Blog

Hoe bepaal je de balans tussen commercie en de kwaliteit van je online platform?

Aflevering #8 The Growth Room – Online marktleider worden? Zet dan eens je gebruiker op 1 voor je euro’s gaat najagen

Commercieel directeur van de Nederlandse Ski Vereniging, Arjen de Graaf, vertelt in deze podcastaflevering over het belang van passie en authenticiteit bij het maken van content.

En niet te vergeten, hoe je deze content in de juiste context op initiatief van de gebruiker kunt aanbieden op het juiste moment.

Dat en meer in aflevering 8 van The Growth Room. Met Jurjen van den Broek, Sebastiaan Elsholz en Arjen de Graaf ?.

Geen tijd om helemaal te luisteren? Skip snel naar:

 

Beluister de volledige aflevering 8 van The Growth Room hier: 

Je kunt onze podcast beluisteren via één van de onderstaande streamingdiensten, of je kunt de podcast op YouTube bekijken. Ben je enthousiast over The Growth Room? Vergeet je dan niet te abonneren zodat je altijd direct onze laatste podcast kunt beluisteren.

simple_icon name=”spotify”] Spotify

Apple Podcasts Apple Podcast

Google Podcasts Google Podcasts 

SoundCloud Soundcloud

Overcast Overcast

Anchor Anchor

 

Nog even rustig nalezen? Check hieronder het transcript

Jurjen: Welkom! Mijn naam is Jurjen van den Broek, van OAK uiteraard. Naast mij zit Arjen de Graaf, commercieel directeur bij de Nederlandse Ski Vereniging, waar wintersport.nl een onderdeel van is. Daarover later meer. En daarnaast zit een vriend van de show; Sebastiaan, ook van Oak. Maar we hebben het dus vandaag over wintersport.nl. We hebben namelijk eerder met Arjen gesproken en wat er van dat gesprek afdroop was een passie, dat content belangrijk voor hen is en daar willen we verder op inzoomen, dus we duiken eigenlijk de poedersneeuw in vandaag, met het idee in ons achterhoofd: Stel je nou eens voor dat je een team hebt waar iedereen vol passie aan het werken is. Wat gebeurt er dan? Hoe kan je dat vertalen naar je producten en diensten? Wat kun je allemaal bereiken en hoe bereik je dat dan met een relatief klein team, terwijl je toch een miljoenenpubliek hebt? Je wilt ook geld verdienen, hoe doe je dat? Daarom maak je keuzes tussen de kwantiteit en de kwaliteit en dan heb je ook data, wat moet je daarmee? Arjen, welkom bij deze podcast. Het is niet de eerste keer dat je in een podcast zit, volgens mij.

[00:01:30] Arjen: Niet de eerste keer dat ik in een podcast zit, maar wel in zo’n setting. Jullie hebben het professioneel aangepakt.

Jurjen: Ja, dankjewel. Voor degenen die luisteren en niet kijken; er zijn vijf of zes camera’s op ons gericht. En er zit ook publiek in de zaal en we zitten hier met oortjes in onze oren en we gaan een goed gesprek hebben. We hebben één vraag die op onze lippen brandt, dat is natuurlijk gerelateerd aan jouw vakgebied: Naar welk skigebied zouden we echt een keer naartoe moeten?

 [00:02:03] Arjen: Dat is de vraag die ik heel vaak krijg. In jullie geval zou ik zeggen, het skigebied dat het eerste in de zoekresultaten opduikt.

 Jurjen: En dat is?

 [00:02:11] Arjen: Weet je, uiteindelijk gaat het er bij mij heel erg om waar er de beste condities te vinden zijn en met wie je onderweg bent, dus met wie je op pad bent. En dat maakt heel veel uit voor een bestemming. Maar goed, als je dan toch wat namen wil horen, je hebt natuurlijk de klassieke bestemmingen in de Alpen, zoals Verbier, Sankt Anton, Chamonix, die je eigenlijk als skiër of snowboarder wel een keer bezocht moet hebben omdat daar gewoon heel veel historie ligt en een goede vibe. Maar je hebt ook heel veel kleine gebiedjes waar nog nooit iemand iets van gehoord heeft met maar twee of drie liften, waar je gewoon een fantastische dag hebt. En dan heb je ook weer een authentieke berg beleving. Er is een wereld te verkennen.

 Jurjen: Sebastiaan had het net ook al over Vallee Blanche en Chamonix.

 [00:02:53] Sebastiaan: Ja, voor de uitzending hadden we het erover: Wat willen we echt nog doen? Dat is de Chamonix helemaal omhoog, de Vallee Blanche af-skiën. Dat moet eigenlijk op elke bucket list staan.

 [00:03:02] Arjen: Ja, dat is natuurlijk één van de klassiekers in de Alpen. Ja, klopt. Dat is een mooie afdaling.

 Jurjen: Heerlijk. En staat daar voldoende content over op wintersport.nl, over deze plekken?

 [00:03:12] Arjen: Ja, absoluut.

Jurjen: Vertel het ons eens even, wat is wintersport.nl? Ik denk wel dat iedereen het kent, die 

wintersport-minded is. Maar wat is het en wat is jouw rol daarbinnen?

Wat is Wintersport.nl?

 [00:03:25] Arjen: Nou, of ze het kennen, ze zijn waarschijnlijk wel een keer bij ons op de site geweest. Wintersport.nl is onderdeel van de Nederlandse Ski Vereniging, het is de website daarvan. Wat wij eigenlijk doen op wintersport.nl: de kern van de site was in het verleden eigenlijk bestemmingsinformatie beschikbaar te maken voor onze bezoekers. Dus wij helpen onze bezoekers in het maken van een keuze voor een wintersportbestemming. Dat is de vraag die jij net stelde; wat is de beste bestemming? Dat is niet zo gek dat die vraag gesteld wordt, die wordt heel vaak gesteld. Ieder jaar zijn mensen weer op zoek naar de beste plek om op wintersport te gaan. En die vraag hebben we eigenlijk proberen te beantwoorden. Dat doen we nog steeds, dat is de kern van de site, maar ondertussen is de site verder gegroeid in een vrij grote website met alle mogelijke informatie die je als wintersporter nodig zou kunnen hebben.

 Jurjen: En hoe groot zijn jullie? Kun je dat delen?

 [00:04:22] Arjen: We hebben een paar miljoen bezoekers per seizoen. Want wintersport is een seizoensactiviteit. Dus bij ons zit er een hele mooie klok in de traffic, die start als de zomervakantie eindigt en die loopt weer naar beneden als de sneeuw in de Alpen begint te smelten midden april. Dus dat geeft bij ons altijd wel wat rust in de zomer. Dat is altijd wel prettig. Maar in die fase hebben we echt een paar miljoen bezoekers per seizoen.

Jurjen: Dat is fors. En daar kan je natuurlijk wat mee en die mensen willen dus content zien. Hoe ziet het team eruit dat content organiseert bij jullie?

