Content marketing

Wat is het en hoe pak je het aan?

We leven in een digitale wereld waar een goede content marketing strategie onmisbaar is. Heb je nog geen ijzersterke strategie? Dan sta je binnen no-time buitenspel en word je links en rechts ingehaald door je concurrenten. Met content marketing kun je bezoekers voor je winnen. Doordat je de gebruiker voorziet in een behoefte zonder je merk, product of dienst op de voorgrond te zetten. Zo zorg je ervoor dat jouw merk altijd top-of-mind is. Maar hoe maak je jouw merk groot in een digitale wereld die continu verandert? Door een heldere contentmarketing strategie en de juiste aanpak! 

In dit artikel lees je:

Wat is content marketing?

Content marketing is op een strategische manier relevante en waardevolle content creëren om het vervolgens consistent verspreiden. Je wilt met behulp van relevante content uiteindelijk als doel bereiken: het aantrekken van publieken hieraan geld verdienen.

Content marketing is een essentieel onderdeel van je totale (digitale) marketing strategie. Door relevant én uniek te zijn tussen de overkill aan online content bind je gebruikers aan je merk. Belangrijk is dat de content waardevol is voor de gebruiker. Dat wil zeggen: beter dan de concurrent én boven de basisverwachting van de klant uit stijgend. Het draait namelijk om de klant en zijn behoeftes en vragen, die jij als autoriteit het beste kunt beantwoorden. Hiervoor is het belangrijk dat je de gebruiker goed leert kennen. Hoe je dit het beste doet? Door je volledig in te leven in de customer journey van jouw gebruiker.

Volgens ons is jouw klant niet geïnteresseerd in jou, je service of je product. Maar wel in zichzelf, zijn eigen vragen en problemen. Als expert en autoriteit moet je de klant daarom verder helpen. Dit doe je met behulp van de juiste content en strategie, gebaseerd op data. Zo zorg je er uiteindelijk voor dat jouw doel wordt bereikt: je vergroot jouw publiek én jouw omzet.

Waarom is content marketing belangrijk?

content marketing KPI's per customer journey fase

Misschien nog wel belangrijker dan weten wat content marketing is, is de vraag: waarom zou je content marketing inzetten? Het belangrijkste doel van content marketing is het laten groeien van je business. Je kunt hierbij denken aan de omzet van je bedrijf of nieuwe klanten.

De mix in content die je aanbiedt moet relevant zijn in iedere fase van de customer journey (de route die een gebruiker aflegt): vanaf de eerste trigger – de eerste gedachte, vraag of probleem van een gebruiker – waardoor je organisatie relevant kan worden tot en met de ultieme loyaliteit voor jouw merk. Met daartussenin alle belangrijke contactmomenten tussen jou en de klant – de touchpoints.

Maar, zoals bovenstaande journey weergeeft, zit daarvóór vaak een lange weg. Content marketing leent zich perfect voor juist die eerste fases voor de aankoop: het triggeren van potentiële klanten om zich te binden aan jouw merk – lead generation – en deze potentiële klanten vervolgens voeden met de juiste content – lead nurturingzodat je top of mind bent wanneer je publiek in de aankoopfase belandt. Hiermee vergroot je de kans dat jouw publiek overgaat tot conversie, wat op zijn beurt weer bijdraagt aan het laten groeien van jouw business.

Content marketing is niet nieuw

Content marketing is zeker niet nieuw. Het bestaat namelijk al tientallen jaren, maar werd vooral voor traditionele media en betaalde advertenties ingezet. Tegenwoordig kunnen we veel meer met content marketing en zetten we verschillende mediasoorten in: paid, owned en earned media. Paid media zet je in voor bijvoorbeeld campagnes of korte termijn doelen. Hier vallen kanalen onder die je activeert met budget, zoals SEA, display marketing en social advertising. 

