
2020: een jaar waarin COVID-19 veel organisaties heeft geraakt, met soms vervelende gevolgen. Hoe zorg je er dan voor dat je blijft of weer gaat groeien in 2021? Hieronder delen we zeven belangrijke online marketing trends, zodat jij de fundering kunt leggen voor duurzame groei in 2021. Liever kijken dan lezen? Bekijk dan onze video over de 7 grootste online marketing trends van 2021. Daar praten we je in 20 minuten bij. In de video geven we je bovendien twee tips waar je direct mee aan de slag kunt.
Trend 1: nóg meer consumenten doen hun aankopen online
Dat consumenten hun aankopen steeds vaker online doen, wisten we al. Maar COVID-19 heeft ervoor gezorgd dat deze trend in een stroomversnelling is geraakt. Angst voor besmetting en winkels die gedwongen hun deuren moeten sluiten, hebben ervoor gezorgd dat nóg meer consumenten hun aankopen online doen. Ook de consumenten die voorheen een duidelijke voorkeur voor offline shoppen hadden. Amerikaanse cijfers laten zien dat het aandeel e-commerce in het totaal aantal retail verkopen in slechts acht weken tijd even hard is gegroeid als in de afgelopen tien jaar. Het is dus cruciaal dat jouw online winkel zichtbaar en vindbaar is.
Trend 2: van online shoppen naar support your locals
Klinkt tegenstrijdig met de vorige trend? Dat lijkt maar zo. Deze trend heeft alles te maken met wat er gebeurt vóórdat iemand overgaat tot een aankoop. Niet alleen doen steeds meer consumenten hun daadwerkelijke aankopen online, ook de online oriëntatie voordat er überhaupt een (offline) transactie plaatsvindt, is toegenomen. Denk bijvoorbeeld aan het zoeken naar een winkel in de buurt en wanneer deze open is. Dit heeft het gebruik van local search enorm gestimuleerd tijdens de coronacrisis. Hoe sta jij met je winkel(s) in Google? Klopt de informatie die daar getoond wordt? Zorg ervoor dat de online uithangborden voor jouw fysieke winkel compleet en up-to-date zijn. Maar denk ook aan de fase vóór de aankoop waarin consumenten zich online laten informeren en inspireren. Heb jij genoeg relevante content om in deze klantbehoefte te voorzien?
Trend 3: klanten aan je binden en vasthouden
Loyale klanten zijn goud waard. Zodra je als marketeer moet snijden in je advertentiebudgetten, waar haal je dan je groei nog vandaan? Juist: van de klanten die je al hebt. In 2021 wordt het steeds belangrijker om (potentiële) klanten aan je te binden en ze onderdeel te maken van jouw ecosysteem. Denk hierbij aan je website, e-mailbestand en socials. Daar ben jij de baas. Maak lead generation én lead nurturing dus onderdeel van je online strategie voor dit jaar.
Trend 4: een fijne gebruikerservaring voor je bezoeker en Google
Zichtbaarheid in Google gaat niet meer alleen over het op orde hebben van je techniek, content en autoriteit. Een goede gebruikerservaring draagt ook bij aan jouw zichtbaarheid. En het mes snijdt aan twee kanten, want een matige gebruikerservaring kan een negatieve invloed hebben. Bedenk dat slechte zichtbaarheid minder verkeer naar je website betekent, en dus ook minder conversies. Vraag jezelf dus af: hoe fijn is het voor een gebruiker om te winkelen in mijn webshop? In mei van dit jaar rolt Google de Core Web Vitals uit. Dat betekent dat je nu in actie moet komen als je weet dat er nog wel wat te verbeteren valt aan je gebruikerservaring.
Trend 5: inzetten op non-traditional search
Overal waar jouw doelgroep zich bevindt, moeten jouw producten en diensten zichtbaar zijn. Staar je dus niet blind op Google, maar bedenk dat er nog meer zoekmachines en platforms zijn waar jij zichtbaar kunt zijn. Denk aan YouTube, de grootste zoekmachine na Google. Maar ook aan online marketplaces, zoals Bol.com en Amazon. Deze platforms werken, net als Google, met een (interne) zoekfunctie en een algoritme. Als je nog niet weet hoe deze algoritmes in elkaar steken, dan is 2021 het jaar om daar verandering in te brengen.
Trend 6: betrouwbare content wordt nóg belangrijker
Google vindt het belangrijk dat de content die zij aan haar gebruikers voorschotelt, betrouwbaar is. Waar de betrouwbaarheid van je content voorheen vooral werd bepaald aan de hand van links naar jouw website, spelen er nu ook andere factoren mee. Dit heeft alles te maken met Google E-A-T: richtlijnen voor Google om websites te beoordelen op basis van kwaliteit. De afkorting E-A-T staat voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness (vrij vertaald: deskundigheid, autoriteit en betrouwbaarheid). Deskundigheid gaat over het zijn van een expert over een bepaald onderwerp of binnen een bepaalde branche. Autoriteit gaat over de kwaliteit van de links die naar jouw website verwijzen. Hier geldt: kwaliteit boven kwantiteit. Betrouwbaarheid raakt meerdere aspecten van je website. Denk aan een SSL-certificaat, maar ook aan bijvoorbeeld contactgegevens en klantreviews. Nu is dan ook het moment om jezelf af te vragen: welke verbeterslagen kan ik nog maken als het aankomt op E-A-T?
Trend 7: investeren in duurzame en holistische groei
Er zijn maar weinig marketeers die tijdens de COVID-19 geen paid budget ingeleverd hebben. Op het moment dat je budget gekort wordt, droogt je stroom aan potentiële klanten direct op. Des te meer reden om in 2021 in te zetten op duurzame groei. Groei vanuit investeringen in zichtbaarheid in zoekmachines en vanuit je eigen kanalen.
Wil jij in 2021 organisch groeien? Laten we digitaal een kop koffie drinken. Dan kijken we samen hoe we jouw organisatie duurzaam kunnen laten groeien.