 [00:04:58] Arjen: We werken met een relatief klein team. We zijn eigenlijk altijd heel lean en mean geweest. En ondanks het feit dat we nu deel uitmaken van de Nederlandse Ski Vereniging, blijven we dat ook. We hebben een drietal redacteuren op kantoor zitten in een bureau in Nederland. En een aantal jongens die ook in de Alpen onderweg zijn. Dus we hebben een vast iemand in de Alpen en daarnaast nog een aantal freelancers.

 [00:05:23] Sebastiaan: Die zijn ook hier, toch?

 [00:05:24] Arjen: Ja, ook hier. En in de Zuid-Franse Alpen. Af en toe zeg ik weleens tegen hen “Het is jammer dat jouw huis niet ergens in een Oostenrijks dorp staat maar dat het in de Zuid-Franse Alpen is”. Omdat Oostenrijk toch voor de Nederlandse wintersporter by far het meest favoriete vakantieland is in de winter. Maar dat is dus een klein team waarmee we op dagelijkse basis werken.

[00:05:45] Sebastiaan: Hoe zijn jullie eigenlijk gegroeid? Want het is niet altijd wintersport.nl geweest. Het is begonnen met wintersporters.nl. Hoe zijn jullie eigenlijk de grootste partij geworden in Nederland op het gebied van wintersport? Hét platform waar je moet zijn?

 [00:05:58] Arjen: Ik denk ook dat het een beetje een op de juiste tijd op de juiste plaats geval geweest is. De oprichter van wintersporters.nl, Martijn van Erp, is in 2007 of 2006 begonnen met deze site. En dat is eigenlijk gestart zoals veel succesvolle bedrijven als een soort van hobby- en passie project op een zolderkamer. En dat is uiteindelijk doorgegroeid tot wat het nu is. Maar hoe is het zo groot geworden? Ik denk dat het van heel veel zaken afhankelijk is. Ik denk dat in de eerste instantie… Weet je, waar de uitgevers natuurlijk nog veel leunden op het verleden in de zin van magazines en abonnementen etc., die legacy was er bij ons niet. Dus er was voor ons geen enkele reden om niet volledig met een blanco canvas te gaan denken en te ontwikkelen. En daardoor is er dus in een heel vroeg stadium – voordat ik bij de site betrokken was – een keuze gemaakt van: We gaan ons focussen op online. En daarin is er ook direct een developer gestart. Dus er is gewoon heel vroeg een keuze gemaakt van: We leggen de focus van de hele groep online en de vraag die we gaan beantwoorden of het probleem dat we gaan oplossen voor mensen is dus die keuze voor die wintersportbestemming. Zo is de site eigenlijk van start gegaan.

 Jurjen: Dat is best wel content-gerelateerd. Je gaat op een behoefte die mensen hebben een antwoord formuleren. In welke mate hebben jullie Paid Marketing ingezet?

 [00:07:33] Arjen: Vrijwel nooit.

 [00:07:34] Sebastiaan: Jullie adverteren niet, dus jullie groeien niet door geld in te zetten aan Media Spendings. Dus het is inderdaad puur vanuit wat je maakt. De content die je maakt, de informatie die je biedt?

 [00:07:44] Arjen: Ja, klopt.

 Jurjen: Het is allemaal organisch, daar heb je verschillende kanalen voor. En wat zijn voor jullie de belangrijkste kanalen voor jullie bezoekers? Aan de ene kant direct verkeer, kan ik me voorstellen?

Wat zijn de belangrijkste kanalen voor organische groei?

 [00:07:55] Arjen: Direct verkeer, maar uiteindelijk is dat natuurlijk gewoon via de zoekmachines. Lees: Google. Dat is natuurlijk onze grootste driver als je kijkt waar de traffic binnenkomt. Onze site bestaat uit ongeveer 85,000 pagina’s. Dus er zitten verschrikkelijk veel landingspagina’s in. Dus haal je daaruit heel veel traffic binnen.

Jurjen: En dan is er ook nog een rol in jullie community, die daarbij een rol speelt om traffic te genereren.

 [00:08:29] Arjen: Ja, natuurlijk. Wintersport.nl heeft een hele actieve community. En dat moet je eigenlijk gewoon zien als een soort stamkroeg. Je bent inmiddels uitgegroeid tot een gigantisch warenhuis, maar in die stamkroeg – die ook nog in dat warenhuis zit – zitten je vaste gebruikers. En die houden je scherp, maar die zorgen ook voor content. Dus die stellen vragen, die reageren op andere vragen van andere gebruikers. Dus we hebben letterlijk duizenden comments en posts die per seizoen bij ons in het forum geschreven worden. Dus natuurlijk helpt dat mee aan je indexatie in Google.

 Jurjen: Ja, precies. En dat helpt ook met de connectie. Maar geven jullie die stamgasten ook wel eens een rondje?

 [00:09:13] Arjen: Ja goed, dat is één van de dingen, ze houden ons hartstikke scherp. Want als je in een stamcafé een ander gordijn ophangt, dan krijg je daar wel wat over te horen.

 Jurjen: Mensen vinden daar wat van.

 [00:09:29] Arjen: Ja, precies. En dat houdt ons wel scherp. Soms is het heel zinnig, soms denk je bij jezelf “Hm, hier kan ik eigenlijk vrij weinig mee”.

 Jurjen: Maar dat gebeurt allemaal online? Of kan je hen ook dusdanig betrekken “Jongens, kom eens even, we gaan het café verder inrichten”?

 [00:09:42] Arjen: Dat laatste, daar willen we wel veel meer mee gaan doen. We zijn natuurlijk gewoon een online platform. Maar het staat wel op de ontwikkelagenda – dat klinkt een beetje technisch – maar we willen in het echte leven ook meer zichtbaar zijn.

 [00:09:59] Sebastiaan: Voor iedereen die vaak op het platform komt en voornamelijk op het forum, waar is Gigi?

 [00:10:05] Arjen: Ja, goede vraag. Dat is één van onze vaste meest actieve forumgebruikers. Die is misschien tijdelijk verdwenen. Het is wel grappig, want op het forum zie je ook dat mensen een cyclus doormaken. Ik heb het zelf ook gehad, toen ik me eigenlijk als student echt in de wereld van internet ging begeven. Dan was je heel actief op een forum, op een gegeven moment kom je op een punt dat je natuurlijk veel van de vraag voor jezelf al beantwoord hebt gezien. En ook de vragen van anderen al een aantal keer beantwoord hebt. Ja goed, dan zie je dus dat er een soort van – niet zozeer een luiheid – maar mensen hebben het dan wel al gezien en dan zijn ze wat meer op de achtergrond, zijn ze meer latent aanwezig dan echt actief op een forum. Maar goed, dat zie je eigenlijk overal. En je moet natuurlijk ook niet vergeten dat bijvoorbeeld ook de rol van WhatsApp of Facebook ook wel een deel van een taak van een forum heeft overgenomen, zodat mensen op een gegeven moment elkaar echt daadwerkelijk leren kennen. Dan is de noodzaak om met elkaar te communiceren op een forum veel minder groot. Toen wij startten, zowel met wintersport.nl als met Wepowder.nl, daar werden hele persoonlijke gesprekken gevoerd op zo’n forum, omdat er simpelweg nog geen andere communicatiemogelijkheid was. En dat hebben Facebook en WhatsApp overgenomen. Op het moment dat mensen elkaar kennen, wordt er een WhatsApp-groep gemaakt en dan communiceert men daarin verder.

