Contentplanning

Hoe zorg je voor een continue stroom aan relevante content?

Content creëren kan een lastige taak zijn. Want hoe zorg je er voor dat je keer op keer originele, relevante en pakkende content maakt? Door een planning te maken help je jezelf en jouw team om tijd te nemen om op creatieve onderwerpen te komen. Zo vermijd je last-minute content stress. Daarnaast helpt een content planning om structuur aan te brengen in welke content je wanneer inzet en speel je makkelijker in op ontwikkelingen. Maar hoe maak je nou zo’n content planning? Dat leggen wij graag aan je uit.

In dit artikel lees je:

Wat is contentplanning?

 

Dat deadlines niet echt helpen bij een creatief proces weten we allemaal. Toch zijn deadlines wel de realiteit. Het hebben van een duidelijke content planning helpt bij het verzinnen van relevante onderwerpen, op schema blijven en altijd up-to-date content hebben. Zo is jouw website geen slecht onderhouden blog, maar een populaire en relevante website met veel bezoekers. Jouw content plan is de roadmap naar het uiteindelijke doel: bezoekers naar jouw website trekken. Met een goede content planning heb je geen stress over wat je moet schrijven en laat je jouw business groeien. Klinkt goed, toch?

Voor een sterke content planning moet je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Voor wie maak ik deze content?
  • Hoe kan ik deze content het beste overbrengen?
  • Wanneer kan ik deze content het beste verspreiden?

Op basis van deze vragen maak je jouw content plan. Met dit plan maak je het verschil tussen ‘gewoon maar wat content maken’ en gestructureerde, relevante content creëren waarmee je jouw doelgroep triggert.

Jouw content plan is een onderdeel van je contentstrategie

 

Je kunt contentstrategie zien als een puzzel, waarvan het content plan een puzzelstukje is. Met dit plan bedenk je wanneer en hoe je het thema van jouw contentstrategie gaat verspreiden. Als jouw contentstrategie goed uitgedacht is, zijn de drie eerder genoemde vragen gemakkelijk te beantwoorden. Door een contentstrategie weet je welke content je aan wie moet laten zien om jouw doel te bereiken. Zorg daarom dat je goed voor ogen hebt wat het doel van jouw business is. We leggen je graag uit hoe je een ijzersterke contentstrategie opzet, die gaat bijdragen aan het laten groeien van jouw business.

Zo maak je een content planning

 

Het maken van een content plan hoeft niet veel tijd te kosten. Je kunt hem in een ochtendje opstellen. Afhankelijk van hoeveel tijd je hieraan wilt spenderen, kun je ervoor kiezen om per maand, per kwartaal of per jaar te plannen. Je hoeft maar drie stappen te doorlopen:

Stap 1 : Bepaal de belangrijkste onderwerpen

 

Het klinkt makkelijk: maak een lijstje van de belangrijkste onderwerpen. Maar hoe kom je op die relevante onderwerpen? Dat kun je doen door een mindmap te maken. Bedenk eens welke thema’s relevant zijn voor jouw doelgroep en jouw business. Hoe komen deze overeen? De antwoorden op deze vragen vormen jouw pillar content: de pilaren waar jouw content plan op steunt. Vaak komen deze al voort uit de contentstrategie.

Stap 2 : Brainstorm per vastgesteld onderwerp

 

Bedenk welke sub-onderwerpen hangen aan de belangrijkste onderwerpen. Welke gebeurtenissen spelen er in de komende weken of maanden? Waar heeft jouw doelgroep behoefte aan? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen om tot relevante onderwerpen voor jouw content te komen. Zorg voor post-its en plak een muur, of brown paper, vol met al jouw ideeën!

Stap 3 : Maak de planning

 

In de vorige stap heb je jouw onderwerpen bepaald. Nu hoef je de puzzelstukjes alleen nog maar op de juiste plek te leggen. Door jezelf de volgende vragen te stellen, ontdek je gemakkelijk welke onderwerpen je op welke momenten kunt plannen:

  • Wanneer heeft mijn doelgroep behoefte aan informatie over dit onderwerp?
  • Op welke kanalen wil mijn doelgroep deze content zien?

 

Je kunt deze planning bijhouden in een excelsheet, of met een handige tool zoals Hootsuite. Zo houd je altijd overzicht en kun je afstrepen wat je af hebt. Want, wat is er fijner dan je to-do lijstje af te strepen?

Met een helder overzicht van de content die je in de aankomende periode wilt maken, voorkom je last minute stress en blijf je op schema door vooruit te werken. Zo neem je jezelf een hoop kopzorgen weg en word je consistenter in het maken en delen van je content.

 

Zo, nu weet je hoe je een content planning maakt. Wat nog rest is content creëren. Je wilt natuurlijk jouw doelgroep inspireren en overtuigen, maar hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat jouw boodschap op de juiste manier wordt overgebracht? Geen zorgen, we got you! In ons artikel over content creatie leggen we je precies uit hoe je dat het beste doet.

PODCAST

Zin om nog meer te weten te komen over content? Of duik gelijk helemaal in digitaal organisch groeien! Luister dan onze podcast!