Blog

iPhone 11: Hoe word je binnen Google vindbaar op het meest gezochte product ter wereld?

Op 10 september 2019 onthulde Apple zijn nieuwste en meest geavanceerde smartphone tot nu toe: de iPhone 11. Deze bekendmaking zorgde tijdens de lancering voor een exceptionele zoekvolume-piek van meer dan 1,8 miljoen zoekopdrachten in Google Nederland.

Waarom is het voor telecomspelers zoals Tele2, T-Mobile, KPN, Vodafone, Ben en Hollandsnieuwe noodzakelijk om tijdens de productlancering online goed zichtbaar te zijn? Wie behaalde de topposities? En hoe hebben zij dit aangepakt?

 

De spelregels van Apple

Ranken in de topresultaten op het zoekwoord ‘iPhone 11’ is door het enorme traffic-potentieel voor elke telecomaanbieder (letterlijk) goud waard.

Toch rankte er geen enkele provider in de zoekresultaten op het moment van de bekendmaking van de iPhone 11. Zij werden buitenspel gezet door de volgende content-restrictie van Apple:

  • “Geen enkele verkoper mag vóór de officiële release informatie over de iPhone 11 publiceren. Nieuwsartikelen, geruchten en zelfs een lege pagina over de laatste iPhone zijn niet toegestaan.”

Pas na de release konden de grote providers dus content over de iPhone 11 publiceren en mee-concurreren om die felbegeerde topposities. Dit leverde binnen een maand tijd een ongekende dynamiek op op de zoekresultatenpagina, waarbij T-Mobile razendsnel de top 3 behaalde.

Benieuwd hoe zij dit voor elkaar kregen? Lees dan verder.

 

First things first: wat levert een organische toppositie (potentieel) dan op?

De concurrentie voor het zoekwoord ‘iPhone 11’ is enorm. Waarom? In theorie levert een organische toppositie een gigantische hoeveelheid verkeer naar je website op:

Traffic potentie ‘iPhone 11’ in september:

Tabel 1: CTR en traffic potentie

* Schatting van het potentiële verkeer voor het zoekwoord ‘iPhone 11’. Disclaimer: dit is een algemene CTR-tabel voor de top 3 posities, zoals wij die bij diverse opdrachtgevers zien.

De zoekvolumes van de iPhone 11 vóór de lancering

De officiële onthulling van de iPhone 11 was op 10 september 2019. Het online spel om de topposities binnen Google op het zoekwoord ‘iPhone 11’ te veroveren begon al maanden eerder. Van april tot en met augustus werd er namelijk al honderdduizenden keren naar de nieuwe smartphone gezocht:

Grafiek 1: zoekvolume maanden voor release iPhone 11

Zoekvolume voor en na de release van de iPhone 11

Grafiek 2: zoekvolume in september na release iPhone 11

 

Hoe zag de resultatenpagina er voor en na de release uit?

Resultatenpagina pre-launch iPhone 11 op 8 september 2019

Nieuwssites, ongebonden aan Apple’s restricties, domineerden in de maanden voor de onthulling van de iPhone 11 de zoekresultaten. Zij voorzagen de gebruiker in zijn of haar informatiebehoefte over de geheimzinnige nieuwe iPhone.

Hoe? Door geruchten, sneak peeks, nieuws en zeer waarschijnlijke producteigenschappen te plaatsen. De zoekresultaten veranderden interessant genoeg binnen een maand na de lancering van de iPhone 11 compleet:

Resultatenpagina op 10 oktober, een maand na release iPhone 11

T-Mobile pakt razendsnel een toppositie binnen Google, maar hoe?