 Jurjen: In hoeverre zitten jullie daar dan in? Zijn jullie ook onderdeel van bijvoorbeeld een Facebook groep? Of hebben jullie zelf een Facebookgroep in leven geroepen?

 [00:11:50] Arjen: Nee.

 Jurjen: Is dat niet nodig?

 [00:11:52] Arjen: Nee, dat is niet nodig. Dat is ook iets waar je als platform ook niet tussen wil zitten.

 Jurjen: Waarom zou je daar niet tussen willen zitten?

 [00:12:01] Arjen: Waarom wel? Zou je daar als gebruiker op zitten te wachten?

 Jurjen: Nee, helemaal niet.

 [00:12:06] Arjen: Nee, precies.

 Jurjen: Omdat het een commercieel tintje krijgt, in mijn beleving.

 [00:12:11] Arjen: Ja, precies. En je wil daar niet tussen zitten.

De juiste balans tussen passie en commercieel belang

[00:12:15] Sebastiaan: Hoe zit die balans voor jullie? Het is een hele grote community, het zijn allemaal echt gepassioneerde mensen met één iets wat hen verbindt. En ze zijn zo gepassioneerd dat ze ook nog hun tijd besteden aan reageren op een forum. Tegelijkertijd – de schoorsteen moet roken – is er commercieel belang. Dat is een soort van balans. Hoe ga je daarmee om?

 [00:12:39] Arjen: Dat klopt. Er is zeker ook een commercieel belang. Bij ons werken ook simpelweg gewoon mensen. We zijn overigens ook gewoon een organisatie zonder winst, eigenlijk is de Nederlandse Ski Vereniging een sportbond. Dus alles wat daar overblijft, dat gaat weer terug de sport in. Dat neemt natuurlijk niet weg dat iedereen die bij ons werkt ook gewoon een salaris krijgt, dus er moet ook wel wat binnenkomen. Maar bijvoorbeeld een forum, dat staat daar eigenlijk helemaal los van, dat is vrij afgebakend. We zullen er nooit actief op ingrijpen, door bijvoorbeeld posts te verwijderen of wat-dan-ook. Dat is bijna een onafhankelijk open onderdeel van de site. Maar we voeren natuurlijk ook redactie. En we hebben natuurlijk ook partners die aandacht op de site willen. De verhouding moet gezond blijven en dat is ook iets waar de community ons ook weer op terugfluit op het moment dat die verhouding uit de pas loopt. Dus op het moment dat er – om een voorbeeld te geven – bij ons op de homepage vier redactionele artikelen staan en drie of vier gesponsorde artikelen, dan krijgen we dat wel te horen. 

 [00:13:48] Sebastiaan: En doe je daar iets mee? Of reageer je terug?

 [00:13:52] Arjen: Ja, daar doen we zeker iets mee. Je kan daar natuurlijk niet direct op inspringen door bijvoorbeeld je homepage aan te passen, maar het is wel iets dat je meeneemt in je strategie voor de jaren erna. Op welke manier kunnen we dat dus continu in balans houden? Want dat is voor ons het belangrijkste, dat de bezoeker bij ons echt een ervaring op de website heeft, dat zijn probleem opgelost wordt en dat die echt geholpen wordt zonder dat hij het gevoel heeft van: In wat voor een commerciële omgeving ben ik beland? Want het authentieke dat wij zijn, dat moet ook in de site naar voren komen. We zijn ook niet het bedrijf waar je aanklopt voor je informatie waarbij je een nummertje wordt. Het is bij ons echt heel persoonlijk. Waar ze ons eerder zouden omschrijven als je buurman die toevallig verschrikkelijk veel van wintersport weet, waar je dus heel makkelijk aanklopt en die je ook vertrouwt.

 [00:14:43] Sebastiaan: Heb je daar ook niet eigenlijk de reden waarom het platform het grootste platform op dit vlak is in Nederland?

 [00:14:49] Arjen: Weet ik niet. Ik denk dat het een rol speelt. Ik denk dat het authentieke en de keuze daarvoor daar zeker wel een rol in speelt. Maar het is meer dan dat. Het technische stuk is ook belangrijk en hoe dat wordt ingericht. Dus je ziet het niet alleen als je vanuit een passie of een authentieke situatie start, dat het dan een garantie op succes is. Het is een voorwaarde, maar het is geen garantie.

 Jurjen: Je hebt mensen in dienst, die hebben een salaris. Je hebt kosten, je hebt geen winst maar je moet de kosten wel te dekken krijgen, dus je moet wel een bepaalde slimheid en groei realiseren. Wat zijn voor jou daar belangrijke bronnen voor om die groei te realiseren? Dat is langs de ene kant natuurlijk content en ook de community om daarnaar te luisteren. Dat is superbelangrijk voor jullie om die buurman te kunnen zijn. Wat zijn andere pilaren waarmee jij rekening houdt?

 [00:15:41] Arjen: Vanuit bijvoorbeeld commercieel perspectief?

 Jurjen: Ja, vanuit het resultaten-perspectief, om dat te halen om in ieder geval de kosten te dekken en het winstoogmerk.

 [00:15:53] Arjen: Het belangrijkste voor ons is alles wat wij op commercieel gebied doen, dat het contextueel relevant is. Dat is echt essentieel. Op het moment dat je op die manier werkt, voelt het ook heel natuurlijk aan voor een gebruiker en een bezoeker. En dan hebben zij veel sneller het idee dat ze ook daadwerkelijk geholpen worden, ook al heeft het een commercieel resultaat voor ons. Wat ik bijvoorbeeld daarmee bedoel; op het moment dat iemand een keuze maakt op onze website en die wil op vakantie in Sankt Anton, dan is de eerste keuze gemaakt. Vervolgens komen daar weer tien vragen uit voort, want je moet ergens slapen, misschien heb je veel materiaal nodig, misschien hebben je kinderen ski-les nodig. En op die manier kunnen we jou relevante diensten en producten aanbieden.

Jurjen: En hoe doe je dat nu? Moet je dan eerst naar jullie website of is het ook zo’n Lead Nurturing programma dat jullie hebben? Van: We weten dat iemand naar Sankt Anton gaat, we hebben gegevens en we sturen ook nog een mailtje waar je kan slapen, waar je skilessen kan boeken. Is dat ook iets wat in jullie systeem zit?

