Contentstrategie

Hoe stel je het zelf op?

Ga jij weleens op reis zonder doel of eindbestemming? Waarschijnlijk niet. Zo kijken we ook naar de ontwikkeling van content. Om in het oog te springen in de ongekende overvloed van content is het van belang om te werken vanuit een strategie: een contentstrategie.

Na het lezen van dit artikel weet je onder andere:

Daarna is het time to shine! Wel zo handig, want het zou natuurlijk zonde zijn als jouw waardevolle content niet maximaal wordt benut.

Wat is contentstrategie?

Een contentstrategie is een framework voor het creëren en verspreiden van content. Je zorgt er eigenlijk voor dat je niet als kip zonder kop aan de slag gaat, maar jezelf de vraag stelt: “Welke content gaan we creëren en waarom?”.  Weet je deze vraag te beantwoorden, dan weet je ook waardevolle content te creëren voor je publiek. Waardevolle content zet aan tot actie, waarmee je gericht werkt aan je bedrijfsdoelstellingen.

Content strategie wordt vaak verward met content marketing. En dat is niet gek, want de twee begrippen gaan hand in hand met elkaar. Toch zijn ze niet hetzelfde. Laten we er even bij stilstaan.

 

Wat is content marketing?

Content marketing is het werken aan, en met, je content. Denk hierbij aan het gehele proces van creatie, publicatie tot aan de distributie van je content. De type content maakt daarbij niet uit. Overal waarmee je een boodschap kunt overbrengen is content, van een informerende tekst tot het uitzenden van een webinar. Niks is te gek. Op zoek naar meer uitleg over content marketing? Wij leggen het graag aan je uit.

Om de verschillen tussen een contentstrategie en content marketing nog duidelijker te maken hebben we een overzicht voor je gemaakt.

Title of the document

Contentstrategie

Content marketing

Een framework voor het creëren en verspreiden van jouw content.

De creatie, het publiceren en verspreiden van content.

Geeft antwoord op de vraag: waarom en hoe gaan we onze content publiceren?

Geeft antwoord op de vraag: wat gaan we publiceren en hoe?

De eerste stap om de informatiebehoeften van je doelgroep te vervullen.

Content marketing komt na het opstellen van je contentstrategie.

 
De verschillen tussen contentstrategie en content marketing

Maar is er dan ook niet zoiets als een content marketing strategie? Ja, die is er zeker! Contentstrategie is de fundering voor alle content die je maakt. Of het nu voor SEO, SEA of content marketing doeleinden is. Een content marketing strategie is dan ook een vorm van content strategie die specifiek is toegepast op de marketing van een bedrijf. Met deze strategie bedenk je welke content je gaat creëren en hoe je deze gaat verspreiden, om zo je marketingdoelstellingen te bereiken.

Waarom heb je een contentstrategie nodig?

Met een contentstrategie kom je er achter welke informatiebehoefte jouw doelgroep heeft en hoe je die het beste kunt vervullen. Zo zend je niet alleen informatie, maar help je jouw doelgroep ook verder in hun customer journey. Dit is een klantreis die het traject en alle contactmomenten tussen een klant en het merk bevat. Met de juiste strategie kun je ervoor zorgen dat je mensen bindt aan je merk en ze loyale ambassadeurs worden.

Een contentstrategie is daarnaast ook waardevol voor de interne organisatie. Door een goede contentstrategie te ontwikkelen:

 • Bewijs je jouw meerwaarde voor de organisatie.
 • Zorg je ervoor dat je manager betrokken raakt bij je werk.
 • Wordt de samenwerking met je collega’s efficiënter, omdat iedereen goed op de hoogte is van de uit te voeren acties.

Hoe maak je een goede contentstrategie?

Het maken van een goede contentstrategie valt en staat met de manier waarop je de onderdelen ervan in kaart brengt. Als je deze vragen kunt beantwoorden nadat je jouw strategie hebt ontwikkeld, staat jouw strategie als een huis:

 • Wat willen we bereiken met onze contentstrategie?
 • Wie is onze doelgroep?
 • Hoe komt deze doelgroep nu aan de informatie?
 • Hoe kunnen we onze doelgroep aan relevante content helpen?
 • Welk medium is het meest effectief om onze doelgroep te bereiken en aan te zetten tot actie?
 • Hoe zorgen we ervoor dat de acties resultaat blijven opleveren?

Contentstrategie 8 stappenplan

Om een handje te helpen bij het beantwoorden van deze vragen, hebben we een stappenplan voor je opgesteld. We lichten de stappen daarna toe. We moeten natuurlijk zeker weten dat onze content duidelijk is. Volg deze stappen, zodat er niets ontbreekt aan jouw contentstrategie:

stappenplan contentstrategie | OAK
 1. Bepaal aan welk bedrijfsdoel de strategie moet bijdragen.
 2. Definieer wat er nu in de weg staat van het bereiken van dit doel.
 3. Definieer de succesfactoren voor het bereiken van het doel.
 4. Bepaal je doelgroep.
  • Stel vast welke informatie ze willen hebben.
  • Onderzoek hoe jouw doelgroep nu aan deze informatie komt.
 5. Bepaal welk type content je gaat ontwikkelen.
 6. Bepaal hoe je jouw content gaat verspreiden.
  • Denk daarbij na over hoe je omgaat met push en pull strategieën.
 7. Aan de slag!
 8. Meet het effect van je acties.

