
Van alle artikelen die beschrijven hoe artificial intelligence (AI) kan helpen met het schrijven van teksten, bevat 99% een clou dat het artikel zelf eveneens is geschreven door AI. Dit stelt ons direct voor een bijzondere controverse: de auteur poogt ermee aan te tonen hoe krachtig AI is geworden, terwijl het natuurlijk ook kan bewijzen hoe saai en inspiratieloos auteurs van vlees en bloed kunnen zijn.
Nee, AI heeft geen zelfbewustzijn en kan niet reflecteren op het eigen handelen, maar doen we dat zelf wél genoeg?
Je nieuwe aartsrivaal of een meedenkende collega?
De nieuwste toevoeging aan de exponentiële groei van het aantal AI-hulpmiddelen is ChatGPT, van OpenAI. De tool, een chatbot die eindelijk een keer begrijpt wat je schrijft en je direct het antwoord geeft, had binnen een week meer dan een miljoen gebruikers. Waarom? Kennelijk was de chat-interface dé manier om de massa te bereiken, waar de vorige interface, een simpel invulveld, slechts een handjevol experimentatoren wist te overtuigen. Op sociale media wemelt het inmiddels van voorbeelden waar ChatGPT wordt toegepast – het bewijs van menselijk enthousiasme en nieuwsgierigheid. Iemand liet ChatGPT the bar exam in de Verenigde Staten doen (en slagen), een ander bouwde een tool om met twee kliks e-mails te beantwoorden en programmeurs schakelden hulp van ChatGPT in om scripts te schrijven.
De prangende vraag waar iedereen zich mee bezighoudt: is dit de volgende baanbrekende trend die ons leven gaat veranderen? Tegelijkertijd is de eeuwenoude discussie ook weer gaande, waarin het voorspelbare ‘gaan robots ons werk overnemen?’ wordt beantwoord met het even voorspelbare ‘nee, maar wel gemakkelijker maken’. De Twitterdiscussies en LinkedIn-posts met het bijbehorende ‘elkaar in de digitale haren vliegen’ zijn talrijk.
Hoe zet jij als content marketeer ChatGPT in?
Inmiddels is het wel duidelijk: ChatGPT is een belangrijke omslag in de taalwereld. Het lijkt erop dat AI ons vooral kan helpen met het omzetten van feitelijke informatie in lopende zinnen. Dit is bijvoorbeeld handig met het samenvatten van een stuk tekst. Als we het hebben over out of the box denken, weten we inmiddels dat AI de box zelf is. Hoe creatiever het eindresultaat dient te zijn, hoe slechter AI ons erbij helpt. ChatGPT blinkt vooral uit in algemene kennis. Zodra je specifieke content opvraagt wat zich richt over wat een bedrijf of merk te bieden heeft, laat de chatbot je in de steek. Kortom, ChatGPT is vooral als hulpmiddel in te zetten voor het vergroten van je eigen skills.
Maar hoe ziet dat er dan uit? Om antwoord te geven op deze vraag leggen we de verschillende vormen van tekstuele content in de customer journey onder een vergrootglas. Hierdoor weet jij als content marketeer straks hoe je ChatGPT handig kan inzetten bij de klantreis waar jouw klant tekst tegenkomt.
Touch: brainstorm ideeën met AI
De touchfase in de klantreis betreft het geheel van momenten waarop een klant in aanraking komt met een merk, product of dienst terwijl die klant nog niets weet over je merk. In deze fase gaat het om aandacht trekken maar is het ook uiterst belangrijk dat de basics van je content goed staan. Bij het vergroten van de naamsbekendheid van je merk creëer je veel content zoals artikelen, blogposts en lead magnets (ebooks en whitepapers). Mede door het inzetten van ChatGPT als hulpmiddel versnel je dit creatieproces, waardoor je meer tijd overhoudt voor andere nuttige taken.
Integreer ChatGPT in je onderzoek door een lijst met keywords op te vragen die relevant zijn en die je doelgroep gebruikt om je product of dienst te vinden. De chatbot helpt je hierdoor bij het brainstormen over bepaalde zoekwoorden waar je zelf niet aan had gedacht. Door content te creëren die aansluit bij de specifieke interesses en behoeftes van je doelgroep, verhoog je de kans dat het hun aandacht trekt en betrokkenheid vergroot. Verder kan ChatGPT ook complete teksten schrijven. Echter is dit ten zeerste af te raden, omdat Google inmiddels AI gegenereerde content detecteert en bestraft.
Verder wordt ChatGPT ook gebruikt voor:
- Het genereren van tekst voor evergreen content als blogposts met behulp van relevante keywords.
- Het genereren van ideeën voor de copy en structuur van advertenties.
- Inspiratie voor pakkende CTA’s zodat je vanaf de eerste fase van de journey de consument behoudt.
- Achterhalen welke vragen consumenten hebben wanneer ze in aanraking komen met je product of dienst.
Tell: creëer structuur met chatGPT
In de tellfase vertel je iets over je merk zelf. Hier gaat het vooral om aansprekende teksten die een potentiële klant doen overwegen om geïnteresseerd te raken in het afnemen van een product of dienst. Hier is dus het informatieve karakter van je tekst essentieel, maar zijn de karakteristieken van het merk, en dan vooral de voordelen ten opzichte van je concurrenten, ook van belang. Ook in deze fase kun je als content marketeer ChatGPT inzetten om efficiënter te werken.