 [00:16:58] Arjen: Momenteel niet. We doen daar niks mee. Als je bij ons op de website komt, zul je ook zien dat wij geen cookie meldingen hebben, dat je dat moet accepteren. Niet omdat we dat vergeten zijn, maar omdat dat gewoon niet nodig is. We trekken helemaal niks van onze gebruikers en alles gaat bij ons op het opt in-basis. Dus op het moment dat je zegt: “Ik wil op de hoogte gehouden worden van het weer”, dan kan je je inschrijven voor een mail waarbij je dus sneeuwhoogtes of berichten voor jouw bestemming doorkrijgt.

 Jurjen: Jullie pushen dus niks naar hen?

 [00:17:28] Arjen: Nee, op aanvraag.

 Jurjen: Maar die nieuwsbrief, dat hebben jullie goed georganiseerd. De content hebben jullie helemaal omsloten, want je kan voor Sankt Anton bijvoorbeeld alles daar vinden?

 [00:17:39] Arjen: Ja. Maar goed, het kan wel beter, hoor. Waar ik altijd heel erg op tegen ben, los van het trekken en persoonlijke retargeting en Facebook pixels, daar doen we allemaal niet aan. Dat zullen we ook nooit gaan doen. Maar ik geloof wel dat we actiever kunnen worden in het aanbieden van relevante diensten en informatie. Op het moment dat we weten dat jij naar Sankt Anton gaat en je hebt ook – dat is de voorwaarde – bij ons aangegeven dat je graag op de hoogte wil blijven van relevante informatie over Sankt Anton, dan is het binnen die context helemaal geen rare gedachte om jou te wijzen op het feit dat bijvoorbeeld 80% van de skilessen in Sankt Anton al bezet zijn. Dus misschien is het wel handig om nu te boeken.

 Jurjen: Maar dat ga je daarna combineren met de behoefte die de klant heeft.

 [00:18:27] Sebastiaan: Maar het initiatief ligt dus bij de bezoeker. Dat is een bewuste keuze.

 [00:18:31] Arjen: Dat is een hele bewuste keuze.

 [00:18:32] Sebastiaan: En dat is een keuze die veel marketeers niet maken. Die kiezen ervoor om data te verzamelen en op basis van die data dingen personaliseren. Waarom kiezen jullie ervoor om echt het initiatief bij de gebruiker te laten liggen? En op basis daarvan pas te gaan personaliseren?

 [00:18:50] Arjen: Omdat het voor ons gewoon heel authentiek voelt en eigenlijk behandelen we mensen zoals we het liefst ook behandeld zouden willen worden. Wat er natuurlijk het laatste jaar gebeurd is met allerlei schandalen met Facebook etc., hoe daarmee wordt omgegaan, zo’n partij willen wij gewoon niet zijn. Dat hebben we nooit gewild. Vanuit de kern bekijken we heel veel vanuit de techniek. Als je met onze developers gaat zitten en er is iemand die dit opgooit, zo’n balletje, dan wordt het vrij snel neergesabeld, van: “Willen wij zo’n partij zijn?” Nee, dat willen we niet, punt. En daar verliezen we ongetwijfeld omzet in, geloof ik. Maar ik geloof ook dat we op lange termijn gewoon een heel duurzaam en mooi bedrijf neer kunnen zetten, waar mensen zich thuis voelen en waar ze ook weten dat hun gegevens ofwel niet worden opgeslagen en hetgeen wat we wel opslaan, dat ze dat zelf hebben doorgegeven.

Weinig resources? Zo bepaal je prioriteiten

Jurjen: Jij hebt een relatief klein team, maar jullie hebben allerlei ideeën. Die komen op bij jou aan tafel, die ongetwijfeld al een keer bij jullie zelf gepasseerd zijn. Maar er is nog veel te beschrijven, er is veel content te maken – wat jullie ook hebben met die 85,000 pagina’s die jullie aanbieden – maar hoe zet je die beperkte resources slim in? Hoe doen jullie dat?

 [00:20:15] Arjen: Nou, dat is een wekelijks groeiend item. Ik denk dat het ‘nee’ durven zeggen op iets extreem belangrijk is. Hoe goed een idee ook is… We hebben vorige week een strategische sessie gehad waarbij er 20 zaken de revue passeerden en ik weet nu al dat we er misschien maar vijf kunnen gaan doen. En dat is keuzes maken van: “In hoeverre brengt het de site op lange termijn verder?”

 Jurjen: Waar kijk je dan naar?

 [00:20:43] Arjen: Dat soort zaken. In hoeverre past het bij wat we nu doen? In hoeverre maakt het het product beter? In hoeverre maakt het de ervaring voor de gebruiker beter? Is het puur een commercieel iets wat we gaan bouwen? En als het zo is, wat is dan de impact op andere vlakken? Dat moet je allemaal tegen elkaar afwegen. En op basis daarvan maken we keuzes wat we door willen ontwikkelen.

[00:21:06] Sebastiaan: Het klinkt alsof het heel erg op kwaliteit zit. De kwaliteit van het platform, waardoor de gebruikerservaring dus beter wordt. Is het dan ook de gedachte dat wanneer je daarin investeert en de dingen doet die bijdragen aan een betere gebruikerservaring, dat de groei daaruit komt?

[00:21:25] Arjen: Ja, dat begint wel, maar we zijn nooit iets gestart omdat we er geld mee wilden verdienen. We zijn vooral dingen gestart omdat we het zelf heel tof vonden, omdat we voelden dat er een behoefte aan is. En dat heeft ons geleid tot projecten waarvan we dachten “Laten we ermee starten en waarschijnlijk zijn we hier drie weken mee bezig, dat werkt vervolgens een half jaar”. Maar uiteindelijk stond er dan wel iets dat voor een gebruiker fantastisch was. Op dat moment, hadden we er een businessmodel voor? Nee, totaal niet. Echt totaal niet. Maar we wisten wel dat we een probleem aan het oplossen waren voor iemand. En als je dat alles bij elkaar zet, dan word je vanzelf groter en dan komen er vanzelf interessante business modellen die je kan verkennen en op die manier ben je eigenlijk heel organisch op een hele authentieke manier gegroeid tot wat je nu bent. Dus we maken daar ook bij sales heel erg de keuzes – ik noemde het net al, die contextuele relevantie – onze partners moeten ook relevant zijn voor de doelgroep. Dus je zal bij ons nooit een display advertising banner zien met een wasmachine daarin. Never, dat zal niet gebeuren. Alles wat wij commercieel doen moet direct of indirect gerelateerd zijn aan de wintersport.

 [00:22:38] Sebastiaan: En dat mag dus niet de kwaliteit ondermijnen.

 [00:22:40] Arjen: Nee, want ik vind het oprecht als je op een site komt en je ziet een rectangle of een soort van hostile take over of waarvan ik denk “Oh mijn God, dat is alsof je in je gezicht gespuugd wordt”.

 [00:22:55] Sebastiaan: Er is een con-collega die daar actief mee is, bij jullie. De wintersportman, of hoe heet hij? Redelijk commercieel.

 [00:23:05] Arjen: Dat zijn keuzes, natuurlijk. Maar goed, het is niet onze keuze.

