Blog article
Reference date: apr 2019
BrightonSEO: 5x onze belangrijkste learnings

Op 11 en 12 april 2019 was het weer zo ver! We bezochten BrightonSEO: de grootste SEO conferentie ter wereld. Met bijna 90 talks op de planning word je hier overspoeld met de laatste ins- en outs binnen het vakgebied: van content hypes tot diehard SEO techniek madness.

Hoewel er natuurlijk tientallen talks waren, zijn dit de vijf belangrijkste takeaways die wij mee naar huis hebben genomen:

 

1. Stop met focussen op voice search

“Be aware of voice search, but don’t invest too much time in it.”

Dat zijn de woorden van Patrick Reinhart van Conductor. De hype rondom voice search moet volgens hem worden afgeremd. De meeste opdrachten die op dit moment met een voice assistant worden uitgevoerd zijn voice commands, geen voice searches. Om deze reden weten we simpelweg nog te weinig over de impact die voice search heeft en wat het op kan leveren.

Wat we volgens Reinhart wel in de gaten moeten houden zijn slimme apparaten. Deze kunnen al snel voice gestuurd gaan worden. Optimaliseren we binnenkort alleen nog maar voor apparaten in plaats van voor mensen?

 

2. Monitor je sitemap(s): breng structuur aan

Fili Wiese gaf een gepassioneerde talk over sitemaps. Hij vertelde onder andere hoe belangrijk het is om je sitemap goed te monitoren.

Het sleutelwoord hiervoor is: structuur. Je kunt structuur geven aan je sitemaps door verschillende delen van je website een aparte sitemap te geven. E-commerce sites kunnen bijvoorbeeld hun categorie- en productpagina’s scheiden in aparte sitemaps. Vervolgens voeg je ze toe aan Search Console en kun je zien hoe Google URL’s crawlt in die afzonderlijke sitemaps.

Fili raadt aan om te filteren op individuele sitemaps. Zo vind je bijvoorbeeld pagina’s die geïndexeerd zijn, maar niet in de sitemap zijn opgenomen.

 

3. Interne links worden onderschat – geef ze meer aandacht

Bij linkbuilding denk je vaak aan het verkrijgen van externe links. Natuurlijk zijn externe links van belang voor de autoriteit van je website, maar je interne links zijn minstens net zo belangrijk.

Christoph Cemper van Link Research Tools liet zien dat er een hoop websites zijn die hun interne linkstructuur niet op orde hebben, en via interne links dus niet genoeg linkwaarde doorgeven aan de belangrijkste pagina’s.

Let op: denk bij interne links niet alleen aan jouw eigene hoofddomein, maar ook aan links van subdomeinen en websites uit jouw netwerk. Zorg er ook voor dat je jouw linkteksten zo beschrijvend mogelijk maakt. Zorg voor woordcombinaties waar mensen daadwerkelijk naar zoeken. En tot slot: kijk uit met het teveel pushen je merknaam. Dit kan in het verkeerde keelgat vallen bij zoekmachines.

 

4. Crawl budget bestaat niet meer, rendering budget is here

Rendering budget is het nieuwe crawlbudget. Waar het tot voorkort met name van belang was hoe snel de server een pagina verzendt, gaat het volgens Robin Eisenberg van Botify nu om de snelheid waarmee een crawler de pagina rendert.

Ook geeft hij mee dat we Javascript moeten omarmen: websites kunnen niet meer zonder Javascript. Het is dus belangrijk dat je de Javascript op je pagina’s zo snel mogelijk interactief maakt (zodat je “Time to Interactive” zo kort mogelijk maakt).

 

5. X-paths en excel zijn je nieuwe tools voor het spotten van content kansen

Er bestaat een hele coole manier om bij een grote lijst aan keywords er in één keer achter te komen welke zoekintentie bij welk keyword hoort (informatief, transactioneel etc.). Dit wil je weten!

Zo kun je namelijk veel gerichter keywords toepassen binnen jouw content. Deze keyword intentie is wat elke SEO specialist eigenlijk wil weten, maar waar we vaak naar moeten gokken. Met de volgende truc hoeft dat niet meer:

Zo ontdek je de zoekintentie bij een keyword:

Tool: Screaming Frog (Custom Extraction functie)

  1. Combineer jouw lijst aan keywords met Google’s root URL in Google search (bijvoorbeeld: https://www.google.nl/search?q=wollen+trui). Dit zijn de URL’s die horen bij zoekopdrachten van jouw keyword.
  2. Met de simpele X-path ‘//h’ scrape je vervolgens alle title tags van de SERP resultaten die horen bij jouw keyword.
  3. Nu heb je een lijst van title tags die horen bij de top rankings op elk keyword. Als je deze lijst nu exporteert naar excel kun je er een paar handige formules op los laten om woorden als ‘wat, hoe, waarom…’ etc in de title tags te identificeren.
  4. Dit doe je voor alle verschillende zoekintenties, waardoor je zo een overzicht krijgt van de zoekintenties per keyword!
  5. Maak hier een totaaloverzicht van. Zo kun je precies zien binnen welke zoekintenties er content kansen liggen voor jouw website.

 

Over de auteur:

Nouchka is SEO & Content marketing consultant bij OAK. Na haar master Corporate Communication is ze in de start-up wereld terecht gekomen als online marketeer en community manager. Toen ze hierin diepgang miste, liep ze SEO tegen het lijf en werd op slag verliefd. Nu is ze hard op weg SEO-specialist te worden bij OAK.

Benieuwd wat onze organische strategieën voor jou kunnen betekenen? Lees alles over onze expertises of neem direct contact op.

MORE LIKE THIS
Top
Exciting news!
After 4.5 years, OAK continues as the Organic marketing team within the Newcraft brand, so it will no longer exist as a separate entity. Read more about it and find contact information for any questions through the link below.