Voor e-mailmarketing kun je bijvoorbeeld aan de chatbot vragen om een nieuwsbrief te schrijven, te helpen bij het maken van een planning en mee te denken aan onderwerpen van de mails. Ook is ChatGPT in te zetten als eindredacteur voor je zelfgeschreven teksten en kun je achterhalen of je relevante keywords bent vergeten. Zit je midden in een writersblock en krijg je niks op papier? Gebruik ChatGPT als inspiratiebron en voor het verkrijgen van structuur voor je pagina.
Verder wordt chatGPT ook gebruikt voor:
- Het optimaliseren van structuur en opmaak voor landingspagina’s op basis van kenmerken en voordelen.
- Het segmenteren van leads op basis van gedrag en interesses zodat gerichte campagnes kunnen worden opgesteld.
- Het genereren van content ideeën voor verschillende branchespecifieke onderwerpen.
- On-page optimalisatie zoals meta titels en beschrijvingen.
Sell: gebruik AI voor persoonlijk afgemeten aanbevelingen
Tijdens de sellfase wordt het werkelijke product verkocht. Dit is wanneer de conversie plaatsvindt waardoor het hier dus draait om overtuigingskracht.
In deze fase wordt ChatGPT gebruikt om de merkloyaliteit te verhogen en de conversie te stimuleren. Zo gebruiken content marketeers ChatGPT onder andere voor het schrijven van feitelijke teksten. Denk bijvoorbeeld aan productpagina’s die worden geschreven op basis van producteigenschappen.
Verder wordt chatGPT ook gebruikt voor:
- Op schaal creëren van productbeschrijvingen (mits de juiste input aanwezig is).
- Het maken van op maat gemaakte productaanbevelingen op basis van de voorkeuren en interesses van de klant.
- Het automatisch antwoorden op klantvragen over producten of diensten, zoals specificaties, beschikbaarheid en prijzen.
- Het versturen van aanbiedingen of kortingen aan klanten die geïnteresseerd zijn in een specifiek product of dienst, waardoor hun koopgedrag wordt beïnvloed.
Care: zet ChatGPT in voor automatisering klantenservice
Zodra de consument het product heeft gekocht gaat die over in de carefase. In deze fase is het belangrijk dat de consument tevreden blijft en staat het aangaan van duurzame relaties centraal.
In deze laatste fase van de customer journey kun je chatGPT inzetten om personalisatie toe te voegen aan de communicatie met klanten. Dit doe je bijvoorbeeld door aanbevelingen te doen op basis van hun koopgeschiedenis. Ook kun je gepersonaliseerde e-mailnieuwsbrieven genereren die gericht zijn op een specifiek segment consumenten.
Verder wordt chatGPT ook gebruikt voor:
- Het verzamelen van feedback en reviews van klanten waardoor klantloyaliteit wordt opgebouwd en het product of dienst sneller wordt verbetert.
- Het proactief contact opnemen met klanten die problemen hebben of problemen hebben gehad, om hen te helpen hun problemen op te lossen.
- Het automatisch antwoorden op veelgestelde vragen van klanten.
- Het bieden van realtime klantenondersteuning, zodat de klachten van consumenten sneller en efficiënter opgelost kunnen worden.
Aanvulling en geen invulling
Het enthousiasme over chatGPT is, als het aan ons ligt, wel degelijk op z’n plaats. De tool is handig inzetbaar waardoor jij je tijd efficiënter kunt benutten. Maar zoals met elk opkomende hype zitten er nog wel haken en ogen aan.
Het is goed om rekening te houden met het feit dat de tool een instrument is en geen kennisbank. Natuurlijk is chatGPT een uitkomst als je vragen hebt als ‘hoe leg je aan een kind uit wat de quantum theorie inhoudt in de stijl van Snoop Dog?’. En scheelt het dat je met een vraag als ‘Hoe gebruik je een AI-tool als content marketeer in de touch-fase van de customer journey?’ niet meerdere webpagina’s hoeft doorzoeken voor een antwoord. Moet Google zich dan zorgen maken? Dit is lastig te zeggen. Wel suggereert de New York Times dat het management van Google een ‘code rood’ heeft aangekondigd, en zouden ze bang zijn om hun positie als grootste zoekmachine van het internet te verliezen. Hoewel chatGPT niet per se een directe concurrent is van Google, verandert de tool wel de manier waarop zoekopdrachten worden uitgevoerd. En dit zal onoverkomelijk gevolgen hebben voor de vorm van zoekmachine optimalisatie, oftewel SEO.
Naast de rivaliteit tussen deze twee is er ook een vergelijking: de kwaliteit van de output valt of staat met hoe goed jij de opdracht geeft. Des te duidelijker de ‘prompt’, des te bruikbaarder het antwoord. Wel moet in acht worden genomen dat chatGPT geen verstand heeft van taal en concepten waardoor de output niet als waarheid kan worden aangenomen. De meerwaarde van een content marketeer is in die zin dat deze daadwerkelijk kennis bezit en deterministisch werkt, oftewel: verstand heeft van zaken. Als het aan ons ligt gaat het juist om de synergie van een professional en een AI-tool wat het werkproces in aanzienlijke mate verbetert. Kortom, chatGPT hoort een aanvulling te zijn en geen invulling.
Hoe gebruik jij chatGPT als onderdeel van de customer journey?