 [00:23:08] Sebastiaan: Dat is een ander model, maar het is wat je zegt, inderdaad. Als ik daar in de rol van consument kom, dan is het wel even van “Okay…”

 Jurjen: Dat merk je inderdaad, dat je terugkomt waar de content goed is en waar daar de focus op ligt. En niet andere dingen er doorheen die afleiden en die voor irritatie zorgen. Iedereen weet dat wel, maar het is mooi om te zien dat er partijen zijn die dat gewoon echt altijd doen. Maar weet iedereen dat? Jij hebt een team en het is natuurlijk al gezegd dat jij een relatief klein team hebt. Is iedereen van dit soort afwegingen bewust? Zit dat in het DNA?

 [00:23:38] Arjen: Ja, dat zit absoluut in het DNA van iedereen die bij ons werkt. Dat is wel grappig, er is bij ons ook nog nooit iemand weggegaan. Dus we hebben er eigenlijk alleen maar mensen bijgekregen, die mensen zitten er nog steeds. Dus je bent een heel hecht team, iedereen weet wat hij aan elkaar heeft. Iedereen levert topkwaliteit en iedereen snapt heel goed wat we willen zijn als site.

Jurjen: Moet je dat dan stimuleren? Moet je dat erin brengen of is dat van tevoren al bekend; het zijn allemaal wintersport-enthousiastelingen, ze hebben een bepaalde kennis?

Waarom passie en hard skills even belangrijk zijn

[00:24:07] Sebastiaan: Dat is de vraag; heeft iedereen in het team affiniteit met wintersport?

[00:24:12] Arjen: Nee.

[00:24:13] Sebastiaan: Oh, dat is niet zo? Dat is wel opvallend.

[00:24:14] Arjen: Aan de ene kant niet, want het authentieke en de passie, dat is één. Dat is een voorwaarde maar geen garantie op succes. Want ik denk dat het andere is dat je gewoon met topmensen werkt die in hun vakgebied verschrikkelijk goed zijn. En onze developers – daarvan hebben we een aantal – die hebben niks met wintersport. Die vinden de kou al vreselijk. Maar die vinden het wel fantastisch om aan een product te werken dat een verschil maakt. En aan een product te werken waarin ze niet voor een klant iets hoeven te ontwikkelen, waar ze voor zichzelf ook naar het web kijken om daaraan bij te kunnen dragen. Dat is te gek!

[00:24:58] Sebastiaan: Dat is wel grappig, inderdaad. Dat zijn de developers, maar aan de content kant, de mensen die content maken dat op het platform komt…

[00:25:06] Arjen: Die zijn helemaal gek van wintersport 

[00:25:08] Sebastiaan: Het is niet dat daar iemand tussen zit die denkt van “Wat doe ik hier?”

Jurjen: Wat merk je dan, wat is jouw constatering dan? Want volgens mij ken je ook andere bedrijven en nu kom je in een wereld die draait rondom passie. Wat zijn dan de verschillen tussen die bedrijven die jij hebt gezien waaruit content wordt gemaakt vanuit “Het moet gemaakt worden, want…” en “We willen content maken want het is goed voor ons publiek”?

[00:25:34] Arjen: Wat ik aan de bureaukant heb gemerkt is dat het vaak projecten zijn die je daar doet. En dat geldt eigenlijk ook voor de bedrijven met wie je werkt. Het is niet hun core business of een DNA om hetgeen waar ze mee bezig zijn tot een bepaalde continuïteit naar een hoger plan te tillen. En ik denk dat dat wel cruciaal is, dat je je core business een soort van in-huis doet. We werken ook niet met een bureau in die zin van developers. Wij hebben die in dienst omdat dat de kern van je bedrijf is. En ik denk dat als je vanuit een bureauzijde naar dingen kijkt is het negen van de tien keer iets voor erbij of het is projectmatig. In hoeverre gaat het dan deel uitmaken van het DNA van je eigen bedrijf? Dat is extreem lastig, natuurlijk. Daarmee diskwalificeer ik die manier van werken niet, maar het is niet waar wij voor gekozen hebben.

Jurjen: De kern zit ook bij jullie zelf. Is er een manier om dat wel bij elkaar te brengen? Wij zijn Oak, wij werken voor opdrachtgevers, in hybride teams zitten we daar dan, juist wel een beetje met het idee wat jij zegt, in de wandelgangen wordt er wat gezegd. Wat gebeurt er allemaal als je over bedden moet schrijven? Ga er eens op liggen, dat ervaar je zelf. En dat proberen we in ieder geval te stimuleren. Hoe werkt dat samen het beste?

[00:27:04] Arjen: Dat kan goed samenwerken, mits je de kennis hebt die je nodig hebt. Hetzij tijdelijk, hetzij voor een bepaald onderwerp waar je mee aan de slag gaat, waar je nog in moet leren. Dan zie je in dat soort co-creaties wel echt een meerwaarde. Alleen, ik ben van mening dat alles wat de kern van je bedrijf raakt – of in dit geval, de kern van wintersport.nl – dat je dat in huis moet hebben.

[00:27:36] Sebastiaan: Kan je goede content maken als je geen affiniteit hebt met het product of de dienst, maar wel heel skilled bent in alle trucjes – dat klinkt een beetje denigrerend – maar dat je goede teksten kan schrijven en het goed snapt, maar eigenlijk heb je helemaal niks met wintersport?

[00:27:59] Arjen: Dat kan. Het is maar net hoe je dan goed kwalificeert. Ik geloof dat als je puur vanuit een SEO-basis een wintersport verhaal neerzet, het dan goed gaat scoren, dat je dan op basis van traffic kan zeggen “Het is een succes”. Als je daar echt een gepassioneerde wintersporter ernaar laat kijken, die zal daar misschien wel wat gaten in schieten.

[00:28:20] Sebastiaan: Maar stel je voor, je hebt de keuze. Er is een plekje vrij en er zijn twee kandidaten – om maar even een beeld te schetsen. De ene is echt onwijs goed en skilled en weet exacte SEO-teksten te schrijven qua lengte, goede call-to-action, dat verhaal. Maar hij heeft eigenlijk helemaal niks met wintersport. En de andere is echt een gepassioneerde wintersporter, heeft veel ervaring, weet onwijs veel. Als je met zo iemand gaat praten, dan komt het er zo uitgerold.

Jurjen: Zoals jij.

[00:28:47] Sebastiaan: Ik kan ook best wel schrijven! Maar deze persoon kan dat niet zo goed. Hij kan ook wel schrijven, maar daar zit echt een ontwikkeling. Voor welke van de twee – als je moest kiezen – zou jij kiezen?

[00:28:59] Arjen: Altijd voor de laatste.

[00:29:00] Sebastiaan: Dus dat betekent dat het echt wel superbelangrijk is dat je wel affiniteit hebt met waar je over gaat praten. 