Het is direct duidelijk dat T-Mobile de grote winnaar is binnen de zoekresultaten. Opvallende afwezigen? KPN, Tele2 en Vodafone. Zij bezetten een maand na de lancering van de iPhone 11 slechts positie 12, 15 en 17. Wat deed T-Mobile beter dan de concurrentie? Op deze manier creëerde T-Mobile een voorsprong tijdens de iPhone 11-lancering:

Disclaimer: niet alle SEO-aspecten, zoals meta-data en sitesnelheid, zijn in de analyse meegenomen. Deze blog richt zich alleen op de SEO-strategieën die zijn ingezet door telecomproviders om te ranken op ‘iPhone 11’ direct na de productlancering.

1: Slim inspelen op de zoekintentie van gebruikers

Het zoekwoord ‘iPhone 11’ kreeg na de productlancering een extra zoekintentie. Naast informatie vergaren willen gebruikers nu ook de mogelijkheid hebben om de nieuwe iPhone te kopen. T-Mobile begrijpt dit en heeft een slimme landingspagina gecreëerd waarop zowel informatie als een groot scala van abonnementen te vinden zijn.

2: Snelheid van publiceren

Apple verbiedt alle verkopers van iPhones ook maar een woord over de iPhone 11 online te zetten voor de productlancering. Dit betekent dat alle telecomproviders na de onthulling tegelijkertijd de productinformatie en -afbeeldingen kregen. T-Mobile was flexibel en creëerde een voorsprong op de grote concurrenten KPN, Tele2 en Vodafone door vliegensvlug zijn iPhone 11-landingspagina’s te publiceren.

T-Mobile telefoons vergelijken

3: De juiste mix van on-page SEO

Productspecificaties en -afbeeldingen zijn de basis van elke goede iPhone 11-landingspagina, maar niet de enige attributen die impact hebben op het ranken voor deze zoekterm.

T-Mobile speelde het slim en implementeerde onder andere een FAQ, een iPhone hub met alle generaties van iPhones en een iPhone 11-toestelvergelijker. Waardevolle on-page content dus, om de gebruiker zo goed mogelijk te helpen.

4: Linkprofiel = on track

T-Mobile heeft haar linkprofiel op orde. Door de iPhone 11-pagina in het hoofdmenu te plaatsen vertelt de provider Google als het ware dat het zoekwoord een hoge prioriteit heeft binnen zijn website. De specifieke iPhone 11-landingspagina ontvangt daarnaast relevante links vanuit blogs en andere productpagina’s. Op deze manier geeft T-Mobile prioriteit aan de iPhone 11-landingspagina binnen haar eigen domein.

Naast interne links, investeerde T-Mobile direct na de productlancering in waardevolle backlinks. Dit zijn websites die via relevante content naar de iPhone 11-pagina van T-Mobile linken. Een belangrijke factor in het ranken binnen Google.

Hoofdmenu van T-Mobile

T-Mobile heeft met een goede SEO-strategie slim ingespeeld op een van de grootste zoekmania’s van het afgelopen jaar. Met het organisch claimen van topposities in Google genereerde de provider potentieel tienduizenden sessies in de maand september voor zichzelf.

 

De belangrijkste inzichten:

  • De iPhone 11 veroorzaakte tijdens de lancering 1,8 miljoen zoekopdrachten binnen Google in Nederland.
  • De zoekintentie op het woord ‘iPhone 11’ veranderde binnen slechts een dag. Voor de productlancering was de zoekintentie puur informatief, na de onthulling kwam daar een koopintentie bij.
  • T-Mobile domineerde de zoekresultaten voor de iPhone 11 binnen no time. Zij hadden hun SEO-spel goed op orde.
  • KPN, Tele2, Vodafone, Ben en Hollandsnieuwe hebben het nakijken. Zij waren tijdens de maand van de lancering van de iPhone 11 de verliezers op de zoekresultatenpagina.

 

Gaat er een provider de toppositie van T-Mobile overnemen?

De positionering rondom iPhone 11 in Google is constant in verschuiving. Blijft T-mobile de winnaar of zien we binnenkort dat een concurrent (KPN?) die toppositie overpakt?
Blijf op de hoogte: Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste updates via je mail!

 

Get in touch

Meer weten over hoe wij samen fantastische resultaten kunnen behalen?