
Het belang van een goede vindbaarheid in Google wordt steeds groter. Maar hoe verkrijg je die hoge posities? How do we drive organic growth? Een van de belangrijkste drijfveren daarvan is het creëren van kwalitatief hoogwaardige content. De belangrijkste basis van alle online content: sterke evergreen content. In dit artikel leggen we uit wat evergreen content is, waarom het zo belangrijk is en geven we je een opzet om zelf evergreen content te creëren.
Wat is evergreen content?
Evergreen content is content die inhoudelijk niet verouderd raakt. De naam zegt het al: de evergreen – of groenblijvende – plant, is een plant die het hele jaar door zijn groene bladeren behoudt. Het gaat hierbij om onderwerpen die altijd relevant blijven voor de lezer, ongeacht huidige trends of seizoensgebondenheid.
Ter illustratie noemen we een aantal voorbeelden van evergreen onderwerpen:
- “Wat is evergreen content“ – een specifiek onderwerp binnen een specifiek vakgebied. De inhoud zal altijd hetzelfde, en relevant blijven, mits er geen ontwikkelingen in dat vakgebied of onderwerp plaatsvinden.
- “Hoe werkt inkomstenbelasting” – Het maakt niet uit of het 2019 is, of jaren later. Mensen zullen altijd blijven zoeken naar vragen over ingewikkelde onderwerpen die altijd relevant blijven. Veelgestelde vragen – of FAQ’s – zijn vaak evergreen.
- “Hoe strop ik een stropdas” – Overal ter wereld dragen mensen pakken met een stropdas, dus er zal altijd gezocht blijven worden naar het stroppen van stropdassen. Over het algemeen zijn handleidingen – of how to’s – evergreen, zo lang ze over een niet-trendgevoelig onderwerp gaan.
Voorbeelden van onderwerpen die niet evergreen zijn:
- “Olympische spelen” – Olympische spelen vinden eens in de vier jaar plaats en zijn alleen rond die periode populair.
- “Chocoladeletters kopen” – Wederom een onderwerp dat alleen populair is rond een bepaalde periode, in dit geval Sinterklaas.
- “WK finale Nederland – Spanje” – Een eenmalige gebeurtenis waar alleen destijds, in juli 2010, veel op werd gezocht.
Waarom is evergreen content zo belangrijk?
Toen het Nederlands elftal in 2010 de finale haalde op het WK voetbal in Zuid-Afrika, was de NOS de eerste die hierover berichtte. Omdat deze oproep de eerste was die met dit nieuws naar buiten kwam, nam het verkeer naar de NOS-website gigantisch toe. Niet veel later kwam Nederland de kater van het verlies te boven en verloor men interesse in het artikel. Zodoende kelderde het verkeer drastisch.
Voor dit soort trendgevoelige onderwerpen zul je altijd nieuwe content moeten blijven creëren. Evergreen content daarentegen is een toevoeging aan het fundament van je website. De inhoud hiervan zal namelijk altijd verkeer blijven genereren en hoeft niet continu veranderd of herschreven te worden. Met de juiste evergreen content, over het juiste evergreen onderwerp creëer je dus een constante flow van verkeer naar je website. Wederom geldt dit logischerwijs alleen, mits de onderwerpen relevant of evergreen blijven.
Creëer je eigen evergreen content
Wil je je eigen evergreen content schrijven? Achterhaal dan eerst wat de niet-trendgevoelige onderwerpen zijn waar jij op jouw blog of website over kunt gaan schrijven. De beste manier om deze onderwerpen te vinden, is door te beginnen met een keyword analyse. Je kunt hier verschillende tools voor gebruiken. Wij gebruiken voornamelijk Ahrefs.com en keywordtool.io.
Klaar om aan de slag te gaan? We helpen je aan de hand van het volgende stappenplan op weg:
STAP 1: vind relevante evergreen onderwerpen
- Zoek naar zoektermen met een hoog zoekvolume. Bedenk wat jij op jouw blog of website wilt behandelen. Voer deze zoektermen in bij een keyword tool zoals een van de bovengenoemden. De meeste keyword planners geven ook suggesties die relevant zijn voor jouw gekozen onderwerp. Kijk op basis van zoekvolumes en relevante zoektermen of er nog meer onderwerpen te vinden zijn die voor jou toepasbaar is.
- Check de trendgevoeligheid van je gekozen onderwerp. Gebruik bijvoorbeeld Google Trends hiervoor. Kent het onderwerp seizoensgebonden pieken of dalen? Of neemt het onderwerp door verloop van tijd af in populariteit? Dan is het niet evergreen.
- Seizoensgebonden onderwerpen kunnen natuurlijk wel interessant zijn als je zeker weet dat ze in een bepaald seizoen telkens terugkeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘zorgverzekeringen’ aan het einde van het jaar, of ‘skischoenen kopen’ in de winter. Ook seizoensgebonden onderwerpen kunnen dus interessant zijn om aan je to-do lijst van content creatie toe te voegen of in je achterhoofd te houden.
- Bedenk altijd wat de zoekintentie is bij een bepaalde zoekterm op Google. Zorg ervoor dat je evergreen content goed aansluit bij de zoekintentie van de gebruiker. Als de zoekintentie niet overeen komt met andere resultaten in de SERP, dan zal er veel wisselvalligheid ontstaan in de ranglijsten. Dat wil zeggen dat er veel verschil is in het soort pagina’s die hoog ranken op een bepaalde zoekterm. In dat geval kan het heel goed zijn dat -ondanks dat technisch gezien de website en de inhoud goed staat- je toch niet goed zult ranken.
STAP 2: creëer organische groei met evergreen content
Nu we een onderwerp hebben gekozen, kunnen we de content op dat onderwerp gaan vormgeven. Hoe schrijven we content die goed door Google gevonden kan worden en goed zal blijven ranken, zonder aangepast te hoeven worden?
- Creëer kwalitatief hoogwaardige content. In het kort: als de content over jouw onderwerp beter is dan gerelateerde content die online al te vinden is, zul je er uiteindelijk ook goed op gaan ranken. De kwaliteit van content verdelen we onder in drie aspecten:
-
- Kwaliteit: Is de content gemakkelijk te lezen? Is het nuttig en/of vermakelijk? Geeft de content de oplossing voor een bepaald probleem?
- Uniekheid: Is er een reden voor mensen om jouw content te verkiezen boven andere content over hetzelfde onderwerp?
- Autoriteit: Ben je een autoriteit of expert op het gebied van dit onderwerp? Oftewel: ben je een betrouwbare bron van informatie? Je autoriteit op een specifiek gebied kan natuurlijk met de tijd gaan groeien.
- Voorkom het gebruik van taalgebruik met een korte termijnintentie. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: “afgelopen jaar”, “vorige week”, “gisteren”, of “2017”. Hierdoor zal Google denken dat de geschreven content over een tijdelijk populair onderwerp gaat.
Zelf aan de slag?
In de praktijk kan er in de praktijk natuurlijk meer bij het maken van evergreen content komen kijken. Wij specialiseren ons in SEO, contentmarketing en organische groei. Benieuwd hoe wij jouw organisatie verder kunnen helpen groeien met onze diensten? Neem dan contact met ons op.
Over de auteur
Jorden (31) is SEO & Content marketing trainee bij OAK. Na zijn studie in Hospitality Management werkte hij een aantal jaar in de restaurant- en eventbranche, waar hij gaandeweg affiniteit met online marketing ontwikkelde. Toen hij SEO ontdekte, was het op slag raak. In zijn vrije tijd is hij sportief, muziekliefhebber, en is hij bezig zijn eigen website te bouwen.