[00:29:06] Arjen: Ja, zeker. Maar dat is ook eigenlijk heel simpel. Op het moment dat je in die passie en de authenticiteit op dat gebied mist, dat kan ik je niet leren. Ik kan je wel leren in hoeverre je je teksten kan verbeteren. In hoeverre je die beter gelezen kan krijgen en hoe je je daarin kan ontwikkelen. Dat is wat mij betreft een no-brainer. Daar zou ieder bedrijf altijd voor moeten kiezen. Ik denk dat dat vaak ook dingen zijn, wij zitten altijd in de wedstrijd om het op lange termijn goed te doen. Dus ik ben eigenlijk nooit heel erg geïnteresseerd in korte termijn succes. Ik heb ook echt een hekel aan de term ‘laaghangend fruit’, bijvoorbeeld. Als mensen laaghangend fruit benoemen, dat wordt bijna altijd gezegd door mensen die het uiteindelijk niet zelf hoeven te plukken. Dus als iemand zegt “We moeten ermee aan de slag, dat is laaghangend fruit”, dan betekent het dat een collega ermee aan de slag moet.

[00:29:55] Sebastiaan: Ik mag het niet meer gebruiken!

[00:29:56] Arjen: Maar dat zijn dingen… Dus die lange termijn is cruciaal. Ik besteed liever meer tijd zodat de basis goed is om dat echt naar een hoger niveau te tillen dan dat je voor de korte termijn gaat.

[00:30:13] Sebastiaan: Dit geldt natuurlijk ook voor andere branches, wintersport is ook een leuk onderwerp. Reizen is een leuk onderwerp. Maar van de week waren we bijvoorbeeld bij een fietsenmerk. En die hebben dus inderdaad een marketing afdeling aan de business kant, dat zit naast de productieafdeling. En dat is wel heel grappig. Eigenlijk moet het ook. En ik heb hiervoor bij Praxis gezeten, en daar moet je eigenlijk gewoon ook naar de winkel. Je moet het gewoon snappen en je moet een affiniteit met klussen hebben, het maakt het gewoon makkelijker. Je wordt gewoon beter in je vak.

[00:30:42] Arjen: Het is goed om af en toe met je voeten in de klei te staan. Dat is zeker waar.

Jurjen: Nog een vraag over de seasonality die jullie hebben, er zijn ook heel veel opdrachtgevers, van zodra de zon gaat schijnen, dan bloeien sommige markten weer op.

[00:30:56] Sebastiaan: Zorgverzekeringen.

Hoe ga je om met de dalperiode (seasonality)?

Jurjen: Zorgverzekeringen, maar we denken aan allerlei producten zoals zonnebescherming en noem maar op. Maar bij jullie is het andersom; als de zon weer gaat zakken en het wat kouder wordt, dan leeft jullie branche op. Hoe gaan jullie om met de dalperiode? Wanneer de vraag niet meer in de markt is of nauwelijks, hoe organiseren jullie dat?

[00:31:21] Arjen: Dat is een heerlijke tijd. Dan regeert de waan van de dag niet meer. In die tijd hebben we ruimte, je krijgt meer zuurstof om over strategische zaken na te denken. Maar ook om vanuit het technische team om de site weer klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Dan hebben we altijd weer ideeën, wat ik net al zei. We hebben laatst weer zo’n strategische sessie gehad en daar moeten we keuzes in maken. De keuzes die we daar maken, in de zomer worden die gebracht. Dus in die zin, die vraag krijg ik best wel vaak; “Wat doe je in de zomer?” Dan bereiden we ons voor op de winter. De redactie is het voorwerk aan het doen, we zijn de site volledig aan het updaten en aan het checken.

Jurjen: Ga je dan de markt in? Gaat dan de redacteur of jullie een extra onderzoek doen? Gaan jullie de community helemaal uitpluizen? Zijn het dat soort werkzaamheden die je van tevoren kan zien?

[00:32:12] Arjen: Je kan het ook zien in bijvoorbeeld te checken of alle pistekilometers nog kloppen. Dat zijn basale dingen, maar het kan ook zijn dat we bijvoorbeeld zien dat we een nieuw thema hebben, kunnen we daar bepaalde content over maken? Kunnen we die content nu al schrijven of moet dat echt in een seizoen gebeuren? Dat je eigenlijk gewoon een stuk voor werkt daarin. Het is nu januari, dus van januari tot en met maart is de periode dat we echt op pad zijn naar de Alpen, waar iedereen zijn informatie verzamelt. Maar straks – vanaf midden april – dan heb je weer de tijd om al de ervaring die je tijdens het seizoen hebt opgedaan te verwerken voor het volgende seizoen. En dit verschil tussen winter en zomer bij ons is eigenlijk korte deadlines vs. lange deadlines. Dat is eigenlijk een beetje het verhaal. Dus in de winter regeert de waan van de dag. Dat moet ook, want je moet weer overal bovenop zitten, de actualiteit etc. Dus dan is er echt een urgentie om de dingen op te pakken en direct uit te voeren. In de zomer is het een ander verhaal. Dan heb je gewoon de grotere plannen en de deadline ligt verder in de toekomst. Daar heb je wat meer rust om daar naartoe te werken.

Jurjen: Ja, lekker, kan ik me voorstellen. Maar op het moment dat het wintersportseizoen weer begint, moeten al de technische zaken echt dan opgelost zijn? Bijvoorbeeld eind november, als de eerste pistes weer opengaan?

[00:33:33] Arjen: Op papier wel, ja. In de praktijk is dat natuurlijk helemaal anders. Maar normaal gesproken is het zo, als de zomervakantie voorbij is, dan zien wij aan de traffic dat het weer begint. Kinderen gaan weer naar school en mensen denken “Oké, ik moet de wintersport gaan boeken”. En dan zie je het bij ons weer stijgen. Dus we proberen altijd wel voor die tijd de belangrijkste zaken op orde te hebben. Maar goed, het is natuurlijk altijd een on-going proces.

Jurjen: Ik heb daar nooit op gelet, maar verandert jullie homepage bijvoorbeeld in september en oktober? Omdat er dan bepaalde vragen aan bod komen en als mensen op wintersport.nl daar direct naar toe kunnen gaan…

[00:34:09] Arjen: Ja, natuurlijk.

Jurjen: Heb je daar de meest gestelde vragen staan?

[00:34:14] Arjen: Ja, natuurlijk houdt onze redactie daar wel rekening mee. Om een voorbeeld te geven; in die periode maken veel mensen een keuze voor een vakantiebestemming. En wij schieten ook veel video content en dat is ook de periode waarin wij die video content publiceren. Dat is niet toevallig. Dat gaan we niet in deze fase van het jaar doen, nu zit je veel meer op de actualiteit, wat er nu in de Alpen speelt. Om het woord Customer Journey toch maar te gebruiken; dat is voor de wintersporter extreem duidelijk. Dat kan je best wel goed uittekenen. Op het moment dat jij dus in oktober of september bepaald hebt waar je heen gaat, dan weten wij – niet specifiek van jou – dat je later in het seizoen weer voor een andere vraag te staan komt. Want als jij eind januari naar Sankt Anton gaat, je wil dan toch weten wat voor weer het gaat worden, je wil toch weten of er sneeuw ligt en hoeveel. Dat soort zaken.

