Blog article
Reference date: apr 2019
Blackbelt David Hellendoorn over Marketplaces

Meet The Team: in deze rubriek interviewen we OAKers over hun expertise binnen SEO en/of Content marketing. Dit keer spreken we met Marketplaces expert David Hellendoorn. Hij is sinds februari 2019 deel van OAK

 

Wat is SEO voor Marketplaces?

“Marketplaces zoals Bol.com en Amazon worden net zoals Google als zoekmachine gebruikt: mensen zoeken producten die ze nodig hebben. Dit betekent dat de pagina’s van een marketplace net zoals bij een normale website geoptimaliseerd moeten worden voor de gebruiker. Zo moet en productpagina bijvoorbeeld een goede titel, een duidelijke productomschrijving en een mooie productafbeelding hebben.”

 

Waarin verschilt Marketplaces met traditionele SEO?

“De gebruikers van Marketplaces hebben vooral een koopintentie. Terwijl mensen bijvoorbeeld Google ook gebruiken om informatie op te zoeken. Bij een marketplace zijn mensen al verder in de sales funnel. Dit heeft als gevolg dat je ook op verkoopfactoren moet focussen zoals prijs en levervoorwaarden.”

 

Wat vind jij zo leuk aan Marketplaces?

“Marketplaces is waar het echte spel gespeeld wordt. De meeste Marketplaces hebben veel traffic en hun doelgroep staat klaar om geld uit te geven. Hierdoor leidt een kleine optimalisatie als snel tot veel meer sales.”

 

Welke bedrijven hadden allang wat met SEO op Marketplaces moeten doen? En waarom?

“Sowieso moet elk bedrijf aanwezig zijn op een marketplace. Zo mis je nooit een deel van je doelgroep. Bovendien wil je voorkomen dat andere bedrijven op jouw producten gaan ranken. Verkoop je speciale of eigen gemaakte producten? Dan moet je je zeker bevinden op een marketplace. Voor deze spelers is het een vrij speelveld: omdat je zo een uniek product verkoopt, sta je al snel bovenaan de zoekresultaten.”

 

Wat verwacht je van 2019 wat betreft SEO voor Marketplaces?

1. “Steeds meer aanbieders zullen hun producten aanbieden op Marketplaces en het totale aanbod van producten zal stijgen. Door de hoge competitie zal het steeds lastiger worden om hoog te ranken.”

2. “Net zoals Google zal het algoritme van Marketplaces steeds beter worden. Alleen het toevoegen van bepaalde keywords heeft straks geen nut. In de toekomst zal kwaliteit en relevantie een steeds grotere rol gaan spelen.”

3. “Partijen die al een tijd producten aanbieden op een marketplace en bewust met SEO optimaliseren zullen een stapje voor hebben op nieuwkomers. Dus: wees er op tijd bij en mis de boot niet!”

 

Over David:

David Hellendoorn houdt zich al 10 jaar bezig met SEO. Zijn eerste ervaring met SEO? In 2009 maakte hij een online strategie voor een Nederlands hotel in Oostenrijk. Sinds twee jaar verkoopt David ook producten op onder andere Bol.com.

Meer leren over wie we zijn & wat we doen?

Lees dan alles over OAK. Nog benieuwd naar wat SEO is? Wij leggen het graag uit.

MORE LIKE THIS
Top
Exciting news!
After 4.5 years, OAK continues as the Organic marketing team within the Newcraft brand, so it will no longer exist as a separate entity. Read more about it and find contact information for any questions through the link below.