Blog

Zo steeg de online zichtbaarheid van Etos met 202% in twee jaar

Door Laura Ekkelenkamp, Organic Growth Specialist bij OAK

 

Dat een sterke samenwerking en draagvlak voor SEO vanaf de start kan zorgen voor immense resultaten, dat laat het SEO-onderzoek van MvH-Media wel zien. Hoewel Etos pas twee jaar een webshop heeft, komen ze als winnaar uit de bus. Inmiddels is er een groei van +606% in niet-merkgerelateerd verkeer gerealiseerd ten opzichte van voordat ze een webshop hadden. Hoe? Met een sterke SEO-technische fundering, ruimte voor content in iedere fase van de customer journey en een hechte samenwerking tussen Etos en OAK. Wat er voor zo’n succes nodig is, lees je hieronder.

 

Wat is SEO?

Bij SEO ligt de focus op zichtbaar worden in zoekmachines. Je zorgt hiervoor door middel van een sterke technische basis van je platform, content in iedere fase van de customer journey en een hoge autoriteit. Met een sterke strategie zorg je ervoor dat je investering zich maanden- of zelfs jarenlang terugbetaalt. Dat maakt SEO een ontzettend duurzaam middel om zichtbaar te worden voor je doelgroep, en je omzet te vergroten.

Het SEO-landschap verandert voortdurend, daarom moet je als SEO’er blijven inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Zo wordt de user experience steeds belangrijker en ligt de focus van content maken steeds meer op het beantwoorden van gebruikersvragen. Daar gaat Etos goed mee om.

De indrukwekkende groei van Etos over de afgelopen twee jaar.

 

Scoren met een SEO-proof basis

Om relevant te blijven en de concurrentie aan te gaan met drogisten die wél online verkochten, startte Etos een webshop. OAK had de eervolle taak om als e-commerce partner van Etos te helpen met het opzetten van een volledig nieuwe platform binnen Salesforce Commerce Cloud. Hierbij lag de nadruk op organische zichtbaarheid: de droom van iedere SEO’er. In vier maanden tijd is de webshop volledig opgezet mét een optimale technische fundering. Bij deze technische fundering kun je denken aan zaken als:

  • Een SEO-proof site architectuur;
  • De mogelijkheid om filter URL’s te optimaliseren en laten indexeren in Google;
  • Optimale crawl- en indexability;
  • Optimale internal linking, zodat Google iedere pagina goed kan vinden.

Om een sterke technische basis te kunnen leggen, was een nauwe samenwerking met Etos – met name met de developmentafdeling – key. Doordat iedereen elkaars werkzaamheden en de impact op andere disciplines begreep, ontstond er draagvlak en kwam een sterke samenwerking tot stand.

 

Zowel online als offline conversies verhogen met content

Bovenop deze technische fundering ligt de content-laag. Dit is hét moment dat je met je consument in contact bent. Content is een belangrijke factor in het aankoopproces en merkbeleving, zelfs als iemand niet direct converteert. Een onderzoek van Mopinion onder 1300 consumenten liet zien dat in 25% van de gevallen, iemand na het bezoek aan Etos.nl naar de winkel ging om een product te kopen. Dit zien we dan ook terug in het aantal store visits.

Explosieve groei store visits voor etos

Etos heeft een well-being strategie, wat inhoudt dat Etos niet alleen producten aanbiedt, maar ook advies geeft over de algehele welzijn van haar consumenten. De slogan van Etos sluit hier goed bij aan: ‘Wat je vraag ook is, wij helpen je verder.’ Daarom is de content ingedeeld in de volgende fases:

  • See
  • Think
  • Do
  • Care

Tijdens de creatie van de content is continu gekeken naar de vraag: in welke fase van de customer journey past deze content? En beantwoorden we alle relevante gebruikersvragen met deze content?

See

In deze fase geeft Etos advies op basis van de hoogste volumes en relevante gebruikersvragen over verschillende wellbeing-onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aaneen artikel over bescherming tegen de zon en SPF. Hierin staat de volgende gebruikersvraag centraal: ‘Wat is SPF en waarom is het belangrijk?’


Landingspagina etos gericht op het beantwoorden van gebruikersvragen

Think

In deze fase gaat Etos iets verder. Er wordt niet alleen advies gegeven over een onderwerp, maar de gebruiker wordt ook geholpen in het maken van de juiste keuze als het op producten aankomt. Dit doet Etos door middel van guided selling content. Het opzetten van deze artikelen kwam voort vanuit de consumentbehoefte om (bijvoorbeeld) producten met elkaar te vergelijken.

Etos landingspagina gericht op guided selling

Do

In de do-fase is de gebruiker klaar om een aankoop te doen. Ook hier is gekeken naar relevante zoekwoorden en de hoogste zoekvolumes. Op basis hiervan is content geschreven over categorieën of producten, met de focus op een koopintentie.

Etos product listing page voorbeeld

 

Care

Na de aankoop houdt het proces natuurlijk niet op. Daarom werkt Etos aan content die de consument ook na een aankoop verder helpt, zoals een stappenplan voor het gebruik van een product.

Etos product use & care voorbeeld

 

COVID-19

Maar de immense groei van Etos is niet alleen te wijden aan de sterke technische fundering en het uitgebreide aanbod aan relevante content. Ook inspelen op actualiteiten is een belangrijke factor. De COVID-19-impact was gigantisch, groter dan verwacht. Etos had namelijk de kracht om snel content te maken waar de consument op dat moment behoefte aan had. Denk aan content die antwoord geeft op gebruikersvragen als: hoe verhoog ik mijn weerstand? Hoe vaak mag je een wegwerpmondkapje dragen? En hoe lang moet je eigenlijk je handen wassen? Door die snelle actie was Etos relevant, wat hoge posities in Google opleverde.

Realiseer groei met OAK

De gigantische groei van Etos is gerealiseerd door een nauwe samenwerking tussen Etos en OAK. Samen hebben we Etos als wellbeing-autoriteit en organische marktleider op de kaart gezet. Groei realiseren doen we door niet alleen voor, maar vooral mét onze opdrachtgevers samen te werken.

 

Wil je weten hoe OAK jouw organische cijfers door het dak kan laten gaan? Neem contact met ons op en wie weet drinken we binnenkort een (virtueel) bakkie. 

Get in touch

Meer weten over hoe wij samen fantastische resultaten kunnen behalen?