Kapitaliseren op klantdata geen vereiste voor winst

Jurjen: Logisch. Dat zijn vragen die zeker op dat moment meespelen. Dit is een bijna afsluitende vraag, dat datastuk vind ik wel interessant, jullie hebben best wel veel data die jullie kunnen verzamelen. En daar zou je op kunnen kapitaliseren. In hoeverre doen jullie dat? Er komen zoveel mensen, die hebben zoveel behoeftes, die laten ook die behoeftes blijken door op welke pagina’s ze komen, welke compartimenten ze misschien zien. Dus dat is eigenlijk een berg van goud, zou je kunnen zeggen. Er zijn heel veel data marketeers die daarnaar kijken. Hoe zie jij dat?

[00:35:42] Arjen: Wat ik net al zei; we kapitaliseren eigenlijk niet zozeer de data, maar wel de traffic. Maar dat gaat allemaal binnen die context, dat het klopt. Dus nemen we weer dat Sankt Anton voorbeeld; jij boekt je accommodatie bij een touroperator, wij krijgen daar een commissie over. Dus op die manier kapitaliseren we dat. Maar we kapitaliseren dus niet de data, simpelweg omdat we die data niet hebben. We slaan het niet op. Het enige wat we daarin kapitaliseren is op het moment dat jij dus aangeeft “Ik wil een relevante mailing ontvangen”, of dat je die opt-in aan ons geeft, dan krijg je op gezette tijden die informatie van ons. Maar dat is het. 

[00:36:25] Sebastiaan: Hoe werkt dat eigenlijk? Jullie vragen echt aan de gebruiker “Wil je dat hebben?” Dus in plaats van data verzamelen en dan het uit te sturen, vraag je aan de gebruiker of die een behoefte heeft en dan stuur je iets uit. Werkt dat goed voor jullie? Krijgen jullie daar een respons op? 

[00:36:42] Arjen: Ja. Bijvoorbeeld het boeken van zo’n accommodatie, we hebben een accommodatie-zoekmachine gebouwd waarin we van de 15 verschillende reisaanbieders samenwerken om alle accommodatie voorzieningen in de Alpen te ontsluiten. Dus in die zin, daar hoeven we geen toestemming voor te vragen. Mensen gebruiken de tool en die selecteren een gebied en ze filteren net zolang totdat ze het gebied en de accommodatie van een keuze bereikt hebben. En op basis daarvan doen ze een boeking. En dat is een duidelijk verhaal, het is een klassiek affiliate model. Waarbij wij dus wel een bepaalde lagen er overheen leggen om de tool uniek te maken in de markt.

[00:37:31] Sebastiaan: Je verrijkt de data eigenlijk?

[00:37:32] Arjen: Ja, je verrijkt de data. Dus daar hoeven we niet specifiek toestemming voor te vragen. Maar de opt-in situatie is dat het puur om mailingen en dergelijke gaat. Ik wil daar wel in de toekomst meer mee gaan doen. Dat we niet zozeer profielen opbouwen voor mensen, maar wel binnen die relevantie diensten en producten aanbieden. Daarmee bedoel ik, op het moment dat we weten dat je naar een bepaalde bestemming gaat en jij hebt ons je toestemming gegeven om je te benaderen met relevante diensten over die bestemming – en dat kan van alles zijn – dan zullen we daar op een hele juiste manier jou informatie sturen.

[00:38:15] Sebastiaan: En eigenlijk is dat het doel? Voor vele marketeers is dat het middel; relevant zijn en dan probeer je iets anders eruit te halen. Maar voor jullie is dat echt het doel.

[00:38:24] Arjen: Het doel is absoluut het relevant zijn. Ik geloof erin dat als je authentiek bent en relevant bent en dat op een juiste manier weet te brengen en ook binnen die context, dat zorgt ervoor dat het technisch goed in elkaar zit, dat is ook een absolute voorwaarde, want je moet wel gevonden worden. En de UX moet goed zijn, de site moet snel zijn, etc. Dan geloof ik dat er uiteindelijk ook genoeg middelen komen om er op een hele gezonde manier een boterham aan te verdienen, zonder dat er een gebruiker het gevoel heeft van “Waar ben ik nu weer terecht gekomen?” We blijven die buurman waarbij je om advies komt vragen.

[00:39:01] Sebastiaan: Dat is wel grappig, ik denk dat het wel een interessant inzicht is en ook een manier van kijken voor vele luisteraars. Naar traditionele marketing wordt toch iets anders gekeken, denk ik. Met name de hoeveelheid data die beschikbaar is, dat daar wel heel snel op ingetrapt en gekapitaliseerd wordt.

[00:39:23] Arjen: Die korte termijn vs. lange termijn, dat is een belangrijk stuk duurzaamheid dat daarin zit. Dat is voor ons cruciaal.

[00:39:32] Sebastiaan: Nu heb ik nog één vraag; jullie gaan vooral uit van jullie eigen kracht om te groeien. Maar zijn er andere platforms – dat kan ook een hele andere branche zijn – die voor jullie ook een voorbeeld zijn van “Hey, dat is grappig dat ze dat doen”. Heb je daar voorbeelden van?

 [00:39:46] Arjen: Zeker. Ik kijk eigenlijk niet zozeer binnen onze branche van wintersport. Maar je kijkt natuurlijk wel wat er op andere vlakken gebeurt. Als je puur kijkt naar het uitgeefmodel, The Guardian of The New York Times, hoe het daar gedaan wordt, dat heeft dan enerzijds te maken met hoe zij met leden omgaan, hoe ze met hun content omgaan en het is je misschien wel opgevallen dat wij niks achter een paywall hebben staan. Dat is ook een hele bewuste keuze. Onze content moet gewoon vrij beschikbaar zijn. Ik vind het daarom ook heel bijzonder, de keuze dat bepaalde sites of partijen ervoor kiezen om hun beste content achter een paywall te zetten zodat het niet zichtbaar beschikbaar wordt, dat vind ik langs de ene kant bijna een zwaktebod. Want je zet gewoon je beste spullen weg. Terwijl dat juist hetgeen is waarmee ze naar buiten moeten treden. Wat ik bijvoorbeeld heel interessant vind aan The Guardian, dat daar een soort donatie/lidmaatschap/keuze is van “Vind je dit een fantastisch artikel, ondersteun ons door lid te worden voor een bedrag van $X om nog meer soortgelijke artikelen te krijgen”. Dat is ook weer een hele natuurlijke, organische manier om mensen aan je te binden op een totaal niet agressieve manier. Van de Times vind ik dat bijvoorbeeld ook, maar ook de manier waarop zij content presenteren. De content is bij ons altijd ondergeschikt geweest aan de techniek. Dus we denken altijd vanuit de techniek en daar heeft de content zich op aan te passen. Maar je ziet ook dat de Times het daarin heel goed bij elkaar weet te brengen. Dus dat content echt naar een nieuw niveau wordt getild, juist vanwege de technische toepassingen die ze daarop loslaten. Dat is ook te gek en dat volg je ook wel op. Maar ook weer vanuit die gebruikers gedachte, omdat ik zelf zie “Hiermee komt dit verhaal echt tot leven”, in plaats van een opeenvolging van letters op een scherm.

