zichtbaar te maken dan die van je concurrent.
 • Het verbeteren van de user experience en het gebruiksgemak van je website.
 • Het verhogen van het vertrouwen van de bezoeker in je website.

 

Dat heeft als (potentieel) effect:

 • Meer organische en daarmee duurzame omzet: een ROI van 3 is mogelijk.
 • Minder investeren in betaalde kanalen, zoals SEA, zodat CPO naar beneden kan.
 • Slimmer investeren in betaalde kanalen door retargeting op organisch verkeer.
 • Meer bezoekers in je fysieke winkels.
 • Minder tijd en investering in andere kanalen, door content voor zoekmachines te gebruiken voor contentmarketing.

De sweet spot van organische groei

SEO is gebaseerd op drie pijlers: techniek, content en autoriteit. De combinatie van deze pijlers wordt ook wel de SEO-driehoek genoemd. Heb je alledrie goed op orde, dan zit je in de sweet spot van organische groei.

 

De 3 groeipijlers van SEO:

 

1. Techniek

Techniek is niet alleen de ruggengraat van je website, ook vormt het het fundament van je SEO. Onder techniek vallen alle technische aspecten van een website, zoals een schone HTML-code, het gebruik van de juiste headings en URL-structuur, HTTPS-statuscodes, structured data-toepassingen en nog veel meer. Samen maken deze aspecten het mogelijk voor een crawler om je website optimaal te crawlen.

Ook heeft de techniek een echte impact op de gebruikservaring van je bezoeker. Je wil bijvoorbeeld niet dat je bezoeker in slaap valt tijdens het laden van je pagina. Of nog erger: naar je concurrent overstapt.

We starten elk klanttraject met een technische scan. Hierbij brengen we eventuele barrières in kaart, zodat we deze kunnen oplossen. Zo staat niets de organische groei van je website meer in de weg.


2. Content

Content moet relevant zijn. Relevante en waardevolle content sluit aan op de zoekintentie van de gebruiker. Hoe beter je content aansluit op de zoekintentie, hoe hoger je pagina zal ranken in de zoekresultaten. Per zoekterm kan de intentie verschillen. Vaak is een enkele zoekterm informatie gedreven, terwijl een zoekterm met het woord “kopen” erachter logischerwijs een meer koop gerichte intentie kent.

Tekst is een klassieke én een effectieve manier om content te maken. Maar content staat voor alle informatie waaruit een pagina kan bestaan. Afhankelijk van het onderwerp en de zoekintentie waarin de klant zich bevindt, kun je bijvoorbeeld ook denken aan content in de vorm van beeld, video of podcasts.

Naast een keyword analyse helpen we onze opdrachtgevers altijd met het in beeld brengen van content die goed presteert, content die onvoldoende presteert en content die nog mist. Zo bepalen we de zogenaamde content gap. Vervolgens gaan we aan de slag om organische groei in te zetten via content-mapping, om zo gestructureerd content te optimaliseren en te creëren.

Lees hier verder over hoe je je content SEO-proof maakt.

 

3. Autoriteit

Een website met een hoge autoriteit is waardevoller in de ogen van een zoekmachine. Autoriteit draait om een sterk linkprofiel: relevante links van andere websites naar jouw site. Bij OAK brengen we in kaart hoe sterk jouw autoriteit is. Welke risico’s loop je? En welke kansen heb je? En vooral: hoe belangrijk is het voor jouw organische groei om hier actief mee aan de slag te gaan?

Heb je al een sterke autoriteit? Dan hoef je hier in de regel niet of minder aan te werken en zal organische groei vooral door middel van technische fixes, contentcreatie en -optimalisatie gerealiseerd kunnen worden. Is je autoriteit onvoldoende om te concurreren in de zoekmachines, dan brengen we met data in beeld waar en hoe je je autoriteit kunt opbouwen. Autoriteit opbouwen doen we op een natuurlijke manier, door bijvoorbeeld linkwaardige content te creëren en SEO een onderdeel te maken van PR-activiteiten.

De kwaliteit van een backlink hangt af van een drietal factoren.

 • Relevantie: een backlink moet allereerst relevant zijn. Een restaurant heeft bijvoorbeeld meer baat bij backlinks van foodblogs dan van een sleutelmaker.
 • Autoriteit: de autoriteit van de website die naar jouw pagina linkt telt ook mee. Hoe hoger die autoriteit, hoe meer waarde er via de backlink wordt doorgegeven aan jouw pagina.
 • Diversiteit: het is belangrijk dat er sprake is van diversiteit binnen je linkprofiel: backlinks moeten afkomstig zijn van verschillende websites. Goede linkbuilding is een combinatie van kwaliteit en kwantiteit.


Voetnoot: het feit dat je een sterke merknaam hebt en daarmee van nature een autoriteit bent, hoeft niet te betekenen dat je ook voor zoekmachines een autoriteit bent. Hoe dat zit voor jou, leggen we je graag uit.

Onze aanpak

Het op orde krijgen van de drie SEO-pijlers is essentieel voor een succesvolle organische groeistrategie. De aanpak van onze SEO-specialisten is als volgt:

 • We beginnen met het leggen van de fundamenten: we zorgen dat de techniek van een website op orde is en natuurlijk optimaal leesbaar voor crawlers.
 • Vervolgens vullen we dit aan met relevante content. We doen een uitgebreid zoekwoorden- en doelgroeponderzoek om – nog ontbrekende – content voor onze (potentiële) doelgroep te creëren.
 • Vanuit hier bouwen we de autoriteit van onze klanten verder uit met behulp van contentmarketing en linkbuilding.

Met deze groeipijlers zorgen we ervoor dat onze klanten zo zichtbaar mogelijk worden voor hun potentiële doelgroep in diverse zoekmachines, van Google tot YouTube tot Amazon.

ZELF AAN DE SLAG?

Zin om te beginnen met SEO, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?
Download dan onze SEO cheatsheet!