Maar om echt een relevante en loyale community base op te bouwen, is de focus op de organische kanalen van groot belang: owned en earned. Onder owned media kun je jouw eigen kanalen verstaan, zoals je website, social media kanalen of e-mail. Earned media gaat over hoe anderen jouw boodschap oppakken en wat ze over je zeggen. Dit kunnen bijvoorbeeld reviews of nieuwsberichten zijn. Hoe je deze kanalen inzet? Dat leggen we je graag uit in ons artikel over contentstrategie.

de 3 basis mediasoorten: paid, earned, owned

Relevante en waardevolle content is key

Je bedient niet alleen de klant met relevante en waardevolle content, maar je bouwt ook aan je eigen merk en laat je business groeien. Sterke merken worden steeds relevanter voor Google. Content is daarom de basis van content marketing. En ook hier betekent dit dat jij, als merk, de oplossing van een klantprobleem biedt. Dit hoeft niet direct jouw product of dienst te zijn, maar kan ook een antwoord op een vraag zijn. Voorbeelden hiervan zijn de:

 • Gall & Gall recepten pagina’s: Hoe maak je cocktails?
 • Biodermal blog: Wat te doen tegen bepaalde huidproblemen?
 • Coolblue adviespagina: Waar moet ik op letten bij het kopen van een laptop en wat zijn de beste laptops voor school?

Let op! Branding door middel van content marketing, zoals bovenstaande voorbeelden, is iets anders dan branded content. Met branded content kun je denken aan samenwerkingen met andere personen, merken of tv-shows. Een goed voorbeeld hiervan is te zien bij het whiskymerk Johnnie Walker die een samenwerking aan is gegaan met Game of Thrones. Hierdoor is een toename in zoekvolume te zien op bijvoorbeeld de zoekterm ‘johnnie walker white walker’. Zo is de organische zichtbaarheid van het merk, de retailer en de tv-show vergroot. Een win-win-win-situatie, dus!

 

“Content is de basis van content marketing”

 

Content kun je inzetten op verschillende manieren en via verschillende kanalen. Om erachter te komen welke kanalen dit zijn, is het belangrijk om je publiek goed te kennen en te weten waar ze naar zoeken. Een paar voorbeelden van content zijn:

 • Infographics
 • Polls
 • Social media posts
 • Afbeeldingen
 • Video’s

Naast het vullen van de content gap op basis van zoekvolumes, is branding door middel van content marketing dus ook een steeds belangrijker onderdeel van je organische zichtbaarheid in Google. Hoe je dit doet? Door een juiste aanpak, een datagedreven content marketing strategie en optimale executie. En wij weten hoe dat moet!

Gall&Gall youtube voorbeeld aperol spritz

Content marketing voorbeeld

We hadden het net al even over Gall & Gall. Hier gaf content marketing antwoord op de vraag: hoe maak je cocktails? OAK heeft antwoord gegeven op deze vraag door op verschillende punten in de customer journey in te zetten op deze klantbehoefte. Het resultaat? Een sterke groei in organisch verkeer en organische omzet voor Gall & Gall.

Zo scoor je met content marketing

Van onderzoek en strategie tot en met de content verspreiding en het meten van de resultaten, deze 6 stappen zijn onderdeel van het data driven toepassen van content marketing: 

 1. Onderzoeken
 2. Onderwerpen definiëren
 3. Content creatie
 4. Inzetten van de juiste kanalen
 5. Monitoren van de resultaten
 6. Content optimaliseren
6 stappenplan content marketing plan

Belangrijkste take aways 

Dus, wat moet je doen om je content marketing optimaal in te zetten? We zetten de belangrijkste punten op een rij:

 • Je propositie moet duidelijk zijn.
 • Je content moet relevant, waardevol en uniek zijn, zodat je opvalt tussen alle andere content.
 • Je zet verschillende soorten content in op verschillende momenten en brengt het met de juiste kanalen naar de juiste doelgroep.
 • Om je touchpoint niet te verliezen aan de concurrent speel je in op de customer journey van je doelgroep, met opgestelde KPI’s en acties.
 • Content marketing leent zich perfect voor de eerste fases voor een aankoop, maar ook voor het opbouwen van een sterk merkimago.
 • Een sterke content marketingstrategie is het fundament van de online groei van je organisatie.
 • Je zet verschillende mediasoorten in om je doelen te behalen: earned, owned en paid media.
 • De success loop voor datagedreven content marketing bestaat uit 6 stappen : onderzoeken, onderwerpen definiëren, contentcreatie, verspreiden, monitoren en optimaliseren.

Luister naar de data en je doelgroep. Creëer. Meet. Optimaliseer. En groei harder! Weet je niet waar je moet beginnen? Vraag een content marketing scan aan en dan spotten wij de eerste kansen voor jou!

Op de hoogte blijven?

Luister dan naar onze podcast The Growth Room! Daarin houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen organische groei. Van content marketing tot leadgeneratie, wij bespreken het.
Luister & Abonneer nu