Blog

Netflix verliest 26 procentpunt marktaandeel, HBO Max en Viaplay maken inhaalslag

Waarom kiezen kijkers minder vaak voor Netflix?

 

‘Netflix verliest voor het eerst abonnees’, kopten alle kranten eerder deze week. Maar waar zijn deze abonnees nu? Als we kijken naar het online zoekgedrag in Google in de afgelopen 13 maanden (van maart 2021 t/m maart 2022), is de interesse in streamingdiensten met 36% toegenomen. Daarnaast winnen HBO Max & ViaPlay in hoog tempo populariteit. De Netflix-concurrenten worden meer top-of-mind door slimme kortingsacties of een uitbreiding van het aanbod. Zo draait HBO Max momenteel een lifetime(!) kortingsactie en zendt ViaPlay als enige alle Formule 1 races live uit. Hieronder lees je wat nu de populairste diensten zijn in de streamingmarkt op basis van verschillende data rondom online zoekopdrachten in Nederland.

 

HBO Max is aan de winnende hand

HBO Max legt Netflix het vuur aan de schenen. Netflix blijft de populairste streamingdienst, maar HBO Max en ook Viaplay doen sinds dit jaar ook serieus mee in de top. Deze 2 relatief nieuwe spelers groeien keihard, terwijl Netflix stagneert. HBO Max geeft dan ook levenslang 50% korting op abonnementen. Is dit de reden voor de win aan populariteit of spelen andere factoren een rol?

 

Netflix verliest 28,9% aan populariteit

Hoewel de markt in zijn geheel stijgt, verliest Netflix overduidelijk marktaandeel. De streamingdienst verloor afgelopen drie maanden 200.000 abonnees. Dit zien we ook terug in de interesse van de Google-gebruiker: 28,9% minder branded zoekopdrachten in Nederland in maart 2022 ten opzichte van maart 2021. 

 

Viaplay speelt strategisch slim spel met Formule1

ViaPlay zet zichzelf op de kaart door Formule1 aan te bieden. Sinds het Formule1 seizoen, stijgen de zoekopdrachten rondom ViaPlay met maar liefst 194%, in februari 2022 zochten 637.810 gebruikers naar Viaplay, in de maand daarna waren dit al ruim 1,8 miljoen.

Het streaminglandschap van Nederland groeit. En verandert.

De afgelopen twee jaar verplaatsten we met ons allen van de horeca naar ons eigen huis, waardoor bijvoorbeeld supermarkten een recordomzet boekten. De verwachting is dat de omzet van supermarkten in 2022 afneemt. Is dit ook het geval met streamingdiensten? Ze waren onze rots in de branding toen we vrijwel niks anders konden. Maar ook juist nu zoekt Nederland veel naar streamingdiensten. Zo werd er in maart 2022 maar liefst 2,2 miljoen keer vaker gezocht naar de top 10 streamingdiensten in Nederland, vergeleken met maart 2021. De vraag naar series, films en documentaires on demand neemt dus nog steeds toe.

Daarnaast is de markt ook meer versplinterd dan ooit. Waar Netflix eerst een monopolie had, zijn de verhoudingen vandaag anders. Netflix staat nog steeds aan kop, maar HBO Max, Disney+, Amazon Prime, Viaplay, Pathé Thuis en Videoland zijn ook niet meer uit het veld te slaan. We hebben te maken met een populariteitsoorlog waar iedereen nog prom queen kan worden.  

 

Kansen in de markt: wat drijft de kijker in het kiezen van streamingdiensten?

Juist nu Netflix in marktaandeel zakt, kunnen andere partijen hun slag slaan. Door zichtbaar te zijn op de meest populaire series en films bijvoorbeeld. Daar zitten namelijk de hoge zoekvolumes. En dus de (potentiële) organische zichtbaarheid voor streamingdiensten. Welke spelers zijn dat op dit moment? Wat zoekt hun doelgroep? En wie zijn het meest zichtbaar op algemene termen, zoals ‘streaming abonnement afsluiten’? Op deze vragen hebben wij het antwoord. Heb jij  interesse in deze data? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via contact@oakisnow.com.

 

Discussie

Bij het in acht nemen van de bovenstaande onderzoeksresultaten raden wij aan de onderstaande bevindingen mee te wegen in de genomen conclusies.

  • Zoekvolumes zijn geschat op basis de data van Google Keywordplanner en Ahrefs. Het gebruik van zoekvolumes om populariteit te meten is een veelvoorkomend en breed ondersteunde onderzoeksmethode, maar blijft slechts een schatting van het concept ‘populariteit’.
  • De keywordset die gebruikt is, bestaat uit branded zoektermen van streamingdiensten met een maandelijks zoekvolume van 100 of meer. Als we het hebben over de populariteit van Netflix, drukken we dat uit in een maandelijks opgeteld zoekvolume van keywords waar ‘Netflix’ in voorkomt.
  • De gebruikte zoekvolumes zijn van de meestvoorkomende zoektermen per streamingdienst. Deze kunnen variëren per zoekterm, vooral wanneer in de merknaam gebruik wordt gemaakt van leestekens (zoeken op ‘+’ of ‘plus’ of het gebruik van ‘&’ of ‘en’) of langere namen (zoeken op ‘Amazon Prime Video’, ‘Prime Video’, ‘Amazon Video’, etc. in plaats van enkel op ‘Videoland’).
  • De logaritmische schaal in bepaalde grafieken is gebruikt om duidelijk verschillen tussen streamingdiensten weer te geven. Let er bij de interpretatie op dat verschillen in zoekvolumes logaritmisch stijgen.
  • Hier vind je de dataset die gebruikt is voor dit artikel.

 

Get in touch

Meer weten over hoe wij samen fantastische resultaten kunnen behalen?