Blog article
Reference date: nov 2019
Deze e-commerce partijen spelen het SEO-spel tijdens Black Friday wél goed

Black Friday is al jaren een hype in Amerika en ook in Nederland wordt deze ‘feestdag’ steeds populairder. Uit onderzoek van Kieskeurig.nl blijkt dat 66% van alle mensen die in 2018 een aankoop hebben gedaan tijdens Black Friday, dat dit jaar weer gaan doen. 

Organische zoekopdrachten spelen bij deze online aankopen een grote rol. In november 2018 werden er namelijk meer dan 4,5 miljoen Black Friday-gerelateerde zoekopdrachten uitgevoerd. De advertentiekosten gingen door het dak. Een goede reden dus voor webshops om hun SEO-spel dit jaar op orde te hebben tijdens deze dag vol deals. 

Vrijdag 29 november is het weer Black Friday. Welke e-commerce partijen profiteren dit jaar het meest zonder geld uit te geven aan betaalde advertenties?

Black Friday is hét shopping event van het najaar

De interesse voor Black Friday neemt volgens Google elk jaar toe. De onderstaande grafiek uit Google trends geeft de jaarlijkse stijging in zoek-interesse voor het zoekwoord ‘Black Friday’ weer:

Screenshot Google Trends: weergave van de interesse voor Black Friday in Nederland over de afgelopen vijf jaar. Je leest de grafiek als volgt: de getallen vertegenwoordigen de zoek-interesse in verhouding tot het hoogste punt in de grafiek voor Black Friday in Nederland. Dit betekent dat de interesse in Black Friday in Nederland elk jaar stijgt.

 

De Black Friday zoektrends: populariteit bijna verdubbeld

Tijdens de zoekvolume-piek in november 2018 werden er maar liefst 1.220.000 zoekopdrachten op het keyword ‘Black Friday’ uitgevoerd. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor. In november 2017 waren dit er namelijk 673.000.

Er vinden steeds meer zoekopdrachten plaats in aanloop naar Black Friday. De eerste gebruikers beginnen al vanaf half augustus met zoeken. Vanaf augustus 2019 tot en met oktober 2019 werd er al 310.000 keer op de zoekterm “Black Friday” gezocht.

Het is nog onduidelijk hoeveel zoekopdrachten er november dit jaar plaatsvinden. Deze cijfers publiceert Google pas half december. Maar afgaande op de jaarlijkse stijging in zoek-interesse verwachten we dat het zoekvolume de 1.500.000 aantikt.

Grafiek met de zoekvolumes voor de term ‘Black Friday’ in 2017, 2018 en verwachte zoekvolume van 2019.

Mediamarkt en Coolblue pakken de topposities in aanloop naar Black Friday

Zoekresultatenpagina twee weken voor Black Friday

De effecten van een goede voorbereiding

Coolblue, Mediamarkt en bol.com claimden op 15 november positie 2, 3 en 6 op het zoekwoord ‘Black Friday’. Al maanden van te voren optimaliseerde zij hun Black Friday-pagina met informatie over het aankomende evenement. Zij gaven onder andere informatie over het ontstaan van Black Friday en de datum van de koopjesdag. Waardevolle content voor de gebruiker.

Vroegtijdig ranken op Black Friday brengt naast zichtbaarheid binnen Google de e-commerce partijen nog meer kansen. Zo plaatsten zij een link naar de huidige aanbiedingen. Toch miste de partijen een grote kans op gebied van leadgeneratie. Zij boden gebruikers geen mogelijkheid om zich in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Het juiste linkprofiel

Naast het plaatsen van de juiste content, investeerden Coolblue, Mediamarkt en bol.com ook sterk in hun linkprofiel. Door waardevolle backlinks (links van andere domeinen) van Black Friday-blogs te verzamelen, hebben de e-commerce partijen hun Black Friday-pagina een flinke boost in de zoekresultaten gegeven. Backlinks zijn namelijk een zeer belangrijke rankingfactor binnen het algoritme van Google.

Screenshot van de Black Friday-pagina van Mediamarkt in de aanloop van Black Friday.

Coolblue, Mediamarkt en bol.com domineren ook de SERP tijdens Black Friday

Zoekresultatenpagina de donderdag voor Black Friday

Het is direct duidelijk dat Coolblue, Mediamarkt en bol.com ook net voor het absolute zoekvolume hoogtepunt tijdens Black Friday, de organische topposities in handen hebben. Door het evenement al ver van te voren voor te bereiden hebben zij zichzelf van de clicks tienduizenden (potentiële) consumenten die op zoek zijn naar de beste deals verzekerd.

 

Ready, set, go!

De Black Friday-pagina’s van de genoemde winnende e-commerce partijen staan inmiddels live met de allerbeste deals. Een screenshot van de huidige Black Friday pagina van Coolblue:

 

Tijdelijke linkjuice

Als extra duwtje in de rug hebben de winnende e-commerce partijen de Black Friday-pagina tijdelijk opgenomen in het hoofdmenu. Google behandelt pagina’s in het hoofdmenu als zeer belangrijk omdat ze met één klik vanaf het hele domein te bereiken zijn. Dit betekent dat de Black Friday-pagina’s tijdelijk extra linkwaarde krijgen.

 

De belangrijkste inzichten uit het onderzoek:

 • In november 2018 werden er ruim 4,5 miljoen Black Friday-gerelateerde zoekopdrachten uitgevoerd.
 • Google Trends laat een sterke stijging zien in de populariteit van Black Friday in de afgelopen vijf jaar in Nederland.
 • In totaal werd er vorig jaar in november ruim 1,2 miljoen keer op het zoekwoord ‘Black Friday’ gezocht. Dit jaar verwachten we dat het meer dan 1,5 miljoen zal zijn.
 • De weken in de aanloop naar de dag wordt de SERP gedomineerd door partijen die inspelen op informatieve content.
 • In aanloop naar de dag zien we een verandering op de SERP: de donderdag voor Black Friday zien we een nieuwe e-commerce partij (Expert) de top 10 binnenkomen.
 • Bol.com, Mediamarkt en Coolblue hadden hun SEO-spel vóór en tijdens Black Friday op orde en pakte van alle e-commerce partijen de beste organische posities.
 • Deze posities hebben zij te danken aan:
  • Het inspelen op de juiste zoekintentie.
  • Een ijzersterk linkprofiel met waardevolle backlinks.
  • De pagina op het juiste moment vol te zetten met Black Friday deals.
  • Black Friday onderdeel maken van het hoofdmenu.

 

Als eerste op de hoogte zijn van wat er gebeurde op Black Friday? Schrijf je dan nu in voor de OAK nieuwsbrief.

 

MORE LIKE THIS
Top
Exciting news!
After 4.5 years, OAK continues as the Organic marketing team within the Newcraft brand, so it will no longer exist as a separate entity. Read more about it and find contact information for any questions through the link below.