Stap 1-3 : Het doel van je contentstrategie

Net als bij alle strategische plannen, start je met het bepalen van je doel. Zo weet je precies waar je aan werkt. Dat helpt je bij het verder uitwerken van je plan. Als het gekozen doel al langer dan vandaag staat, is het waardevol om in kaart te brengen wat de reden is dat je jouw doel nu nog niet hebt bereikt. Je learnings uit het verleden kunnen misschien wel hét verschil maken in de toekomst. Ook kun je deze learnings gebruiken als basis voor het formuleren van je succesfactoren. We moeten natuurlijk wel weten wanneer we mogen juichen.

Stap 4 : Leer je doelgroep kennen

Neem de tijd om je doelgroep te leren kennen. Door hun wensen en behoeften te achterhalen, weet je precies waar jouw kansen liggen. Hoe? Ga met ze in gesprek, ga op zoek naar naslagwerk of voer een eigen marktonderzoek uit.

Weet je nog niet precies wie je doelgroep is? Maak dan met je team een aantal persona’s. Een persona is als het ware een profielbeschrijving van jouw doelgroep. Dat kan er één zijn, maar dat kunnen ook meerdere doelgroepen zijn. Hoe specifieker je de persona’s maakt, hoe gerichter je aan de slag kunt met het invullen van de stappen. Als je meerdere doelgroepen hebt, kan het verstandig zijn om een contentstrategie per doelgroep op te stellen. Met welke je moet beginnen? Dat bepaal jij op basis van je eigen prioriteit!

Stap 5 : Type content

Als je in de vorige stappen de vraag “Waar ligt het probleem van mijn doelgroep?” hebt kunnen beantwoorden, dan weet je welke kansen je kunt gaan benutten. Om deze te benutten breng je in kaart welke type content je nodig hebt, maar ook welke middelen of kanalen je gaat inzetten om jouw content te verspreiden.

Bij typen content kun je bijvoorbeeld denken aan:

 • Foto’s
 • Videos
 • Blogteksten
 • Infographics
 • Whitepapers
 • Podcasts

Niets is te gek! Alles waarmee je informatie overbrengt is content. Dus wees creatief en onderscheidend.

Kijk ook hoe je concurrent het doet. Die observaties kun je gebruiken om je eigen content onderscheidend te maken. Maar kijk ook naar de resultaten van jouw eigen content die je in het verleden hebt ontwikkeld. Ook daarmee kun je nieuwe kansen ontdekken om jouw toekomstige content te verrijken.

Stap 6 : Verspreiding Push vs. pull content

Wanneer je bedenkt hoe je jouw content gaat verspreiden, raden we je aan om bewust te zijn van de pull en push strategie die je kunt toepassen. De kunst is eigenlijk om deze samen te laten werken. Bekijk het schema hieronder om een goed beeld te krijgen van de verschillen tussen de twee strategieën.

Title of the document

Pull

Push

Dit is de content die jouw doelgroep motiveert om actief te zoeken naar je merk. De doelgroep benadert jou. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

Dit is het actief promoten van je gemaakte content. Jij benadert de doelgroep. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

Toepassen van zoekmachinemarketing

Public Relations

Whitepapers

Links op social media naar je website

Nieuwsartikelen

E-mailmarketing

Foto en video content

Marketingcampagnes

Overzicht van de verschillen tussen pull en push contentmarketing

Wanneer je dit allemaal in kaart hebt gebracht, weet je welke vorm van content je gaat verspreiden. Nu is het cruciaal om te weten wanneer je dat gaat doen. Ontwikkel daarvoor een contentkalender of een strakke content planning.

Stap 7 & 8 : Aan de slag!

Nadat je de stappen hebt doorlopen, weet wat je doel is, wie je doelgroep is, welke content je gaat verspreiden, en hoe en wanneer je dat gaat doen. Daarna is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Creëer je content en meet de effecten. Wees niet bang om tussentijds terug naar de tekentafel te gaan om jouw strategie te finetunen. Dit zorgt er juist voor dat je nog meer impact kunt maken op het bereiken van je doelen.

& onze laatste lifehack:

We raden je aan om jouw gemaakte content voor te schotelen aan een testgroep. Zo kom je erachter welke interactie of emotie opgewekt wordt bij de gebruiker. Die input kun je natuurlijk in jouw voordeel laten werken om je strategie verder bij te schaven.

Hulp nodig bij het opzetten van jouw contentstrategie?

Luister dan eens naar onze Growth podcast,
waarin we bespreken met experts wat organische groei is en wat ervoor nodig is.