 [00:41:46] Sebastiaan: Of dat het achter een wall staat en dat je moet betalen.

 [00:41:49] Arjen: Ja.

 [00:41:49] Sebastiaan: De irritatie die je daarvan krijgt…

 [00:41:52] Arjen: Is dat een ultieme gebruikerservaring? Ik denk het niet. Het is alleen maar dat je dus mensen laat zien “Daar moet je eerst voor betalen”. Het is een manier, het is een model en ik denk dat heel veel uitgevers hier ook mee worstelen, natuurlijk. Er is geen één weg die naar het uiteindelijke doel leidt. Maar wij hebben ervoor gekozen om alles beschikbaar te maken.

 Jurjen: En dat houden jullie zo.

 [00:42:19] Arjen: Ja.

 Jurjen: Mooi. Ik heb nog één vraag over de inhoud. Heb jij nog vragen, Sebastiaan?

Hoe ga je om met Google’s Zero Click ontwikkeling? 

[00:42:27] Sebastiaan: Wij hebben een keer samengezeten en toen hebben we het gehad over de ontwikkeling en we hebben daar ook een podcast over gehad, over zero-click binnen Google. Dat Google steeds meer content van andere platforms lekker in zijn eigen ecosysteem houdt. Op jullie platform staat onwijs veel content. Hoe kijk je vanuit wintersport.nl naar die ontwikkeling binnen Google, dat Google steeds meer inhoud van andere partijen – dus ook van jullie – gewoon binnen zijn eigen ecosysteem gaat aanbieden?

 [00:42:56] Arjen: Dat is een super interessante vraag. We zitten hier natuurlijk bovenop, niet alleen vanuit het SEO-klikverhaal, maar ook vanwege zaken als cookie-tijden binnen browsers, etc., wat zich niet te positief ontwikkelt. Je ziet dat Google die markt steeds meer naar zich toe probeert te trekken. En dat is natuurlijk de truc, want ze willen binnen het ecosysteem van Google mensen zo lang mogelijk vasthouden. Dat spel spelen wij ook. Daar gaan we ook nog verder op inzetten. Maar wij zijn natuurlijk een totaal andere partij qua grootte vergeleken met die mannen uit Californië. Maar hoe kijken we naar het SEO-klikverhaal? Weet je, het gebeurt. Dus je kan er beter op de best mogelijke manier mee omgaan. In die zin is die positie voor ons natuurlijk ook relevant. Want uiteindelijk ben ik ervan overtuigd dat mensen toch bij ons op de site terechtkomen op het moment dat ze ook vanuit SEO-klik bepaalde informatie zien. En dat roept ook meer vragen op. En dan heb ik liever dat wij als site aanwezig zijn in plaats van dat we ons daartegen verzetten.

 [00:44:05] Sebastiaan: Je hebt ermee te dealen.

 [00:44:06] Arjen: Je hebt ermee te dealen.

 [00:44:07] Sebastiaan: Maar je ziet het dus ook als een kans om zichtbaar te zijn binnen Google. En dat de kwaliteit van de content dan goed is, dat mensen ook natuurlijk naar jullie toe gaan omdat er daar meer is.

 Jurjen: Dat spel spelen jullie wel, dat jij ook wil dat mensen in jullie ecosysteem blijven. Dus jullie spelen hetzelfde als iedereen, maar jullie doen het dan op een manier waar veel partijen van kunnen leren, denk ik.

 [00:44:35] Arjen: Dat is ook weer de kern, dan heb je weer die context, op het moment dat die moet kloppen. En als de context klopt, dan weet ik zeker dat het aantal pages en je bezoektijden tijdens een sessie omhooggaan. En dat ga je dan niet ervaren als “Ik heb het gevoel dat ik hier nu naar het kastje aan de muur wordt gestuurd”, maar je krijgt telkens weer een nieuw inzicht van “Ik zie hier weer interessante informatie. Even doorklikken, want dat heeft ook betrekking op de reis die ik wil maken of de bestemming waar ik naartoe ga”. En op die manier kunnen we natuurlijk binnen zo’n sessie het aantal pagina’s ook weer vergroten. Dus alles staat of valt naarmate hoe relevant de informatie is binnen de context van waarnaar jij aan het zoeken bent.

Jurjen: Dat is wel een centrale boodschap daarin. Ik ga afsluiten. Wil jij nog iets kwijt of denk je dat we best wel wat thema’s hebben aangesproken?

 [00:45:37] Arjen: Het was een leuk gesprek volgens mij, toch?

 Jurjen: Ja, zeker. En wat jullie deze zomer gaan doen, ik ben heel benieuwd wat daar voor strategische punten worden uitgewerkt. Kun je daar een tipje van de sluier lichten? Op welk moment kunnen we dat echt tastbaar waarnemen?

 [00:45:54] Arjen: Ik hoop begin oktober.

 Jurjen: Oké, eind oktober zet ik in mijn agenda. Dan ga ik even naar de website kijken. Wij hebben vaak deze podcast, dat moet iedereen die hiernaar luistert in de gaten houden; wat is voor jou een onderwerp dat echt onmisbaar is, waarvan jij graag iets over zou willen horen als het over organisch groeien gaat?

 [00:46:13] Arjen: Jeetje, dat is een hele goede vraag.

 Jurjen: Dankjewel.

 [00:46:17] Arjen: Wat ik wel altijd heel interessant vind – ik had daarnet nog die Customer Journey in mijn mond – wat nou precies het moment is waarop iemand daadwerkelijk vanuit een wens van het ene moment van desire daadwerkelijk overgaat tot de actie. Wat daar nou cruciaal is? Heeft dat te maken met de UX? Dat soort elementen.

 Jurjen: Dat vind je toch een vies woord; Customer Journey?

 [00:46:45] Arjen: Ja.

 Jurjen: Hoe werkt dat? Daar hebben we nog een gesprek over gehad. Super goed onderwerp!

 [00:46:50] Sebastiaan: Misschien nog wat low-hanging fruit!

 Jurjen: Onwijs bedankt om hier te zijn en te delen hoe jullie tegen content aankijken, de relevantie daarvan beetpakken.

 [00:47:03] Arjen: Ja, graag gedaan.

 Jurjen: Leuk. Dankjewel.

[EINDE]

Tips of reageren?
Heb je tips of ideeën voor nieuwe onderwerpen of wil je graag reageren? We horen graag van je! Laat het weten via contact@oakisnow.com.

Get in touch

Meer weten over hoe wij samen fantastische resultaten kunnen behalen?